Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Blatný: Hrozí zavření dalších okresů! Covidová JIP lůžka dochází v osmi krajích

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
17. února 2021
18:20
Autor: ČTK, simao, vei - 
17. února 2021
06:47

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) upozornil, že během dvou nebo tří týdnů může být situace v celé zemi stejně vážná jako v uzavřených okresech Cheb, Sokolov a Trutnov. Na dnešní tiskovce nevyloučil proto uzavření dalších regionů. Zvažovalo se již i tento týden - v případě okresu Tachov. V Česku přitom dochází covidová lůžka na JIP a přetrvávají problémy v nemocnicích. Hrozí proto i prioritizace pacientů - vybírání, kdo dostane přednost. Vyčerpání kapacit JIP aktuálně hrozí v osmi krajích.

V Česku od pondělí pokračuje nouzový stav poté, co o něj na jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) požádali hejtmani. Sněmovna přitom ve čtvrtek prodloužení nouzového stavu odmítla.

Pokračují tak i uzavírky okresů Cheb, Sokolov a Trutnov. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes nevyloučil, že v blízké uzavřeny budou i další okresy.

Nákaza se šíří Českem od západu

V Česku se za poslední dva, tři týdny dál šíří nákaza covidem-19 i s ohledem na britskou mutaci, upozornil. „Je vidět, že postupně dochází ze západu na východ k většímu rozšiřování tohoto onemocnění a ke zvyšování počtu nově diagnostikovaných pacientů,“ podotkl. „Západní, chcete-li česká část republiky je postižena více, ta východní-moravská méně,“ podotkl.

„Plošná opatření samozřejmě nefungují, když nejsou dodržována na individuální úrovni,“ poznamenal ministr. „Společenská situace je nastavená tak, že v současné době v ČR ta opatření nejsou dodržována, to je fakt. Je úkolem nás všech, a to nemyslím jenom vlády, ale všech, najít způsob, jakým se vrátit k dodržování těchto opatření,“ upozornil Blatný.

Už jen 14 procent volných JIP lůžek

Za úterý navíc přibylo 12 486 nových případů nákazy. V Česku vedle toho dál přetrvávají problémy v nemocnicích, kde je aktuálně hospitalizovaných 6171 pacientů s covid-19. Dál přitom ubývá lůžek na covidových JIP. Některé kraje jich mají k dispozici jen slabé jednotky.

Praha jich k dnešnímu datu hlásí volných pouze 6, Liberecký kraj 5, Pardubický kraj 5, Karlovarský kraj 3 a Plzeňský kraj 0, jak uvádí aktualizovaná tabulka ministerstva zdravotnictví. Na JIP je nyní 1175 lidí, na umělé plicní ventilaci 584 lidí a na umělém oběhu 17 pacientů, uvedl na tiskovce Blatný. Od té doby se však statistiky opět změnily. K horšímu.

Ve středu odpoledne bylo v Česku již pouze 151 volných ARO + JIP lůžek pro covidové pacienty, 424 pro necovidové a volné kapacity poklesly na 14 procent.

Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Duška se může kvůli šíření nakažlivější mutace vyčerpat kapacita jednotek intenzivní péče v osmi krajích. V pěti krajích zejména v západní polovině Česka se to může stát už do konce února. Prvním signálem zhoršování epidemie je podle něj zvyšující se pozitivita ze všech PCR testů na covid-19. V úterý byla 40 procent. "V některých krajích zbývají už jen jednotky lůžek JIP jako záloha," dodal. V únoru je vždy podle něho největší nemocnost a obsazenost nemocnic. Už při reprodukčním číslu 1,2 hrozí vyčerpání kapacit v Praze, Středočeském, Královéhradeckém, Karlovarském a Ústeckém kraji. V krajích Plzeňském, Pardubickém a Libereckém se pak kapacity mohou vyčerpat v březnu.

V Česku jsou zapotřebí tisíce JIP lůžek, varoval Blatný

Na problém s úbytkem lůžek na JIP upozornil na tiskovce i ministr zdravotnictví. „V řadě krajů se jedná o jednotky lůžek intenzivní péče celkem a těch, které jsou vyhrazeny pro covid, tam se ta čísla objevují ještě nižší,“ podotkl.

Nevyloučil nutnou pomoc ze zahraničí. „Při poklesu rezervní kapacity JIP a ARO lůžek v České republice souhrnně pod 10 procent budeme uvažovat i o aktivaci systému zahraniční pomoci. Tato aktivace má spíše symbolický význam. Ne, že bych ji jakkoli podceňoval, ale v ČR jsou potřeba tisíce lůžek intenzivní péče, nikoli desítky, nebo stovky, které by mohlo poskytnout v zahraničí, ale kdybychom se dostali do takové situace, že i tato lůžka budeme potřebovat, potom je samozřejmě využijeme,“ pokračoval Blatný.

Problém s vyčerpanými kapacitami nemocnic

„Je vysoká zátěž nemocnic, neustále trvá nedostatek zdravotnického personálu, nemůžeme dodržovat obvyklé standardy péče a poskytovat péči všem, kteří by ji potřebovali. V některých regionech je kapacita nemocnic prakticky vyčerpána,“ poznamenal Blatný k problémům nemocnic.

Kromě přetížených nemocnic jsou oblasti a nemocnice, do kterých lze pacienty převážet. „Systém ale jako celek se blíží k limitům,“ poznamenal Blatný.

„Tam, kde nemohou přijímat na svá lůžka ve svém kraji nebo ve svém okrese, tak požádají skrze svého koordinátora Národní lůžkový dispečink, který jim zajistí přijetí, nebo daleko častěji převoz pacienta, který je ve stavu, že ten převoz je možný, do jiného zdravotnického zařízení, aby se uvolnilo lůžko,“ podotkl Blatný k dál probíhajícím převozům pacientů z nemocnic.

Prioritizace pacientů

Blatného náměstek Vladimír Černý uvedl, že je možná i prioritizace pacientů. „Každá vyspělá země má nachystaný systém na situaci, kdy dojde kapacita péče. A pokud se bavíme o tomto hypotetickém scénáři, tak to znamená to, že v situaci, kdy bude nedostatek nějakého typu péče a budou na ni ve stejný moment dva nemocní, tak se to rozhodnutí musí udělat na základě zákonného rámce v dané zemi, na základě pravidel medicíny a lékařské etiky,“ podotkl.

„Nevím o tom, že by to probíhalo, pokud se tomu tak bude dít, tak se to musí dít podle pravidel, které vydala naše odborná společnost ve spolupráci s právníky a etiky,“ dodal Černý.

Hrozí zavření dalších okresů. Zvažovali Tachov

Blatný připustil omezení mobility v některých dalších okresech. „Západní část republiky se specifickým zohledněním Královéhradeckého a Karlovarského kraje je v současné době na tom nejhůř a její nemocnice jsou nejvíce zatíženy. Jsou to také kraje, kde pravděpodobnost výskytu té nové mutace, která sice zřejmě není nebezpečnější, ale šíří se daleko rychleji a je schopna daleko snadněji překonávat nastavená opatření, v těchto oblastech je její výskyt vyšší, než jinde. A pochopitelně se může šířit do zbytku země,“ uvedl ministr.

Je to i jeden z důvodů, proč v těch nejpostiženějších okresech bylo potřeba přijmout speciální opatření, která ty okresy do jisté míry uzavírají. A nedá se vyloučit v budoucnosti, že podobným způsobem budeme muset postupovat i v některých jiných lokalitách podle vývoje situace,“ pokračoval Blatný na tiskovce.

Již dříve se mluvilo o tom, že se podobné opatření zvažovalo v případě okresu Náchod v Královéhradeckém kraji, nyní uzavírky hrozí např. v Plzeňském kraji.

„Jedná se o možnost, podobně jako je tomu na Trutnovsku, postupovat i v jiných okresech, které by to případně potřebovaly. Tento týden byl ve hře i jeden z okresů Plzeňského kraje, nakonec tam byla zatím přijata jiná opatření, než tady tato výrazně restriktivní, ale je to jedna z lokalit, Plzeňský kraj, která v současné době se blíží k těm nejpostiženějším,“ poznamenal Blatný.

Podle ministra se uvažovalo o uzavření Tachovska, hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS) ho kritizovala, že informuje nejasně.

Otevřou se další obchody, či nikoli?

Během dvou nebo tří týdnů může být celá země „červená“, poukázal Blatný na mapu Česka.

Případné otevření obchodů není podle Blatného možné označovat jako rozvolňování. Pokud se otevřou, tak za podmínek, které budou bránit šíření viru.

K situaci v Česku se vyjádřil před odletem na summit V4 do Polska i premiér Babiš. Upozornil na to, že otevření obchodů někteří označují v současné době za „šílenství“.

Babiš: Situace není dobrá. Rozhodneme v pátek

 „Situace není dobrá, znovu se zhoršila, ta čísla za včera jsou 12 500, máme už velmi malý počet JIPkových lůžek a samozřejmě my budeme muset v pátek rozhodnout. Já jsem svolal na sedmou hodinu ráno vládu, která bude muset rozhodnout, jakým způsobem dál. Jsou tady názory, že uvolňovat např. obchody je absolutní šílenství, protože samozřejmě máme tady podle různých průzkumů 50 procent občanů, kteří opatření nedodržují,“ varoval Babiš ve středu ráno při tiskovce na letišti v Praze-Kbelích.

„Otázka je, jestli při přísných epidemiologických opatřeních by byli občané ochotni jít na takovou nějakou celospolečenskou dohodu, kde by se řeklo: pojďte teď to všichni dodržovat, my ty obchody teda rozvolníme a teď říkám, že ta debata musí proběhnout, musí proběhnout na vládě, musí proběhnout s opozicí. A pak řekneme, jak dál. Kritizovat ta opatření a zároveň je nedodržovat, není řešení,“ dodal Babiš.

DanY67 ( 18. února 2021 07:58 )

A nejen to.kolik se z ní odklonilo do kapsy korunek.kdo to dovolil?

DanY67 ( 18. února 2021 07:57 )

Ale hlavně že si na ní někdo pořádně namazala kapsu .účel byl spnen

DanY67 ( 18. února 2021 07:57 )

👍👍👍👍👍

DanY67 ( 18. února 2021 07:56 )

A co sever Moravy tam je situace lepší.ptoc se nepřevážil i tam .tam je dostatek volných lůžek.

deratizater ( 18. února 2021 03:50 )

V Orlové na Karvinsku udělali Vondrákovi byrokrati konkrétně Gebauer z fungující velké nemocnice polikliniku, jak by se nyní jeji kapacita hodila .Ušetřili pár desítek milionů a to v době kdy megalomansky rozhazovali miliardy na zbytečné investice třeba do sportovních hal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa