Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hygienikům s trasováním pomůžou policisté. Hamáček zmínil i masivní nákupy roušek

Autor: ČTK, Mii - 
1. října 2020
12:23

Hygienické stanice, které kvůli vysokému přírůstku nakažených nestíhají vyhledávat všechny kontakty, dostanou personální výpomoc. Do trasování se zapojí 200 až 250 policistů, oznámil vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Podle něj se na tom dohodla ministerstva zdravotnictví a vnitra. Šéf sociální demokracie rovněž odhalil, že žádné masivní nákupy ochranných pomůcek se momentálně nechystají, Česko má zásoby dostatečné.

Výpomoc policistů s trasováním kontaktů lidí nakažených koronavirem nabízel Hamáček již na začátku září, ale premiér Andrej Babiš (ANO) tehdy uvedl, že hygienické stanice trasování kontaktů lidí nakažených koronavirem zvládají.

„Finalizujeme dohodu, která musí být uzavřena a bude dnes nebo zítra hotová. Pak už nebude nic bránit tomu, aby od 200 do 250 policistů, tak, jak jsme to v minulosti nabízeli, posílilo kapacity hygieny,“ řekl Hamáček.

Kvůli velkému nárůstu počtu nových případů nestíhá zejména pražská hygienická stanice všechny včas trasovat. Vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla v polovině září uvedl, že s telefonickým trasováním kontaktů nemocných lidí pomáhá hygienikům 519 lidí, z toho 72 armádních hygieniků. Dalších 200 lidí mělo být pro tuto činnost postupně proškoleno. S trasováním kontaktů nakažených hygienikům pomáhají také civilní medici.

„Policisté by měli být využíváni ke třetím hovorům, to znamená ke zjišťování kontaktů na základě požadavků hygienické stanice,“ řekl policejní prezident Jan Švejdar. Podle něj budou vypomáhat plošně po celé České republice, měli by být proškoleni dnes nebo v pátek. „Od pátku odpoledne nebo od pondělí budeme připraveni,“ uvedl Švejdar. Práci budou dělat policisté dobrovolně, doplnil.

Ve středu hygienici odhalili 2932 nových případů koronaviru, což je třetí nejvyšší denní počet od březnového začátku šíření nemoci covid-19 v ČR. Celkový dosavadní počet případů přesáhl 70 000. Nakažených je aktuálně 36 619 lidí, nemoc má u většiny z nich mírný průběh.

Video  Emotivní spor o nouzový stav i covidová opatření: Lídři v superdebatě Blesku řešili i strach voličů  - Blesk - Jan Jedlička, Vera Renovica, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 1. října 2020 16:37 )

Policie má hlavně hlídat, zda lidé nosí roušky, prohlásil v pátek premiér Andrej Babiš. Podle něho hygienické stanice trasování lidí podezřelých z nakažení koronavirem zvládají. Premiér tak reagoval na nabídku ministra vnitra Jana Hamáčka, že policie vyčlení stovku svých příslušníků na pomoc s trasováním.
Zdroj: stranický tisk ANO idnes 11.9.2020

Jirik-ta ( 1. října 2020 12:58 )

peněz dost, tak proč ne-na vakcínu od třídního nepřítele Putina ani pomyšlení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa