Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Blatný připustil zavření většiny obchodů a služeb od pátku. Schillerová malé obchody brání

Aktualizováno -
21. prosince 2020
18:55
Autor: ČTK, simao, kal - 
21. prosince 2020
14:45

Případný návrh na přesun do páté úrovně PES projedná vláda ve středu. Pokud ho ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) navrhne, opatření proti covidu by chtěl zpřísnit 25. prosince. Tedy už od pátku. Neočekává přitom, že by se znovu upravovala tabulka protiepidemického systému, do škol by se tak vrátily jen děti z první a druhé třídy a většina obchodů by zůstala i po Vánocích zavřená. Jenže proti tomu se ozvala vicepremiéra Alena Schillerová (za ANO), která pro Českou televizi zavírání menších obchodů zpochybnila. Zákaz vycházení by v pátém stupni platil od 21 hodin. A v úterý vedle toho bude vláda žádat Sněmovnu o prodloužení stavu nouze o 30 dní.

Podle ministra Blatného pokračuje nárůst počtu nově diagnostikovaných lidí, což je částečně i důsledek plošného testování.

Blatný uvedl, že situace v nemocnicích je zatím stabilní, nejvíc zatížená jsou zařízení v Moravskoslezském kraji. „Protože zatím trvá disproporce mezi nárůstem v nemocnicích a nárůstem počtu nově diagnostikovaných, navrhl jsem, aby definitivní rozhodnutí, zda dojde k přechodu do pátého stupně, padlo až ve středu,“ uvedl. Platnost by navrhoval od 25. prosince.

Video  Blatný zmínil, kdy vypustí PSA v pátém stupni. O umrtvení Česka rozhodne středa  - abl
Video se připravuje ...

„Nechci, aby se opakovalo to, co tu bylo na podzim - otevřené supermarkety, zavřené malé obchody. Musí být prostě rovnost,“ uvedla vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) v Interview ČT 24. Naznačila tak, že ani v pátém stupni systému PES by nemusely menší obchody zavírat.

Protiepidemický systém PES Protiepidemický systém PES | MZČR

 

Premiér Babiš očekává, že schválená vakcína proti covidu-19 od firmy Pfizer by měla dorazit do ČR 26. prosince večer. Půjde o 9750 dávek. Jedná se o další dodávce, která by mohla být doručena do konce roku. Celkem má ČR objednány čtyři miliony dávek vakcíny pro dva miliony osob. Očkovat se začne 27. prosince. Veřejnost bude mít nicméně až do února smůlu, první v řadě půjdou na očkování zdravotníci a hospitalizovaní senioři.

Vakcínu v pondělí schválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), rozhodnutí musí ještě potvrdit Evropská komise. „Evropská komise by mohla zasednout možná ještě zítra večer. Je to víceméně formální záležitost,“ uvedl Babiš.

Česko je podle indexu PES v pondělí již čtvrtým dnem v 5. stupni PES, tedy v nejrizikovějším stupni podle systému PES.

Ze třetího do čtvrtého stupně PES se přitom Česko za zpřísnění opatření včetně zavření restaurací, fitness center, bazénů a dalších služeb přesunulo na základě rozhodnutí vlády fakticky teprve v pátek. Ve vzduchu však poměrně brzy nato visí přesun do stupně 5 a k nejpřísnějším opatřením.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dopředu avizoval, že zpřísnění proticovidových restrikcí kabinet probere ve středu. V úterý totiž čeká vládu žádost ve Sněmovně o prodloužení stavu nouze o 30 dní.

Hamáček: Konec roku je vhodný pro přísnější opatření

Právě Vánoční svátky a konec roku přitom vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) vnímá jako vhodné k případnému zpřísnění opatření, pokud se na něm vláda dohodne.

„Lidé méně chodí do práce, protože jsou se svými rodinami. Mobilita je nízká, ještě za použití opatření se dá snížit razantněji a s menšími náklady. To období přes Vánoce a Nový rok je z mého pohledu vhodné k nasazení těch přísnějších opatření a předpokládám, že to stejně tak vidí i ministerstvo zdravotnictví. Ve středu se dozvíte detaily,“ slíbil Hamáček před pondělním jednáním vlády.

Co dalšího vláda ve vztahu ke koronaviru schválila?

Nemocnice mohou omezit zbytnou péči, aby reagovaly včas na případný nárůst počtu infikovaných koronavirem, kteří budou potřebovat hospitalizaci. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci uvedl, že vládní opatření dá vedení nemocnic prostor pro případné rozhodnutí. Situace v nemocnicích je podle ministra různá.

Vláda prodloužila program Antivirus do konce února, a to příspěvek A i B, oznámila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). V zavřených provozech podle ní stát proplatí celou mzdu.

Příspěvkem A stát proplácí celé mzdy s odvody do 50.000 korun v zavřených provozech. Poskytuje také 80 procent náhrady lidí v karanténě do 39.000 korun superhrubé mzdy. Příspěvkem B úřady práce dorovnávají 60 procent náhrady při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin do 29.000 korun superhrubé mzdy.

„Krize neskončila, a proto trvá i potřeba ochránit zaměstnance před ztrátou místa... A dokud tu nebudeme mít trvalý nástroj ochrany zaměstnanosti v podobě kurzarbeitu, musíme si vystačit s osvědčeným Antivirem,“ uvedla v tiskové zprávě Maláčová.

Vicepremiér Jan Hamáček a ministryně Jana Maláčová na tiskovce ČSSD v Lidovém domě (21.12.2020) Vicepremiér Jan Hamáček a ministryně Jana Maláčová na tiskovce ČSSD v Lidovém domě (21.12.2020) | Facebook ČSSD

Program Antivirus vláda spustila na začátku dubna. Pokrývá období od vyhlášení prvního nouzového stavu na jaře, tedy od 12. března. Maláčová už dřív řekla, že podle podmínek EU se může podpora poskytovat maximálně rok, tedy do konce března. Podle údajů ministerstva práce k dnešku příspěvky z Antiviru získalo 65.519 firem pro celkem 904.224 zaměstnanců. Celkem se vyplatilo 23,9 miliardy korun.

Problém Čechů v Británii

Již od pondělních 12:00 vedle toho Česko zakázalo letecké spojení s Velkou Británií, kde se rozmáhá nový kmen koronaviru. „Určitě se budeme bavit o situaci ve vztahu k Velké Británii,“ uvedl na tiskovce v Lidovém domě Hamáček.

Klíčové je podle něj to, „co budeme dělat s našimi občany, kteří jsou aktuálně ve Velké Británii“. „Ta situace je složitá, oni nemohou cestovat letecky, to je velmi komplikované, dochází i k uzavírání té pozemní cesty, komplikuje se situace v tunelu,“ říká Hamáček. „Celá řada z nich určitě neplánovala zůstat na svátky v Británii, plánovali cesty domů,“ podotkl.

gemino ( 22. prosince 2020 09:00 )

Vždy jsem říkal, že je to mamrd a ne marmat...

gemino ( 22. prosince 2020 08:58 )

Brouk Pytlík. Všechno znám, všechno umím, a nejlépe ze všech. Čobol estébáckej

arid ( 22. prosince 2020 02:42 )

arid ( 22. prosince 2020 02:42 )

Šmankote.

jerryce ( 21. prosince 2020 23:37 )

S tím bude mít premiér problém sám,plete páté přes deváté.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa