Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Kážete vodu a pijete víno.“ Rozzlobený učitel z karantény kritizuje „nadřazenost“ Babiše

Autor: Mii, ČTK - 
5. září 2020
17:29

Všichni jsou si rovni, ale někteří jsou si rovnější. Výrok, který by se dal aplikovat k jednání premiéra Andreje Babiše (ANO). Alespoň podle učitele Masarykova gymnázia v Plzni Jana Pytle. Předsedovi vlády zaslal otevřený dopis, ve kterém kritizuje, že ke každému člověku se v rámci epidemiologických opatření přistupuje jinak. Zatímco Babiš po kontaktu s nakaženou hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou do karantény nemusel, Pytel se v ní po podobném kontaktu ocitl. „Kážete vodu a pijete víno,“ kritizuje pedagog premiéra.

Pytel dle popisu v dopise, který nyní koluje po sociálních sítích, řeší podobnou situaci jako několik dalších desítek učitelů v Česku. Krátce po začátku školního roku se ocitl v karanténě, protože u jednoho z jeho kolegů byla potvrzena nemoc covid-19. Celý učitelský sbor se setkal na společném jednání, takže školu nakonec hygienici uzavřeli.

„1. září jsme tedy místo do školy zamířili na odběrové místo na testy, abychom se po dvou dnech dozvěděli, že výsledky u všech testovaných jsou negativní. Přesto zůstává škola na další dva týdny uzavřena, zhruba 70 zdravých pedagogů v karanténě a 700 otrávených žáků doma,“ popisuje Pytel, co se odehrálo na gymnáziu, kde vyučuje.

Podle něj následovaly desítky telefonátů naštvaných rodičů, kteří najednou museli reagovat na to, že děti jsou doma. Je to přitom věc, kterou nyní řeší několik škol v Česku a zároveň několik stovek rodin. „Zkuste si ta čísla roznásobit, to už je něco voličů! Kéž bychom byli fotbalisté, pro které platí úplně jiná pravidla hry,“ posteskl si pedagog.

Celé znění dopisu adresovaného premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Celé znění dopisu adresovaného premiérovi Andreji Babišovi (ANO). | reprofoto Twitter

Narážel tím na fakt, že fotbalisté mohou hrát, i když se u nich v týmu objeví nakažený člen. „Když jsme se na tuto ‚fotbalovou výjimku‘ dotazovali na KHS (krajská hygienická stanice, pozn. red), bylo nám sděleno, že fotbalisté jsou ‚jiná sorta lidí‘ a že ‚je to o penězích‘,“ popisoval Pytel, jakou odpověď od hygieniků dostal.

„I my jsme měli vysoké stropy“

Přitom právě na vzdělávání dětí by měl být podle pedagoga brán důraz, jelikož jsou budoucností naší společnosti. Ne masově uzavírat školy. Ale není se čemu divit, že k tomu dochází, když ani na samotného premiéra neplatí pravidla, píše Pytel. A připomněl, že Babiš se neodebral do karantény poté, co se setkal s nakaženou hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou.

„Seděli s ní i jiní, např. ministr zdravotnictví, který v této souvislosti neprodleně ohlásil odchod do karantény. Ta se ovšem netýká Vás,“ píše učitel směrem k předsedovi vlády a pokračuje: „Podle Vašich slov měla jednací místnost vysoké stropy, větralo se a seděl jste čtyři metry od paní Rážové. Ujišťuji Vás, že naše sborovna má stropy 5 metrů vysoké, po celou dobu porady byla okna dokořán a drtivá většina pedagogů seděla ve vzdálenosti 4 — 10 metrů od dotyčného.“

Přesto celý pedagogický sbor na testování musel. To podle Pytle ukazuje, že stejná doporučení neplatí pro všechny. „Kážete vodu a pijete víno (…) Nikdo se pak nemůže divit, že společenská morálka a ochota dodržovat nařízená opatření upadá,“ uzavírá Pytel.

Premiér se hájil dokumentem podepsaném Jágrovou

Babiš se k tomu, proč nešel do karantény, vyjádřil v pátek na twitteru. Sdílel rozhodnutí pražské hygienické stanice, ve kterém stojí, že vzhledem ke způsobu schůzky s Rážovou se nejedná o epidemiologicky významný kontakt. Dokument je podepsaný šéfkou pražské hygienické stanice Zdeňkou Jágrovou.

„Pro všechny, kdo se ptají, proč nejsem v karanténě. Tady máte epidemiologické šetření pražské hygieny s rozhodnutím. Proto nejsem v karanténě. Ještě chci dodat, že na jednání všude na úřadě nosím respirátor FFP2 a od paní Jarmily Rážové jsem byl cca 3,5 m,“ napsal Babiš.

Ministerstvo zpracovalo metodiku

Že je zavírání škol problém, přiznalo i ministerstvo zdravotnictví. Společně s ministerstvem školství proto zpracovalo metodiku, která začne platit v pondělí a podle které by hygienici měli zavírat školy v případě, že v nich onemocní covidem-19 nebo má povinnou karanténu více než 30 procent učitelů a žáků. Pokud je škola ve více budovách, omezení jejího provozu by mohla být i jen částečná. 

V případě takového rozsahu nemocnosti nebo karantény by provoz školy představoval podle metodiky nepřiměřené epidemiologické riziko a ohrožení veřejného zdraví. V méně závažných případech by hygienici posoudili situaci individuálně a po dohodě s ředitelem by případně doporučili jiný režim uzavření školy, což by mohlo být ředitelské volno nebo změna organizace školního roku. Týkalo by se to i situací, kdyby byl provoz školy ochromen kvůli počtu pedagogů v karanténě.

Video  Chybí mi tým odborníků, ředitelka o převalení zodpovědnosti za roušky na bedra škol  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jjusa2 ( 6. září 2020 12:08 )

To rozčilování a nadávání ti NEPOMŮŽE,šetři se aby tě nemuseli odvézt do špitálu.Čím víc chtějí Babiše znemožnit tím víc ho lidé podporují a proto stále VEDE Jiné strany nemají šanci s 12.5 %.

jjusa2 ( 6. září 2020 11:57 )

A pomohlo to že ho to mrzelo?Těm zavražděným tím že ho to mrzelo ŽIVOT NEVRÁ­TIL.ne­propus­til jen vrahy taky propustil své kámoše kteří mu radili a jejda ani jeden neměl spis u STB.

jjusa2 ( 6. září 2020 11:53 )

Odpověděla jsem na otázku peyotlovi!

PPP150W ( 6. září 2020 11:01 )

Ale na Babišovu minulost vám zapomenout problém nedělá, že? Tohle není článek o Havlovi a amnestovaných zločincích. To je o panu Pytlovi a panu Babišovi. Proč do toho stále zatahujete jiné a dokonce už zesnulé lidi?

PPP150W ( 6. září 2020 10:56 )

A co tady děláte vy, vážená?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa