Simon Cheng se domnívá, že je vlastně úplně první hongkongský aktivista, který do Prahy zavítal na oficiální návštěvu. Kromě toho, že se setkal se zastupitely Prahy 3, také debatoval se studenty gymnázia a sešel se i primátorem Zdenkem Hřibem (Piráti) a předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). Ocenil, že se tu může podělit o své zkušenosti a zároveň se dozvědět více o Česku, dostal také například knihu o životě Václava Havla. 

Historická paralela

Zmínil, že naše země má za sebou podobný historický moment, kdy lidé bojovali proti nesvobodě. „Věřím, že demokracie je velice důležitá,“ řekl. Podle něj je tu velký prostor pro spolupráci v budoucnu i proto, aby obyvatelé Hong Kongu poznali historii evropských zemí včetně toho, jak se Češi zbavili komunismu. „Je důležité historii vzájemně porovnávat, to si myslím, že je velmi cenné,“ doplnil.

Promluvil i o tom, proč vlastně Hong Kong musel opustit. V roce 2019 pracoval pro britský konzulát. Vždy se považoval za prodemokraticky smýšlejícího, ale nepatřil vyloženě k lídrům nebo organizátorů protestů. Do hledáčku čínských úřadů se dostal kvůli své účasti na jedné z demonstrací, kam šel jako pozorovatel britského konzulátu.

Ve vězení zažil mučení

Právě proto ho vláda označila za špiona a jednoho z iniciátorů protestních akcí a byl zadržen. Ve vězení strávil 15 dní. „Během výslechů jsem byl mučen a donucen se přiznat ke zločinům, kterých jsem se nikdy nedopustil,“ popsal svou zkušenost z roku 2019. Nakonec byl sice propuštěn, ale rozjela se proti němu velká očerňující kampaň. Nejdříve odešel na Taiwan a poté do Velké Británie. Byl přesvědčen, že o své zkušenosti musí podělit a pomocí svého příběhu se snaží bojovat za demokracii.

Autor: Reuters

V Británii teď spolu s dalšími aktivisty podporuje své spoluobčany, kteří jeho vlast také opustili a bojuje za propuštění lidí, kteří skončili ve vězení. Mají také ambici, aby vzniklo něco jako „stínový parlament“. Ten by měl fungovat jako platforma pro hlas demokraticky smýšlejících obyvatel Hong Kongu.

Starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09) k návštěvě Simona Chenga poznamenal, že jeho příběh je pro Čechy cenný i kvůli tomu, že máme také zkušenost se ztrátou svobody. „Změna, která se odehrála před 30 lety, začíná být postupně pro mladší generaci historií a tady máme možnost zprostředkovat autentické zkušenosti,“ řekl k návštěvě aktivisty.

Zážitek na celý život

Simon Cheng také ocenil, že u nás našel podporu pro svůj boj za demokracii. „Pro mě tato cesta byla jednou z nejzajímavějších zkušeností mého života a budu si na ní pamatovat do konce života,“ poznamenal. Zmínil, že v Česku se někteří politici snaží o zavedení tzv. Magnitského zákona, který umožňuje zemím uvalit sankce na osoby nebo firmy, které se v zahraničí podílí na porušování lidských práv. „Nejsme protičínští, ale obhajujeme lidská práva,“ poznamenal.

Policejní stát

Hong Kong se podle něj od doby protestů změnil v podstatě v policejní stát, kde byla zatčena řada aktivistů nebo novinářů. Atmosféra ve společnosti je podle něj čím dál tím horší. „Dá se říci, že probíhá ničení občanské společnosti a všichni obyvatelé, kteří jsou považováni za protičínsky smýšlející, jsou perzekvováni,“ popsal současnou situaci. Zmínil také, že dochází ke stále většímu pronikání státu i například do vzdělávání.

Hrozí mu doživotí

Poznamenal, že je také jedním z lidí, na které byl vydán mezinárodní zatykač. Je si jistý, že pokud by se dostal zpět do Číny nebo do Hong Kongu, tak by skončil před soudem. „Myslím, že bych byl odsouzen na doživotí,“ myslí si. Riskantní je pro něj i pohyb v zemích, které mají s Čínou dohodu o vydávání zadržených lidí. Proto nemá teď jinou možnost, než zůstat v exilu a mluvit i za ty, kteří skončili ve vězení nebo jejichž hlas byl umlčen. Stále věří, že v Hong Kongu nakonec demokratické síly zvítězí a lidé, kteří odešli do zahraničí, se budou moci vrátit. 

Video
Video se připravuje ...

Policisté v Hongkongu na demonstranty střílí ostrými náboji Reuters, Cupid Producer

Fotogalerie
70 fotografií