Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nakažlivější mutace je v Česku pod kontrolou, uklidňuje Blatný. Upravuje se testování

Autor: ČTK - 
26. ledna 2021
20:35

Nakažlivější mutace koronaviru, která byla odhalena v prosinci ve Velké Británii, se zatím podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) v ČR nešíří nekontrolovaně v celé společnosti, ale jde o jednotlivé případy. Hygienici podezřelé případy trasují přednostně a laboratoře zvyšují možnosti pro sekvenaci vzorků, která mutaci může potvrdit, řekl ministr dnes novinářům ve Sněmovně. Jeden potvrzený případ a podezření na 17 dalších potvrdila nemocnice ve středočeském Slaném.

Pozitivitu vzorku potvrdí antigenní i PCR metoda vyšetření. Některé sady na laboratorní zpracování vzorku rovnou ukážou i podezření na jinou mutaci. „Následně se u těchto podezřelých provádí sekvenace, jejich počet se zvyšuje i za pomoci ostatních laboratoří,“ uvedl ministr.

Nová mutace má být až o 40 procent nakažlivější než původní, podle prvních odborných článků může být i smrtelnější. Proto podle Blatného už při podezření trasují hygienici případné kontakty nakaženého přednostně před dalšími případy.

Upravuje se podle Blatného i testování, laboratořím byly doporučeny PCR sady, které podezření na nové mutace při vyhodnocování vzorku ukazují. „V principu bude naší snahou používat ty metody, které jsou schopné to podezření detekovat, a rovněž se zvyšuje počet sekvenovaných vzorků,“ dodal.

Teprve sekvenace čili podrobná analýza genetické informace konkrétního vzorku viru prokáže, že jde o novou mutaci odhalenou v Británii, Jižní Africe, Brazílii nebo jinou. Analýza je náročná časově i na speciální přístroje, věnují se jí tak kromě Státního zdravotního ústavu (SZÚ) většinou jen akademická pracoviště. Podle Blatného se kapacita v současné době navyšuje, jak přístrojová, tak personální.

SZÚ před týdnem potvrdil, že sekvenace ukázala novou mutaci v deseti vzorcích, které pocházely z Prahy a Středočeského a Královéhradeckého kraje. Šlo o předem vybrané, u kterých bylo podezření. Už několik týdnů ale odborníci hovořili o tom, že není pravděpodobné, že by v ČR nová mutace nebyla, když ji potvrdili v okolních zemích.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vaber ( 27. ledna 2021 08:55 )

nejsme zádná výjimka, stejná situace je všude v okolních státech, jen jsou trapné dezinformace kterými nás krmí, třeba o nové mutaci, která je prý pod kontrolou, podobně jako byla lokální ložiska v létě,když jsme rozvolňovali a jak to bylo pod kontrolou je vidět dnes
vždyť novou mutaci umí poznat jen na jednom místě a to si ještě nejsou jisti

krapotkin ( 27. ledna 2021 07:51 )

Už by měla být pod kontrolou taky tahle vláda komoušů a estébáků - třeba někde na Mírově.

ingmarie ( 27. ledna 2021 04:28 )

Tak teď můžeme být ůplně klidní, konečně jsme v rukách odborníků

tomshark ( 26. ledna 2021 23:08 )

Už je jich 80. ..
Už několikátá komunikační chyba ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) spustila nevídanou věc: šéf resortu, který zodpovídá za očkování obyvatelstva, poskytl cennou munici konspiračním webům, extremistickým skupinám i kremelské propagandě v Česku. Tedy celé scéně, která postup vlády včetně očkování zpochybňuje.
ANEB JAK SE V PROTICOVIDOVE STRATEGII STŘELIT DO KOLENE
Ministr zdravotnictví poslední týdny pracuje na budování obrazu, že si česká vláda v řešení covidové pandemie počíná správně – odborníci i data ale ukazují, že to není pravda. Když se Česko ve statistikách zemřelých na milion obyvatel ocitlo na předních příčkách, přišel ministr s tvrzením, že Češi jen příliš poctivě evidují covidová úmrtí.

1xxx ( 26. ledna 2021 21:05 )

Nakažlivější mutace je v Česku pod kontrolou, uklidňuje Blatný. - když to říká tento tajtrdlík, tak je jasné, že to bude průšvih, zatím je to průšvih ve Slaném, brzy to bude průšvih v celé republice

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa