Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tajemný „muž z Ria“. Kromě Prymuly a Faltýnka hostil na Vyšehradě podnikatele, bankéře a politiky

Autor: Redakce Blesk.cz - 
24. října 2020
12:24

Aktuálně snad není v Praze známější restaurace, než je podnik Rio's na Vyšehradě. Právě tam si dali v noci ze středy na čtvrtek dostaveníčko ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), se šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem a ředitelem ostravské fakultní nemocnice Jiřím Havrlantem, a to navzdory tomu, že je v republice vládou nařízený zákaz provozu restaurací. Jaké další zajímavé osoby podnik, který vlastní podnikatel Raimund Špunda (69), v minulosti hostil?

Po Hradčanech a historickém centru Prahy si lze těžko představit lukrativnější místo, než jsou výsostné prostory na samotném Vyšehradě, doslova přímo ve stínu baziliky sv. Petra a Pavla. Prostory, ve kterých se přední čeští politici setkali – navíc, jak vyplývá z fotografií deníku Blesk, který na celou kauzu upozornil – bez roušek, pronajímá společnosti MIDI, s.r.o., vyšehradská kapitula.

Název podle přezdívky

Právě za zmíněnou společností stojí podnikatel Raimund Špunda, který se dle vyjádření Jaroslava Faltýnka s Faltýnkem delší dobu zná. Proto místo setkání obou politiků nebylo vybrané náhodou. Podle serveru E15.cz se zde Faltýnek vyskytoval relativně často, zrovna tak jako poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý.

Kým ovšem je muž, který si dovolil „pohostit“ politiky v době, kdy se to nesmělo? Od roku 1992 je Raimund Špunda jednatelem společnosti MIDI, s.r.o., která restauraci provozuje. Její název Rio's by pak měl být právě od Špundovy přezdívky. V minulosti provozoval také restauraci na Štvanici u tenisového areálu.

Podnik pro milionáře a politiky

Právě v rámci tenisu má mít Špunda kontakty na vlivné lidi v českém politickém i podnikatelském dění, třeba i na exprezidenta Václava Klause. Restaurace Rio's totiž láká zejména movitější klientelu. O Faltýnkovi či Martinu Nejedlém již byla řeč, ale kdo další se ke Špundovi přišel najíst „vynikajících hovězích steaků,“ či popít „ta nejlepší vína,“ jak láká web restaurace?

Majitel podniku Raimund Špunda. Majitel podniku Raimund Špunda. | M. Pátek, M. Hykl

„Tam chodí všichni. Mysleli si, že mají klid,“ okomentoval pro Seznam Zprávy Prymulu s Faltýnkem finančník, který restauraci navštívil. „Žili v domnění, že tam na ně nikdo nemůže. Často se na tuhle diskrétnost v téhle hospodě spoléhá, nejen podnikatelé a politici, ale i kmotři a šíbři,“ dodal.

Mezi časté hosty se měli řadit například současný ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD), bývalý hejtman jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) či exministr financí Vlastimil Tlustý (ODS). „Tam chodili všichni, včetně Topolánka. Já tam byl asi před patnácti lety s předsedou lidovců,“ řekl Seznam Zprávám bývalý premiér Jiří Paroubek (ČSSD).

„Tahle restaurace je ikonická. Rio se zná s několika členy vlády, nejen téhle, ale i těch minulých, nalevo, napravo. Je svým způsobem legenda. Ne náhodou se říká, že u Ria se několik vlád postavilo a několik jich tam i padlo,“ dodal pro Seznam Zprávy pod příslibem anonymity bankéř, který dění v saloncích podniku zažil.

Video  Prymula o ministerstvo bojuje: Neodstoupím, na vše mám vysvětlení!  - ČTK
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 24. října 2020 19:17 )

Situace dle mého má jen jedno spravedlivé řešení.
Premiér a ANO se musí definitivně rozloučit s Faltýnkem!!!!
On je hlavní viník!!!!.
Faltýnek sjednal schůzku, která není vůbec v jeho kompetenci.
On svolává schůzku na nestandardní místo v "podivnou" hodinu.
Obdobné provádí již opakovaně. U voličů ANO i u opozice nemá žádnou důvěru.
Hlavní viník Faltýnek, ministr Prymula až v druhé řadě. Není možné, aby Faltýnek tzv. "přežil" a ministr byl odvolán. Pokud skončí Prymula musí i Faltýnek, jinak to nemá žádnou logiku!!!!

Pro ministra Prymulu, bych spíše navrhoval přísné napomenutí, tzv. žlutou kartu.

montevideo ( 24. října 2020 17:49 )

Tak kromě ministra zdravotnictví, předsedy zemědělského výboru a ředitele ostravské nemocnice tam prý byl ještě galerista a právník. O čem mohli o půlnoci na utajeném místě jednat?

Covid_19 ( 24. října 2020 17:21 )

Faltýnek a jeho setkání jsou pověstné, takže pro Faltýnka je to jen jeden z mnoha průšvihů

montevideo ( 24. října 2020 17:09 )

No spíš, co tam dělali, kdo tam byl a o čem tak urgentním mohli takto utajeně jednat s předsedou zemědělského výboru.

montevideo ( 24. října 2020 17:08 )

horalysa

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa