Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ředitel Nemocnice Slaný: Vyčerpání personálu je nepopsatelné, dochází místa pro covidové pacienty

Autor: chal - 
23. února 2021
20:34

České zdravotnictví prochází zkouškou, kterou ve své historii nepamatuje. Personál nemocnic i záchranáři pracují do vyčerpání a na hranici svých možností, zklidnění situace je ale stále v nedohlednu. Přes všechnu svou snahu se zdravotníci setkávají i s negativními ohlasy, někteří lidé jejich práci zpochybňují. Ředitel nemocnice ve Slaném Štěpán Votoček se proto veřejnosti pokusil přiblížit, jaká situace v jeho nemocnici panuje.

Situace ohledně koronaviru v České republice je vážná, podle ředitele Nemocnice Slaný Štěpána Votočka si to ale zřejmě ne všichni uvědomují. Někteří lidé dokonce obviňují zdravotníky, že o počtech nakažených lžou a z covidu dělají větší hrozbu, než jakou ve skutečnosti je.

Zkušenosti personálu Nemocnice Slaný ale hovoří o něčem jiném. Štěpán Votoček se to snažil doložit ve svém pondělním „covid reportu“. „Za poslední tři dny přijala Nemocnice Slaný 33 nových pacientů s covid-19,“ napsal ředitel. Celkový počet hospitalizovaných se podle něj mění s každou vteřinou, v pondělí to bylo 56 pacientů, z nichž 15 bylo ve vážném stavu. „Jedná se o šedesátníky, padesátníky i čtyřicátníky,“ vyvrátil Štěpán Votoček jeden z rozšířených mýtů, že covid je nebezpečný jen pro důchodce.

Nemocnice Slaný musela kvůli náporu covidových pacientů zřídit postcovidové pokoje, na nichž se zotavují lidé, kteří už oficiálně mohou být zaznamenáni jako vyléčení z covidu, v praxi ovšem nejsou ve stavu, který by umožňoval propuštění z nemocnice. Navíc u nich není vyloučené, že už nejsou infekční.

Štěpán Votoček ve svém reportu zmínil, že Nemocnice Slaný samozřejmě nadále řeší i další případy, jako jsou infarkty, embolie, mozkové příhody nebo zlomeniny, covid ale vše značně ztěžuje.

„Vyčerpání personálu je nepopsatelné. Maratonec​ ze sebe může vydat​ všechno, protože ví, že musí uběhnout 42 kilometrů a nevadí, když​ v cíli padne. Sestry a lékaři jsou běžci ultramaratonu, jehož délka je neznámá. Nepotřebují jásající tribuny, ale potřebují, aby jim nikdo neházel klacky pod nohy a nenadával jim, že si celý ten závod vymysleli,“ uvedl ředitel.

Na závěr poprosil veřejnost o dodržování opatření proti šíření koronaviru. „Prosíme všechny, aby si uvědomili závažnost a naléhavost současné​ situace a chovali se zodpovědně. Noste respirátory, desinfikujte si ruce, omezte pobyt mezi lidmi. Covidová kapacita nejenom naší nemocnice je téměř vyčerpaná,“ uzavřel Štěpán Votoček.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa