Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Co hrozí hostinskému za »ilegální« noční dýchánek Prymuly a Faltýnka na Vyšehradě? Unikne trestu?!

Autor: redakce Blesku - 
24. října 2020
05:00

Vyšehradská schůzka Romana Prymuly a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) se odehrála v restauraci Rio’s, luxusním podniku, který skrze firmu MIDI, s.r.o., vlastní podnikatel Raimund Špunda (69). Jaký mu za jeho »ilegální pohostinnost« hrozí postih? A kdo vůbec je?!

Pokuta až tři miliony korun hrozí za porušení mimořádných opatření proti šíření koronaviru. To vyplývá ze zákona o ochraně veřejného zdraví. Hrozí ale takový postih hostům či hostinským, kteří by porušili zákaz přítomnosti veřejnosti v restauraci?

Potíž je v tom, že zákaz provozu restaurací byl učiněn vládou podle krizového zákona. Ten ale označuje za přestupky zejména prohřešky fyzických osob proti jednotlivým zákazům, u právnických osob pak pouze ve velmi specifických případech,“ vysvětlil pro Blesk advokát Viktor Rossmann.

Nejasný postih

Podle něj proto není jisté, zda by se na provozovatele – právnickou osobu –, který by i přes zákaz do restaurace pustil hosty, pokuta dle zákona o ochraně veřejného zdraví vztahovala.

Pokud by byl zákaz provozu restaurací stanoven mimořádnými opatřeními Ministerstva zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví, jako tomu bylo na jaře, bylo by to jednoznačné,“ doplnil Rossmann.

Nyní ale krizová opatření sází vláda s oporou v ústavním zákoně o bezpečnosti ČR, a tak není zcela jasné, zda a jak tvrdý postih Raimundu Špundovi či jeho firmě za tajný dýchánek hrozí.

Není veřejnost jako veřejnost?

Advokát Tomáš Sokol upozorňuje, že je rozdíl, pokud hostinský hospodu zamkne, ale uvnitř hosty obsluhuje a nepochybně pokračuje v provozu restaurace. „A jiný případ je, když například do uzavřené restaurace pustí dva kamarády, aby si popovídali, protože venku prší. To by mohlo mít vliv na výši pokuty, o které by rozhodoval správní orgán,“ vysvětlil Sokol.

Primátor Hřib zahájil řízení

Pražský primátor Zdeněk Hřib (39, Piráti) se ale už včera nechal slyšet, že magistrát zahájí s provozovatelem správní řízení. „I když si zjevně někdo myslí, že někteří lidé jsou si rovnější, pravidla tady stále platí pro všechny stejně,“ uvedl Hřib. Legislativní otázka by se tak měla brzy vyjasnit.

Víte, že?

Restaurace jsou v ČR z nařízení vlády už od 14. října uzavřeny, smějí pouze z výdejních okének vydávat do 20.00 jídlo. Schůzka proběhla 21. října, po 22. hodině...

»Muž z Ria« Raimund Špunda: Mocné zná z tenisu!

Dříve restaurace Rio sídlila přímo v tenisovém areálu na pražském ostrově Štvanice. A právě tady měl Špunda získat důležité kontakty na podnikatele, lobbisty a postavy z nejvyšších sfér české politiky. Blízko k tenisu má samozřejmě i Faltýnek; žije přece v Prostějově, dobře tudíž zná např. manažera Miroslava Černoška. V jeho blízkosti byl konečně vídán v lóžích na vrcholných akcích typu Davis Cupu či Fed Cupu...

Majitel podniku Raimund Špunda. Majitel podniku Raimund Špunda. | M. Pátek, M. Hykl

Diskrétní úkryt

A i proto je to právě Špundův podnik, který se stal vyhledávaným místem schůzek, které bohatí a mocní potřebují uskutečnit diskrétně stranou zvědavých očí. Úkryt za zdmi vyšehradské pevnosti kousek od centra Prahy až dosud fungoval dokonale...

Kromě restaurace Rio‘s provozuje Špunda na Vyšehradě ještě jednu restauraci u rotundy sv. Martina. Tam ho ale Blesk včera nezastihl. Jeho drahý jaguár byl zaparkován před domem na pražském Břevnově, kde má i jméno na zvonku, ale ani tady se ho Blesku nepodařilo zastihnout.

Nemluvný šéf

Až navečer se ozval na svém mobilu, sdílný ale nebyl. „Moc prosím, já se k tomu nechci vyjadřovat.  Ja jsem gentleman k vám, nechci vám to típnout, ani nechci být hulvát. Jsem k vám slušný, ale nechci se k tomu vyjadřovat. Děkuji za pochopení,“ bylo vše, co ze sebe v telefonátu s Bleskem vysoukal.

Video  Prymula o ministerstvo bojuje: Neodstoupím, na vše mám vysvětlení!  - ČTK
Video se připravuje ...

Výběr z menu

Grilovaná Ratatouille - 220 Kč

Carpaccio z hovězí svíčkové - 260 Kč

Foie gras paté, brusinky - 290 Kč

Tartare z tuňáka, wasabi toast - 290 kč

Entrecote Argentina, fazolové lusky - 520 Kč

Mečoun filet, sicilské kapary, tomato - 560 Kč

Mořský talíř – tuňák, losos, krevety, aioli - 590 Kč

Hovězí filet steak Bahia & frisé de Dijon - 580 Kč

Přílohy (brambory,  kaše, hranolky, rýže) - 80 Kč

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

offline ( 24. října 2020 15:08 )

Nepište co mu hrozí, ale jak byl potrestán. Zatím byl tento velmi bohatý člověk potrestán akorát hladkým proplacením "náhrad" z programu antivirus.

http­s://ww­w.hl­idac­statu­.cz/De­tail/­126409­04?qs=­480410­84

oldedek ( 24. října 2020 13:53 )

"Babiš vyhodil Prymulu z vlády a omluvil se za něj..."
"Zas tolik jsem toho neprovedl, klidně rezignuji, prohlásil Prymula...."
I já si to myslím pane Prymulo - a až pojede Andrej na Hrad měli by se oba, tj. i s Miloušem zároveň domluvit na tom samém (rezignaci) a v Česku by byl konečně klid ... Takhle se už velmi dlouho polovina národa trápí a hádá s tou druhou polovinou na něčem za co ani jedna strana nemůže - nó a každý z nich, t.j. Andrej a nyní už i s velkou mentální ztrátou Milouš, to těžko, velmi těžko tady u nás uklidní ...

Nó a hochštapler Faltýnek se už ňák s nimi automaticky sveze taky ...

panchovilla ( 24. října 2020 13:32 )

Stanné právo bych vyhlásil speciálně pro lidi,jako jsi ty

panchovilla ( 24. října 2020 13:30 )

Takový naivní lidi v tý diskuzi,váš idol plukovník měl z vás vždy jenom srandu

marmat ( 24. října 2020 12:41 )

včera až do večera "střílela OPOZICE slepejma" ....doslova Waterloo....
neúspěch si musí přece čímkoliv nějak/aspoń malinko vykompenzovat
A to dnes aktualizovanou "šokující zprávou "!!!
http­s://ww­w.bl­esk.cz­/cla­nek/zp­ravy-poli­tika/­659189­/babis-je-ve-stretu-zajmu-trva-na-svem-brusel-komise-poslala-do-ceska-jasny-vzkaz.html

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa