Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Mám koronavirus!“ tvrdil a poplival ji: Žena (†47) pak na covid-19 zemřela

Autor: ČTK - 
12. května 2020
21:47

V Británii zemřela s covidem-19 žena, kterou v březnu poplival neznámý muž, jenž tvrdil, že je nakažený koronavirem. S odvoláním na příbuzné zemřelé o tom v úterý informovala zpravodajská stanice BBC. Zda se 47letá Belly Mujingaová skutečně nakazila od dotyčného muže, není jasné. Po útočníkovi pátrá policie.

Mujingaová pracovala jako prodavačka jízdenek na nádraží Victoria, jednom z nejrušnějších dopravních uzlů v Londýně. V březnu k ní a její kolegyni v nádražní hale přistoupil muž, který na ně kašlal a poplival je. Tvrdil přitom, že „má covid“.

Obě drážní pracovnice krátce po incidentu onemocněly covidem-19. Matka jedenáctileté dcery Mujingaová, která dlouhodobě trpěla dýchacími obtížemi, na počátku dubna zemřela.

Incident z 22. března začala vyšetřovat britská dopravní policie. Podle ní zatím není jasné, zda se Mujingaová a její kolegyně nakazily od muže, který je poplival. Obě totiž na nádraží přišly do styku s velkým množstvím lidí. Po útočníkovi nicméně policisté pátrají.

Mluvčí premiéra Borise Johnsona dnes útok na obě ženy označil za „opovrženíhodný“.

Okolnosti smrti Mujingaové dnes kritizovaly také britské železniční odbory TSSA. Žena podle nich byla „v rizikové kategorii" a její zdravotní stav byl zaměstnavateli znám. „Vyvolává to otázky, proč ji na počátku pandemie nestáhli z první linie,“ uvedl předák Manuel Cortes. Společnost Govia Thameslink Railway (GTR), která Mujingaovou zaměstnávala, uvedla, že zahájila interní vyšetřování.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa