Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Faltýnek skončil jako Babišova pravá ruka. Průšvih s hospodou vzal na sebe a omluvil se

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
23. října 2020
15:35
Autor: ČTK - 
23. října 2020
10:00

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek rezignoval na post 1. místopředsedy hnutí ANO, jde podle něj o symbol uznání chyby. Uvedl po po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Ve Sněmovně se předtím omluvil za to, že se setkal s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO) v uzavřené restauraci. Faltýnek uvedl, že schůzka se uskutečnila ve středu a že jde o jeho chybu. S majitelem restaurace se, jak řekl, zná. S Prymulou probíral misi vojenských zdravotníků ze Spojených států. Faltýnek pak při příchodu do Strakovy akademie řekl, nechá na hygieně posoudit své prohřešky. V případě pokuty požádá Poslaneckou sněmovnu o vydání k správnímu řízení. Nového statutárního zástupce předsedy hnutí vybere sněm na přelomu ledna a února, doplnil.

"Tento můj krok je určitým symbolem, kdy uznávám své pochybení, i když přesně nevím, co jsem udělal. To by měla říct hygiena, zda jsem porušil pravidla, která platila ve středu večer," uvedl Faltýnek po jednání s Babišem.

Poslanci ANO Faltýnka nejspíš podrží

S předsedou vlády se bavili i o Faltýnkově pozici předsedy klubu poslanců. "Informoval jsem pana premiéra, že já sám požádám poslanecký klub, zda mám jejich důvěru do voleb, či nikoli," uvedl. Předpokládá, že to s poslanci projedná do dvou týdnů. Zatím vnímá spíše jejich podporu. 

Video  Rezignace Jaroslava Faltýnka na post 1. místopředsedy hnutí ANO  - abl
Video se připravuje ...

„Omlouvám se, že jsem narušil důvěru, že jsem poprosil pana ministra, že jsme se setkali v zavřené hospodě,“ řekl před poslanci Faltýnek. Celá kauza je podle něj jen jeho chyba, protože s ním chtěl jednat o mimořádné schůzi Sněmovny, na níž se bude schvalovat pomoc zahraničních lékařů v Česku při pandemii koronaviru. Nepodařilo se mu ale ho zastihnout včas.

„Je to moje chyba, ten den jsem ho nedohnal. Předseda Sněmovny mě poprosil, ať to s ním řeším, a já jsem ho nedohnal. Byla to chyba a omlouvám se,“ dodal Faltýnek. Majitel restaurace je nechal v salonku „probrat věci u kafe“.

Šéf polanců ANO vítá, že rozhodnutí pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) nechat věc prověřit ve správním řízení. Prymula kvůli aféře čelí výzvám k rezignaci, sám ale odstoupit nehodlá.

Video  Právě on vyhlašuje nejpřísnější opatření: Pod rouškou tmy si Prymula bez roušky vyrazil do restaurace!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

ostuda ( 24. října 2020 00:41 )

až trapně průhledná inscenace a faltýnek zůstane celý

disk ( 23. října 2020 22:21 )

no, shodou okolností je těsně před podpisem i úhradová vyhláška na rok 2021, tedy stovky miliard a pravidla pro jejich rozdělení.

Arany ( 23. října 2020 21:20 )

Jasně. Ostatní prasata z ODS, bývalé komunisty a od lidovců špinavé kolaboranty, kteří odjakživa kolaborovali s konunisty, nebićovat a olizovat jim šosy. Nakráčeli si všichni stejně. Blbe!

BoziMilda ( 23. října 2020 21:07 )

No podle všeho to vypadá, že to je profláknuté mafiánské hnízdo a tak tam někdo číhá pořád. A teď přišel sólokapr.

qtek ( 23. října 2020 19:52 )

Bude 2. místopředsedou, místo 1. místopředsedy hnutí ANO zůstane neobsazeno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa