Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Neuměl ani slovo anglicky, teď bude šéfovat školství. V britské vládě zasedne bohatý migrant

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
16. září 2021
13:50

Britský premiér Boris Johnson dnes zahájil dlouho očekávanou reorganizaci svého kabinetu. Ve funkci ministra zahraničí skončí Dominic Raab, který se stane ministrem spravedlnosti a nově bude rovněž místopředsedou vlády. Raaba v čele diplomacie nahradí dosavadní ministryně obchodu Liz Trussová. Resort justice opouští Robert Buckland, rezignaci již oznámil také ministr školství Gavin Williamson. Ve funkci skončil rovněž ministr pro bydlení a místní samosprávy Robert Jenrick, jehož nahradí Michael Gove, oznámila Johnsonova kancelář. Williamsona ve funkci nahradí Nadhim Zahawí, který do Británie přišel s rodiči, když mu bylo 9 let. Tehdy neuměl ani slovo anglicky, uvedl list Daily Mail.

Rodina nového ministra Zahawího pochází původně z Iráku, během vlády diktátora Saddáma Husajna utekla do Británie. Jako člen kabinetu působil dosud v resortu zdravotnictví, kde měl na starost vakcinační program, v tomto odvětví slavil velké úspěchy. Zkušenosti má ale i z ministerstva školství. Čeká ho dost nelehký úkol, ministerstvo školství totiž moc nezvládá dopad pandemie covidu-19 na vzdělávací systém. Resort ztratil důvěru rodičů.

Zahawí je jeden z nejbohatších politiků

„Z vlastní zkušenosti vím, že tato země umí být majákem naděje a příležitostí. Chci, aby všechny děti, všichni mladí lidé i dospělí měli přístup ke špičkovému vzdělání, výtečným kvalifikacím a možnostem dobrého zaměstnání,“ prohlásil nový ministr. Naději v něm vidí i učitelské odbory.

„Doufáme, že nám Zahawí předvede zapálení a zájem o vzdělání a uvědomí si, jaká moc spočívá v kvalitně vzdělaných profesionálech,“ komentovala Mary Boustedová z odboru NEU. Zahawí studoval na soukromé vysoké škole King’s College School v Londýně, jeho zvoleným oborem bylo chemické inženýrství. Patří mezi nejbohatší politiky v Británii, je spoluzakladatelem společnosti YouGov, která se zaměřuje na analýzu dat a výzkumy veřejného mínění. Jeho majetek se odhaduje na téměř 3 miliardy korun.

Nová šéfka diplomacie byla proti brexitu

Další výraznou postavou nové vlády je Liz Trussová, která ve svých šestačtyřiceti letech vedla již několik ministerstev. Než se stala šéfkou britské diplomacie, stála od června 2019 v čele resortu mezinárodního obchodu. Předtím byla dva roky hlavní tajemnicí ministerstva financí. Od září 2019 také byla šéfkou vládního úřadu pro rovné příležitosti.

Jako ministryně pro mezinárodní obchod provedla Británii těžkým obdobím brexitu. Británie formálně opustila Evropskou unii 31. ledna 2020 po 47 letech členství v tomto bloku. „Podporuji setrvání, protože věřím, že je to v ekonomickém zájmu Británie a že nám to umožní zaměřit se na domácí ekonomické a sociální reformy,“ řekla před brexitem.

Do vysoké politiky vstoupila v roce 2010 zvolením do parlamentu. Poté byla státní podtajemnicí pro péči o děti a vzdělávání a v letech 2014 - 2016 byla ministryní životního prostředí a venkova ve vládě David Camerona. Jako ministryně prohlašovala, že za klimatické změny může lidská činnost. Do roku 2017 byla ve vládě Theresy Mayové ministryní spravedlnosti a stala se první ženou v této funkci. Je vdaná, má dvě děti.

Johnson načíná nové období své vlády

Konzervativní premiér chce obměnou svých nejbližších spolupracovníků zahájit nové období své vlády, v němž se soustředí na obnovu ekonomiky po pandemii covidu-19, uvedla Downing Street.

Ministerský předseda označil za jednu z priorit vlády také boj s nerovnostmi mezi různými regiony Spojeného království, nicméně jeho předvolební sliby musely jít stranou kvůli loňskému nástupu koronaviru. Řízením těchto snah byl nyní pověřen Gove, který se v minulosti v kabinetu zabýval mimo jiné dopady brexitu a který má nově kromě jiného na starosti udržování vztahů mezi čtyřmi zeměmi, jež tvoří Spojené království, tedy mezi Anglií, Severním Irskem, Walesem a Skotskem.

Řada členů dosavadního kabinetu byla v posledních měsících terčem silné kritiky a Johnson chtěl podle některých pozorovatelů začít s personálními změnami již před několika týdny.

Raab ztratil sympatie kvůli dovolené

„Víme, že veřejnost po nás chce, abychom přišli s opatřeními, jež se týkají jejích priorit. Proto se chce premiér ujistit, že má k dispozici ten pravý tým,“ řekl Johnsonův mluvčí. Raab, který podle očekávání přišel o pozici šéfa diplomacie, čelil v poslední době kritice kvůli tomu, že pobýval na dovolené v Řecku, zatímco v Afghánistánu kolabovala vláda a moci se tam chopilo hnutí Tálibán.

Za poměrně překvapivý označují britská média odchod Bucklanda, který patřil k nejpopulárnějším ministrům. Někteří pozorovatelé tvrdí, že Johnson chtěl Bucklandovým odvoláním jen uvolnit pozici pro Raaba. Ten si sice udržel post ve vládě, nicméně odchodem z ministerstva zahraničí přišel o jedno z nejvýznamnějších křesel v britském kabinetu. Získání křesla vicepremiéra britská média označují za formalitu.

Kdo se udržel v kabinetu?

Svůj odchod na twitteru oznámil jako první ministr školství Williamson, který byl kritizován kvůli uzavírkám škol a reorganizaci závěrečných zkoušek během pandemie. Premiérova kancelář v Downing Street potvrdila, že v pozici ministra financí setrvá Rishi Sunak a ministryní vnitra zůstane Priti Patelová.

Video  Debata Blesku: Kolik mají brát učitelé a učí se naše děti zbytečnosti?  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Citronel ( 16. září 2021 16:27 )

Děsivá budoucnost.

illyria ( 16. září 2021 14:32 )

Nechutné...

Zobrazit celou diskusi