Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Prymula navrhne nouzový stav, Babiš mimořádně svolá vládu. Hamáček vyhlášení kvituje

Aktualizováno -
28. září 2020
21:42
Autor: ČTK, Mii - 
28. září 2020
20:34

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) navrhne vyhlášení nouzového stavu. Prymula to sdělil serveru Respekt.cz. Ještě v pátek přitom v rozhovoru pro Blesk Zprávy sdělil, že o kroku neuvažuje. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ve středu mimořádně zasedne vláda, aby mohla nouzový stav schválit, uvedl v televizi Nova. Předseda vlády jej podporuje, stejně tak šéf vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

„Udělat to určitě musíme. Bez toho moc šance není. Já myslím, že to bude na prvním jednání vlády,“ řekl Prymula na otázku Respektu, zda bude požadovat vyhlášení nouzového stavu. V kabinetu bude mít pro tento návrh podporu minimálně u vicepremiéra Hamáčka. „Pokud ministerstvo dospělo k názoru, že potřebuje udělat opatření, ke kterým není na základě zákona o ochraně veřejného zdraví oprávněno, tak to bude potřeba vyhlásit,“ řekl Hamáček serveru iDNES.cz. Naposledy vyhlásila vláda nouzový stav kvůli šíření koronaviru 12. března. Poté byl nouzový stav postupně prodlužován, skončil 17. května.

Hamáček přitom řekl v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce, že vyhlášení nějaké formy mimořádného stavu by bylo potřeba zvážit, pokud by došlo k výpadku zdravotnického personálu. Podle Hamáčka ale stát zatím zvládá situaci kolem covidu-19 standardními prostředky. Sám Prymula ještě minulý týden v úterý při svém uvedení do úřadu ministra řekl médiím, že vyhlášení nouzového stavu zatím není nutné. Nevyloučil ale tehdy, že by si to situace mohla vyžádat za jeden či dva týdny.

Jednání v úterý, schválení ve středu

Babiš uvedl, že v úterý bude Prymula mluvit s jednotlivými ministry. „Předpokládám, že svolá mimořádně vládu na středu, abychom na jeho návrh schválili nouzový stav,“ řekl předseda vlády. Co by nouzový stav pro občany znamenal, bude podle premiéra záležet na Prymulovi. Očekává, že členy vlády bude ministr zdravotnictví informovat v úterý.

Hamáček řekl, že s Prymulou již také o nouzovém stavu mluvil. „Já tu situaci čtu tak, že ministerstvo zdravotnictví konstatuje, že ta situace je vážná a že je potřeba přijmout opatření, která se prostě podle toho zákona přijmout nedají, tudíž potřebuje silnější mandát, mandát celé vlády, a tudíž vyhlášení nouzového stavu,“ řekl Hamáček.

Opozice: Nejsou splněny podmínky

Představitelé dvou nejsilnějších opozičních stran ODS a Pirátů Petr Fiala a Ivan Bartoš v pondělní debatě na TV Nova vládu kritizovali za zvládání koronavirové krize. Podle Fialy nejsou pro vyhlášení nouzového stavu splněny podmínky. „Jestli vláda hrozí nouzovým stavem, tak opatření, která přijal nový ministr zdravotnictví, jsou zřejmě neúčinná,“ poznamenal. Vládě vyčítali i způsob komunikace a zveřejňování přijímaných opatření.

Nouzový stav vyhlašuje vláda, v případě nebezpečí z prodlení premiér, jehož rozhodnutí pak vláda může schválit, či zrušit. Vláda o vyhlášení nouzového stavu musí neprodleně informovat Sněmovnu, která může vyhlášení zrušit.

Prymula chystá i další omezení

Ministr zdravotnictví v pátek oznámil, že plánuje v tomto týdnu vydat další opatření omezující kvůli koronaviru shromažďování. V neděli upřesnil v pořadu Partie v televizi Prima, že ohlášené omezení volnočasových aktivit bude znamenat maximální účast deset až 20 lidí. Vyhlášení příslušného opatření očekává ve středu nebo v pátek tento týden.

Prymula podle Respektu zvažuje vyhlášení nouzového stavu i kvůli předchozím právním sporům kolem opatření, která kvůli koronaviru na jaře vyhlašovalo ministerstvo zdravotnictví. Soud 23. dubna rozhodl o zrušení čtyř opatření ministerstva, která omezila volný pohyb, maloobchod či služby v provozovnách. Vláda pak musela omezení přijmout jako krizová opatření v nouzovém stavu.

Video  Prymula: Roušky na celou zimu, varování důchodcům a omezení kroužků  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ingmarie ( 29. září 2020 11:58 )

Babiš, Hamáček , Prymula - to jsou tak chaotická nekoncepční nemehla , že se na to ani nedá dívat . Musíme se chránit jenom sami .

ingmarie ( 29. září 2020 11:48 )

Tady opravdu už žádná politická kultura nezbyla . Např. prezident zve občany k volbám slovy : sakra , zvedněte zadky .... !!! Jak otrokář s bičem

cesky_novinar_ ( 29. září 2020 11:22 )

Babiš se sám svého přesla jikdy nevzdá.
Jak by potom reguloval vyšetřování svých zlodějin?

Pepi53 ( 29. září 2020 10:36 )

Nedá se zapomenout při oslavě na mostě končící covid,kdy se Fery radoval jak opice,když dostane banán.

Pepi53 ( 29. září 2020 10:31 )

Nedá se zapomenout při oslavě na mostě končící covid,kdy se Fery radoval jak opice,když dostane banán.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa