Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Praze přibudou další testovací místa. Restaurace, kde si dal Prymula noční „kafe“, má u magistrátu vroubek

Aktualizováno -
23. října 2020
14:40
Autor: diz - 
23. října 2020
13:58

Koronavirová situace v Praze se nelepší a nelepší, nakažených bohužel stále přibývá. Jen za čtvrteční den testy odhalily dalších 1 717 případů nákazy, jak uvedla Hygienická stanice hl. m. Prahy (HSHP). Magistrát přesto žádná další drastická omezení nepřipravuje. Primátor Hřib (Piráti) však vyzval pořadatele hromadných akcí, a to včetně farmářských trhů, aby lépe dohlíželi na jejich průběh, nebo aby akce ve veřejném prostoru nepořádali vůbec. 

Laboratoře pracují naplno, nemocnicím pozvolna dochází kapacity pro další pacienty, s nákazou koronavirem se potýká i zdravotnický personál a v Letňanech se pro potřeby polní nemocnice kupí nemocniční lůžka. Taková je v kostce aktuální situace v hlavním městě. Nakažených obyvatel bohužel stále přibývá. Navzdory vládním opatřením.

Restaurace s průšvihem

Ta se navíc otřásla v základech v pátek ráno, kdy Blesk upozornil na noční schůzku ministra zdravotnictví Romana Prymuly (ANO) s místopředsedou hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem v jedné z pražských restaurací. Oba byli přistiženi nejen v podniku, který měl dle nařízení vlády zůstat od 13. října zavřený, ale zároveň i bez roušek. Zatímco premiér Andrej Babiš (ANO) vyzval k rezignaci na své posty oba dotčené, pochybením podniku se bude zabývat pražský magistrát.

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Magistrát povede správní řízení s právnickými a fyzickými osobami ve věci porušení vládních nařízení týkajících se restaurace Rio's. I když si zjevně někdo myslí, že někteří lidé jsou si rovnější, pravidla tady stále platí pro všechny stejně,“ okomentoval kauzu na sociálních sítích primátor Zdeněk Hřib.

„Magistrát vyzve osoby podezřelé ze spáchání přestupku k vysvětlení,” dodal primátor na tiskové konferenci. „Pravidla jsou nastavena a platí úplně pro všechny. Momentálně, pokud vím, dorazily nějaké podněty na policii. Až ta nám předá tuto záležitost, rozjede se proces i na magistrátu, konkrétně na odboru bezpečnosti,” doplnil s tím, že podobná správní řízení vedl magistrát s některými podniky, které porušily vládní nařízení, již na jaře.

Komornější akce

Primátor zároveň uvedl, že magistrát bude více dohlížet na dodržování vládních nařízení především u hromadných venkovních akcí. „Krizový štáb vyzval pořadatele velkých akcí ve veřejném prostoru, aby upustili od pořádání jakýchkoliv akcí,” pravil Hřib. Mínil tím zejména demonstrace, které jsou naplánované, nebo také konání farmářských trhů, kde se zpravidla vyskytuje větší množství lidí.

Trhy nejsou zakázány vládním opatřením. Nicméně upozorňuji, že pořadatel trhů je odpovědný plně za dodržování vládních nařízení, a v případě, že vládní nařízení dodržena nebudou, pořadatel se vystavuje hrozbě sankce až do výše 3 milionů korun,” upozornil primátor.

Testovací místa přibudou

Jen v uplynulém týdnu vznikly v Praze čtyři nová testovací místa - v Nemocnici Na Františku, na Havlíčkově náměstí v Praze 3, dále na Vítězném náměstí a u vodní nádrže Džbán v Praze 6. Podle náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN) by v nejbližších dnech měla přibýt další dvě místa. „Konkrétně půjde o Prahu 8, na Šutce, a další vznikne v Praze 11,” upřesnil náměstek. „Potřebu nechat se testovat vnímáme skutečně jako intenzivní.

Ochranných pomůcek je dostatek

Podle představitelů hlavního města jinak nehrozí situace, že by roušek, dezinfekce, respirátorů či ochranných rukavic pro zaměstnance městských institucí či společností měl být nedostatek. „Zásoby jsou na tom v tuto chvíli lépe, než byly v průběhu měsíce září. Pomohlo tomu i 100 tisíc roušek, které jsme dostali od partnerského města Taipei,“ sdělil Hřib.

Chod složek integrovaného záchranného systému kvůli covid-19 podle Hlubučka také není nijak ohrožen, zrovna tak v případě jiných městských společností. „Počty nakažených u městských organizací nejsou nijak závratné. Všechny bezpečnostní složky jsou předzásobeny ochrannými prostředky. Městská policie jich má dostatek do konce letošního roku,” uvedl za příklad. Strážníků je podle něho aktuálně nakažených 40, dalších zhruba 120 se nalézá v karanténě.

halba ( 24. října 2020 11:41 )

Tak stejny diskusni prispevek jsem napsal pred tremi tydny na novinkach a obdrzel jsem mesicni ban.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa