Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hamáček po fotkách Blesku: „Rezignujte,“ vyzval Prymulu. Opozice zmínila prasata

Aktualizováno -
23. října 2020
10:58
Autor: Mii, vei - 
23. října 2020
09:30

Bouřlivou reakci ze strany opozice, ale i členů vlády, vyvolaly fotografie, na kterých Blesk zachytil ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO), jak společně s druhým mužem ANO Jaroslavem Faltýnkem porušují vládní nařízení a v noci bez roušky se scházejí v restauraci. Zástupci napříč politickým spektrem se shodují, že „plukovník“ by okamžitě měl rezignovat, protože se zachoval papalášsky a jde špatným příkladem národu. Ostrá slova přišla i od vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) – Prymula podle něj ukázal, že pohrdá lidmi.

Je to jeho vládní kolega, společně se snaží vytáhnout Česko z krize, tento přešlap mu ale neodpustí. Hamáček pro Blesk Zprávy popsal, že Prymulův tajný výlet porušil úplně všechno, o co se celá vláda snaží. Naboural důvěru jak svých kolegů, tak jednotlivých Čechů, a proto by měl skončit. „Pravidla platí bez pardonu pro všechny. Pan ministr Prymula a pan Faltýnek musí vysvětlit, co pohledávali uprostřed nouzového stavu v restauraci, která má být zavřená. Navíc ignorovat nošení roušky je absolutní výsměch občanům naší republiky, je to jednoznačně neomluvitelné selhání,“ popsal Hamáček.

„Je nemožné, aby vládu a vládní koalici reprezentovali lidé, kteří nerespektují vládní nařízení. Je to pohrdání vůči tisícům lidí v první linii, kteří pracují v boji proti pandemii a zachraňují naše životy,“ pokračoval vicepremiér a šéf krizového štábu, který si nákazou koronavirem momentálně sám prochází.

Dle jeho slov ministr zdravotnictví už nikdy nemůže být vnímán jako věrohodný člověk. „Ministr Prymula bohužel přišel tímto o veškerou důvěryhodnost jako hlavní tvář boje s pandemií. Jakkoliv je to složité, neboť je nezpochybnitelným odborníkem a hlavním autorem strategie proti covidu, nemůže podle mě pokračovat jako ministr zdravotnictví ČR,“ uvedl Hamáček pro Blesk Zprávy.

Video  Právě on vyhlašuje nejpřísnější opatření: Pod rouškou tmy si Prymula bez roušky vyrazil do restaurace  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

A doplnil jej ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). „Porušování pravidel, jaké předvedl pan Prymula, je naprosto nepřijatelné. Těžko pak můžeme vyžadovat po veřejnosti, aby naše opatření dodržovala. Pravidla platí pro všechny a my politici bychom měli jít příkladem,“ napsal.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) se zase za svého kolegu omluvil učitelům: „Milé učitelky a učitelé, milí rodiče, po mé včerejší prosbě, abyste dětem vysvětlili, proč je nutné dodržovat pravidla, Vám i dětem někteří vážně nedali dobrý příklad. Omlouvám se.“

Vládě už nikdo nic neuvěří, míní Fiala

Podobná reakce přišla od šéfa ODS Petra Fialy. „Tady doslova platí, že kážou vodu a pijí víno. Opravdu si někdo ještě myslí, že tato vláda nás dokáže provést pandemií? Ministr Prymula a místopředseda hnutí ANO Faltýnek se vysmáli všem lidem, kteří se bojí o svoje zdraví, o život svých blízkých a o holou existenci,“ opřel se do šéfa zdravotnictví Fiala.

Podle něj je událost smutná a zcela nepřijatelná. „Nikdo jim už neuvěří, že to myslí vážně. A důvěra v opatření je v zápase proti pandemii klíčová věc,“ podotkl předseda ODS pro Blesk Zprávy.

Poznámku přidal i tradiční kritik vlády, šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Omluvte se a okamžitě odstupte! Okamžitě, prosím! To je jediný způsob, jak ještě můžete přesvědčit veřejnost, že svá opatření myslíte vážně a že je lidé mají dodržovat,“ adresoval poznámku Prymulovi.

Stejně tak Kalouskova stranická šéfka Markéta Pekarová Adamová míní, že se ministr zdravotnictví zachoval hrozně. „Denně umírají lidé. Zdravotníci se na pokraji vyčerpání starají o nemocné. Tisíce domácností řeší, z čeho budou vůbec žít. A v takové situaci ministr zdravotnictví poruší všechna myslitelná pravda. Pane Prymulo, rezignujte,“ vyzvala jej.

„Prosím, neberte to jako signál, že když pravidla nedodržuje samotný Prymula, tak nemusí nikdo z nás. Moc vás o to prosím. Pravidla se mají dodržovat ne pro Prymulu nebo Babiše, ale pro lidi z rizikových skupin,“ doplnil poslanec Dominik Feri, který se v posledních týdnech proslavil jako hlavní „oznamovatel“ vládních opatření.

Video  „Absolutní katastrofa,“ hřímá Babiš a chce Prymulovu rezignaci. Jinak ho odvolá   - ČTK
Video se připravuje ...

Všichni jsou si rovni, někdo rovnější

Poněkud smířlivější je předseda komunistů. „Každý je svého štěstí strůjcem, pokud určitá opatření vyhlásil, měl by je sám dodržovat. Případná rezignace je jen jeho věcí, on musí zvážit, zda bude mít důvěru občanů,“ napsal Vojtěch Filip pro Blesk Zprávy. Právě na podpoře KSČM současná vláda stojí.

Zástupci opoziční STAN oproti tomu míní, že Prymula by měl skončit okamžitě. „Pamatujete na prasata v Orwellově Farmě zvířat? Přesně tak to je u nás. Všichni jsou si rovni, někdo rovnější. Tihle papaláši nemohou vést dobře náš stát v krizi. Nemají na to nejen manažersky, ale hlavně morálně. Důvěra je základ. Bez ní se vládnout nedá. Rezignujte,“ vyzval ministra předseda starostů Vít Rakušan.

Jeho předchůdce Petr Gazdík ho pak doplnil. „Zůstaňte doma! Vláda papalášů, pokrytců a nadlidí. Pane ministře odstupte! Nikdo už vám nemůže věřit ani nos mezi očima!“ napsal na twitteru.

Ve stejném duchu se nese vyjádření bývalého šéfa lidovců Marka Výborného. Podle něj jde o výsměch občanům. „Jak po nich můžete (Prymula, pozn. red.) chtít respektovat nařízení, když sám na ně papalášsky kašlete? Co k tomu řeknete?“ ptá se Výborný.

Pirátský europoslanec Mikuláš Peksa podotkl, že v zahraničí se rezignovalo i za menší prohřešky. Česko se podle něj má v rámci své politické kultury co učit.

Stejně tak předseda pirátů Ivan Bartoš uvedl, že není možné, aby Prymula pokračoval. „Lidé jsou naštěstí rozumnější než pan premiér a jeho spolupracovníci. I na ulicích je vidět, že se snaží dodržovat opatření, jsou k sobě ohleduplní. Prosíme občany, aby v této snaze vytrvali, má to smysl. Držme při sobě,“ napsal Bartoš.

Tiskovka opozice: Hlavně si neberte příklad, vzkazuje Čechům

Zástupci ODS, TOP 09 a KDU-ČSL posléze uspořádali v pátek dopoledne v Poslanecké sněmovně tiskovou konferenci, na které zopakovali, jaký mají s jednáním Prymuly problém. „To, co udělali… pro to se těžko hledají slova,“ uvedl Fiala směrem k ministrovi zdravotnictví a Faltýnkovi. 

„Doslova se vysmáli lidem, kteří dodržují to, o co je vláda požádala,“ míní šéf ODS. Řekl, že vláda naprosto selhala. „Prymula se stal symbolem opatření a pak je první, kdo je poruší,“ doplnil. „Nehleďte na to, jak papalášsky se chovají tito lidé, chovejte se zodpovědně,“ vyzval občany.

„Současná porušení pravidel, která sama vyhlašují, nemohou mít jiný konec než rezignaci pana Prymuly (…) nemohu si představit, že by bylo jiné řešení,“ doplnila jej Adamová. „Pevně doufám, že my, všichni občané, si uvědomujeme, že tento příklad nemáme následovat,“ neztrácí naději předsedkyně TOP 09.

I podle šéfa poslaneckého klubu KDU-ČSL Jana Bartoška by si lidé neměli brát příklad z vlády. „Jestli člověk chce něco po druhém, tak se musí tak sám chovat. V případě pana Plukovníka vidíme jasné selhání,“ podotkl a pokračoval: „V každé vyspělé demokracii to funguje tak, že ministr rezignuje sám.“

Byli v restauraci a ještě neměli roušku

Debata se týká fotek Prymuly a Faltýnka, které pořídil Blesk a na kterých oba muži navštěvují krátce před půlnocí na čtvrtek restauraci v Praze, ačkoli všechny podobné podniky mají být zavřené. Nemají nasazenou ani roušku, které jsou povinné jednak ve vnitřních prostorách a jednak mezi lidmi, pokud nedodržují rozestup dvou metrů. Prymula přitom pravidelně vyzývá, aby lidé ctili opatření a seděli doma.

Video  Prymula promluvil k národu: „Čekají nás neveselé týdny.“ Čechům se omluvil  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

adeso ( 23. října 2020 17:30 )

Hamáček správně pochopil, že se udrží skrzevá tyhle politické mrtvoly. Jinak Hamajda má velký problém s charakterem.

jajas ( 23. října 2020 17:19 )

Hamajda ať nemachruje! Bez ANO se celá ČSSD řítí do propadliště dějin a už nikdy nevyleze.....

1951 ( 23. října 2020 16:51 )

Prase se má, žere, s-e-r-e, chčije, m-r-d-á. A proto zahoďte srdce, zahoďte mozky, zahoďte vše, co vás dělá člověkem a staňte se prasetem. Chachaá

gejzovic ( 23. října 2020 16:44 )

podle sebe soudim tebe,maš pěknej absťak

gejzovic ( 23. října 2020 16:40 )

Aspoň viš proč je profesor,hlavně ať řekne jak vedl ministerstvo-natoš Stát,je

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa