Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kapitula Prymulovi žádné prostory neposkytla: „Mohl projít leda do špajzu," říká probošt

Aktualizováno -
23. října 2020
16:53
Autor: red - 
23. října 2020
10:11

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO) si vyrazil ve středu pozdě večer do restaurace na Vyšehradě, ty jsou ale z jeho vlastního nařízení zavřené! S dalším mužem ANO, Jaroslavem Faltýnkem, tam prý „probírali věci u kafe“, nechal se slyšet Faltýnek. K jejich smůle je při vycházení z podniku vyfotil Blesk, ani jeden z mužů neměl roušku. Prymula se hájil tím, že jednali v kapitule, nikoliv v restauraci, ta však v reakci na jeho slova uvedla, že s ní o poskytnutí prostor žádný politik nejednal.

Restaurace jsou zavřené od 14. října 2020, fungovat mohou jen výdejová okénka. Pro některé ale jako by to neplatilo! V restauraci Rio's na Vyšehradě se ve středu večer sešel Prymula s Faltýnkem. Podle druhého zmíněného je tam majitel restaurace Raimond Špunda nechal v salonku „probrat věci u kafe“, za chybu se omluvil. 

Hamáček pro Blesk ještě dopoledne uvedl, že by měl podle jeho názoru Prymula rezignovat. „Ministr Prymula bohužel přišel tímto o veškerou důvěryhodnost jako hlavní tvář boje s pandemií,“ vysvětlil. K rezignaci minstra zdravotnictví podle svých slov vyzval premiér Andrej Babiš, dodal, že pokud Prymula neodstoupí sám, odvolá ho.

„Nic jsem neudělal. Na funkci rezignovat nehodlám,“ nechal se následně na odpolední tiskové konferenci slyšet Roman Prymula. „Na Vyšehradě jsem vystoupil z vozu a šel jsem přes restaurační zařízení do soukromých prostor vyšehradské kapituly, tam proběhlo jednání s panem Faltýnkem a ředitelem ostravské nemocnice panem Havrlantem. V tomto smyslu nebylo nic porušeno, nejedná se o restauraci, můžete se o tom přesvědčit,“ hájil se.

Vyjádření Romana Prymuly:

Video  Prymula o ministerstvo bojuje: Neodstoupím, na vše mám vysvětlení!  - ČTK
Video se připravuje ...

Kapitula: Nikdo s námi nejednal

Restauraci na Vyšehradě provozuje společnost MIDI s.r.o., jež patří Raimondu Špundovi, majitelem objektu skutečně Královská kolegiátní kapitula sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. Ta nicméně uvedla, že nikomu prostory k jednání neposkytovala. „Nájemník má s majitelem objektu uzavřenou platnou nájemní smlouvu. V těchto dnech se zástupci kapituly nikdo nejednal o poskytnutí jakýchkoli prostor pro jednání představitelů státu či politiků,“ uvedl na webu kapituly její děkan Michal Němeček. 

„Událost zveřejněná deníkem Blesk nás zaskočila a nemáme k ní žádné přesné informace od nájemníka. Budeme po společnosti MIDI vyžadovat vysvětlení. Teprve na základě jejich vyjádření rozhodneme, jaké další kroky bude třeba učinit,“ dodal majitel budovy. „Takto to vypadá, že máme nějaké místnosti, které si sami používáme a pak je někomu půjčíme, ale tak to není. Tato popularita nás mrzí, protože je to porušení dobrého jména kapituly, tedy nepřímo,“ komentoval Prymulovo vyjádření pro Českou televizi probošt Vyšehradské kapituly, která má sídlo asi 200 metrů od restaurace, Aleš Opatrný. 

„To se nedá projít do nějakého dalšího bytu, tam žádný další byt není. Mohl projít restaurací, abych tak řekl názorně, do sklepa, do špajzu, co já vím,“ uvedl pro server Novinky.cz s tím, že společnost provozující restauraci má pronajatou celou budovu a žádná další budova tam není.

Vyjádření premiéra Andreje Babiše:

Video  „Absolutní katastrofa,“ hřímá Babiš a chce Prymulovu rezignaci. Jinak ho odvolá  - ČTK
Video se připravuje ...

Správní řízení

Restauraci, která na webu uvádí, že je kvůli nařízení vlády zavřená a funguje jen výdejové okénko, čekají teď, kdy Blesk zveřejnil fotografie ze zakázaného sedánku, i další potíže. „Informace o možném porušení hygienických nařízení ze strany ministra zdravotnictví jsme získali dnes (v pátek, pozn. red.) ráno z veřejných sdělovacích prostředků. Věcně příslušnými správními orgány k prošetření této události jsou Magistrát hlavního města Prahy a krajská hygienická stanice. Předpokládáme, že se věcí již zabývají z úřední povinnosti,“ uvedli v pátek ráno policisté.

Že se případem zabývají magistrátní úředníci, potvrdil primátor Hřib. „Magistrát povede správní řízení s právnickými a fyzickými osobami ve věci porušení vládních nařízení týkajících se restaurace Rio's. I když si zjevně někdo myslí, že někteří lidé jsou si rovnější, pravidla tady stále platí pro všechny stejně,“ komentoval. Na sociálních sítích teď restaurace čelí posměchu lidí, kteří například žádají o rezervaci salonku či ironicky slibují podporu v nelehké době, kdy musí být restaurace zavřené. Účty na sociálních sítích ještě během dopoledne smazala.

Video  Právě on vyhlašuje nejpřísnější opatření: Pod rouškou tmy si Prymula bez roušky vyrazil do restaurace!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

panda82 ( 24. října 2020 08:27 )

To je verbeš, jeden větší lhář jak druhý, kdo to platí, aby tu byl chaos, nad chaos

kriv ( 23. října 2020 17:44 )

Opozice a Pražská kavárna si mnou ruce čím hůř tím lépe pro ně. A v tomto podrazáckém jednání je podporuje hlavně ČT sledovat ČT 24 je na blití celý den jen zvou ty co s nimi ryjí do vlády. Ta kudrnatá op... plánovala že Babiš skončí do prosince a proto všichni kolem sebe kopou aby se to povedlo. Nevěřím ale chraň nás pán bůh aby se ty parchanti dostali k moci.

frantacizek ( 23. října 2020 17:26 )

mě=mně omluva semiotikům

frantacizek ( 23. října 2020 17:25 )

no to jste náčelníkovi neměli říkat, te´d bude tvrdit, že jednali ve špajzu.. Platí, co jsem už napsal dříve - kdo by tady měl mít určitě zábavný pořad v tomhle státě je Jirka Ovčáček a tenhle náčelník.. mě přijde odpočátku, co vystupuje, srandovní, stejně jako Jirka.. Jestli si to neuvědomuje, tak to je právě definice srdce komika..že to nedělá prvoplánově.

villon ( 23. října 2020 15:49 )

Když nejsou argumenty, je potřeba kopnout kam to de. Někteří z nás si mislí, že to vypadá líp než cudně držet hubu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa