Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zemřela chartistka a přítelkyně Havlových Milena Černá (†79). Výbor dobré vůle poslal dojemný vzkaz

Aktualizováno -
16. září 2021
12:45
Autor: ČTK - 
16. září 2021
11:02

Ve věku 79 let zemřela spoluzakladatelka, dlouholetá ředitelka a později předsedkyně správní rady Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové Milena Černá. Nadace to dnes oznámila na webu a sociálních sítích. Černá před rokem 1989 pomáhala jako lékařka disidentům.

„Paní doktorka Černá stála u zrodu naší nadace a velkým dílem přispěla k rozvoji charity i sociálních služeb u nás po sametové revoluci. Odešla lékařka chartistů, blízká přítelkyně Olgy a Václava Havlových. Vyjadřujeme upřímnou soustrast rodině a s láskou a vděčností vzpomínáme,“ uvedla nadace.

Výbor dobré vůle v roce 1990 založila první manželka bývalého prezidenta Václava Havla Olga, která zemřela v roce 1996 po těžké nemoci. Organizace pomáhá lidem s handicapem a znevýhodněním, aby se mohli začlenit do běžného života. Uděluje Cenu Olgy Havlové určenou pro handicapované, kteří sami pomáhají druhým. Podporuje neziskové organizace i jednotlivce, podílí se na projektech v oblasti zdravotní, sociální, vzdělávací a lidských práv.

Milena Černá se narodila v roce 1942 v Praze. Do roku 1986 pracovala jako lékařka na Dermatovenerologické klinice Fakulty všeobecného lékařství Univerzity Karlovy. Po listopadové revoluci byla zvolena do pražského zastupitelstva, kde pracovala jako předsedkyně sociální komise.

„Když v roce 1989 těžce onemocněla a prožila i klinickou smrt, rozhodla se prožít svůj další život co nejužitečněji, pomáhat těm, kteří se ocitnou na dně nebo jsou na pomoc druhých odkázání,“ napsal Výbor dobré vůle o Černé na svém webu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi