Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Co víme o nové mutaci koronaviru: Šíří se rychleji, je nakažlivější, ale vakcíně neodolá

Aktualizováno -
22. prosince 2020
08:31
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
22. prosince 2020
05:00

Velká Británie je v problémech, hlavně kvůli nové mutaci koronaviru VUI - 202012/01, která se v zemi rapidně šíří. A která je podle všeho až o 70 procent nakažlivější než stávající forma, navíc se snadno přenáší i na děti. Britští vědci se snaží mezinárodní společnost uklidnit alespoň tím, že vakcína by měla na mutaci fungovat. Evropské země včetně Česka „zavírají Britům dveře“ a premiér Boris Johnson se snaží situaci řešit zpřísněním opatření a na pomoc si přivolal epidemiologa Neila Fergusona. Ten už na jaře radil britské vládě ohledně postupu v řešení koronavirové krize, kvůli hrubému porušení opatření – v době karantény si k sobě pozval milenku – ale rezignoval, uvedl list Daily Mail.

Ferguson působil do května v britské vládní zdravotnické komisi SAGE, jeho akademický tým vytvořil modely šíření nákazy koronaviru, které opakovaně citovali vládní ministři a které byly klíčové pro britský obrat v postupu proti koronaviru. U vlády to ale „zabalil“ poté, co ho novináři načapali, jak porušuje opatření. Doma v době, kdy sám bojoval s nákazou, ho navštěvovala jeho vdaná milenka.

Epidemiolog nyní pracuje pro poradní skupinu pro nové a nastupující respirační virové hrozby (Nervtag), která rovněž radí vládě. Byla to právě skupina Nervtag, která objevila novou mutaci koronaviru a to, že se muže šířit rychleji. Jejich objev vedl k novým opatřením v Británii i k reakci dalších evropských států.

Nová mutace se podle dostupných informací poprvé objevila v polovině září v Londýně nebo v Kentu na jihovýchodě Anglie. Laboratorně zachycena byla v říjnu ze vzorku odebraného v září. V listopadu už nakažení touto mutací tvořilo podle serveru BBC v Londýně kolem čtvrtiny celkového počtu nových případů. A v polovině prosince to už byly dvě třetiny celkového počtu.

Rychlejší a nakažlivější. I u dětí

Podle britské analýzy může být nový kmen až o 70 procent nakažlivější než původní koronavirus SARS-CoV-2 a může zvýšit reprodukční číslo o 0,4. Zatím neexistují důkazy, že by nová mutace měla vyšší pravděpodobnost úmrtí nebo vyvolávala těžší průběh onemocnění. Také dosud nejsou k dispozici důkazy, že by nová varianta viru byla více rezistentní vůči očkování.

Nová mutace obsahuje 23 různých změn oproti původnímu viru. Liší se například ve způsobu, jakým se virus naváže na buňku a jakým do ní vstupuje. Mutace VUI - 202012/01 se rychle rozšířila v Londýně, na jihu a jihovýchodě Británie, a v těchto oblastech se stala dominantní formou viru. Je už známo, že nová mutace rychle nahrazuje jiné formy viru. V Londýně to bylo ve druhém prosincovém týdnu asi 62 procent všech nových případů ve srovnání s 28 procenty tři týdny předtím.

Video  Blatný zmínil, kdy vypustí PSA v pátém stupni. O umrtvení Česka rozhodne středa  - abl
Video se připravuje ...

Členové vládní poradní skupiny pro nové a nastupující respirační virové hrozby se také zabývali tím, jak se nová mutace šíří mezi dětmi. S příznivými výsledky nicméně nepřišli. „Věříme, že se tato forma předává snadněji než ostatní formy viru, které se v Británii vyskytují,“ řekl šéf Nervtag s tím, že by se mohla nová forma přenášet stejně lehce mezi dětmi, jako se nyní infekce přenášela mezi dospělými. 

Další členka Nervtag, viroložka Wendy Barclayová, řekla, že změny na zmutovaném viru usnadňují jeho vstup do lidských buněk, což znamená, „že děti jsou ohrožené stejně jako dospělí“. „Nakazí se větší množství dětí,“ dodala Barclayová.

Expertka: Dá se snadno vysledovat

V Londýně se v důsledku toho za poslední týden téměř zdvojnásobil počet nových případů nákazy koronavirem ve srovnání s předchozím týdnem. V oblastech, kde převažuje výskyt nové mutace, rychle stoupají počty hospitalizovaných. Podle expertky na infekční choroby Susan Hopkinsové má nová mutace „velmi jasný genetický charakter, který je snadné vysledovat“.

Již zveřejněná úvodní analýza nové mutace VUI - 202012/01 rozeznává 17 jejích potenciálně významných variant. Některé již laboratorně prokázaly zvýšenou schopnost viru napadat buňky. Mutace VUI - 202012/01 podle serveru BBC vznikla nejpravděpodobněji u pacienta, jehož oslabený imunitní systém nedokázat virus zničit. Namísto toho poskytl jeho organismus živnou půdou pro zmutování viru.  

Mutace viru SARS-CoV-2 jsou časté. Dosud bylo podle Britského genomického sdružení pro covid-19 (COG-UK) rozeznáno přes 4000 mutací tohoto viru. Vědci z tohoto počtu rozeznávají 7 hlavních velkých mutací.

„Šílená zpráva pro pandemii“ 

O nové mutaci koronaviru s televizní stanicí Sky News promluvil epidemiolog Andrew Hayward působící ve skupině Nervtag, zhodnotil, jak nebezpečná nová varianta viru je, a to hlavně z důvodu, že se mnohem snáze přenáší z člověka na člověka. „To je šílená zpráva pro pandemii,“ prohlásil Hayward. Zdůraznil, že je potřeba zpřísnit opatření co nejrychleji. Postavil se za britskou vládu a odmítl obvinění, že postupuje pomalu.

Hayward vysvětlil, že v datech o počtu nakažených a obětí se nová mutace ještě úplně neprojevila, podle něj data její nebezpečnost ukážou v následujících týdnech. „I když jsme měli relativně přísná opatření, která byla schopna dostat pod kontrolu původní variantu viru, na tuhle stačit nebudou,“ domnívá se epidemiolog. Doporučil omezení setkávání se s rodinou a známými na Vánoce.

Vakcína by měla fungovat

Šéf Nervtagu a specialista na infekční choroby vysvětlil, že jejich závěry nejsou finální, jeho spolupracovníci dodali, že o nové mutaci je toho mnoho neznámého a že se jim zatím nepodařilo zjistit, proč je nakažlivější. Konkrétně Ferguson si myslí, že by se Británie měla odebrat do další celonárodní karantény.

„Šíří se to rychle a stává se to dominantní variantou koronaviru v zemi,“ připustil vrchní poradce pro vědecké otázky Patrick Vallance. Ujistil také, že vakcína proti koronaviru je účinná i proti této mutaci, připustil ale, že je to pouze jejich pracovní hypotéza.

Nejen britští vědci teď řeší tři velké otázky: Proč je tato mutace nakažlivější? Je nebezpečnější? Budou schválené vakcíny účinné? Experti zdůraznili, že to, že virus zmutoval, není nic neobvyklého, a připomněli nedávný objev další varianty v Dánsku označované jako „cluster 5“, která se přenesla i na lidi. Dánové kvůli tomu nechali vybít miliony norků.

Panika není na místě

Britský mikrobiolog David Livermore pro list Daily Mail rozebral situace kolem nové mutace koronaviru, věnoval se zvláště panice, kterou vyvolala. Liver zdůraznil, že eskalace paniky není na místě. „Lidé jsou v podstatě v domácím vězení a Vánoce jsou okleštěné vládními edikty,“ prohlásil vědec. Vláda svoje drakonická opatření hájí tím, že situace se vymkla kontrole.

Poradní skupina Nervtag bije na poplach a dožaduje se ještě přísnějších opatření. „Vláda, hlavně ministr zdravotnictví Matt Hancock používají alarmující rétoriku. To v lidech vzbuzuje další paniku a strach, ponurá nálada v zemi roste,“ podotkl Livermore a dodal, že experti mají zatím jen zlomek informací o nové variantě koronaviru. Zdůraznil, že nepopírá nebezpečnost mutace, nicméně panika nikomu nepomůže.

Stejně jako další jeho kolegové vysvětlil, že mutace virů jako koronavirus je naprosto běžná. Livermore poukázal také na rozpory v jednání vlády. „Když vláda o nové mutaci věděla už nějakou dobu, proč nechala lidi, aby plánovali rozvolněné Vánoce? Proč na prosinec odvolala lockdown?“ podle něj rozpor reflektuje fakt, že o mutaci se toho ještě tolik neví.

Video  „Chybí věrohodná autorita, fámy o očkování jsou sci-fi.“ Virolog si rýpnul i do vedení PSA 
Video se připravuje ...

viho ( 22. prosince 2020 10:49 )

Tak vzhledem k tomu, že Británie po začátku očkování zavedla ještě čtvrtý stupeň nad předchozí třetí, lze PES 6. stupně také tady očekávat. Celá tato koronavirová krize má totiž především politický rozměr. Je v podstatě trestem za kolaboraci světa s nacistickým režimem Čínské komunisitické strany. I tolik propagované hromadné očkování je především politickou akcí. Vědci říkají, že mají hypotézu, že by vakcína mohla fungovat i na mutaci koronaviru. A média a politikové to hned překroutí jako fakt. Za to by vyhodili od zkoušky každého studenta vědeckého oboru. Ale v politickém a mediálním světě to nevadí. Ta vakcína od Pfizeru se může stát něčím jako drogou. Po určité době virus vždy zmutuje, takže si člověk bude muset píchnout další dávku Pfizeru. Takže v tom 6. stupni PES budou všichni někde zalezlí v limbu jak feťáci a budou jenom toužit po další dávce od Pfizeru, která bude jistě stále dražší.

bizon_pepa ( 22. prosince 2020 10:39 )

Nepotřebuji číst článek. Stačí, když se podívám na hranice s Fr. Ta panika nevznikla už v září, ale až teď o víkendu. Navíc k ní přeci není dvod, když vakcína funguje.

Pohybovenadany ( 22. prosince 2020 10:29 )

A bude i PES 6.stupeň ? Něco by se ještě dalo spichnout na poslední chvíli. Něco jako ze televize nebude vysílat, rolety budou zatažené, budeme se plazit po kolenách ...

Matos7 ( 22. prosince 2020 10:03 )

Vivat Babiš, Babiš na hrad

Matos7 ( 22. prosince 2020 10:02 )

Co muže pi*omí novinář Blesku psát o mutaci a koronavitu, .piš bl*če o sněhu na horách ať prazaci vědi kam se mají jet vyblbnout a ukázat svoji inteligenci. V úvozovkach

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa