Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Nesnesitelný“ Babiš razí do Řecka. Schytal to za špatnou radu, Kalouskovi toho vadí víc

Autor: Sabina Dračková - 
4. srpna 2020
05:02

Premiér Andrej Babiš (ANO) razí na Krétu. Je to prý kvůli tomu, že mu kolegové tvrdí, že už je nesnesitelný. Premiér však o dovolené mluvil už v květnu pro Blesk Zprávy. Jeho žena Monika mezitím vyrazila alespoň do Chorvatska, exotické Maledivy jim zrušili. Babiš přitom občanům radil, aby zůstali raději v Česku. Opatření se mezitím v Řecku zpřísňují, a tak premiérský pár čeká dovolená v roušce. Podle politického oponenta Miroslava Kalouska (TOP 09) by měl Babiš zůstat doma a řešit raději nefungující chytrou karanténu a epidemiologickou situaci v různých krajích ČR.

„Koukám do křišťálové koule a vidím, že musím na dovolenou,“ začal premiér Andrej Babiš (ANO) své nedělní hlášení. Co v křišťálové kouli zjistil, však nepřekvapilo pozorné diváky premiérových dosavadních vystoupení. To, že má naplánovanou dovolenou, prozradil už dříve v pořadu Blesk Zpráv Ptám se, pane premiére. 

„Já jsem měl zaplacené Maledivy, to mi jako odložili o rok, a teď mám zaplacené Řecko na srpen, tak jsem zvědav,“ řekl Babiš v květnu. Maledivy Babišovým, kteří si rádi užívají luxusní dovolené, nevyšly. A tak - než se dočkala Kréty - vyrazila premiérova manželka Monika se synem Frederikem alespoň do Chorvatska. S dcerou Vivien stihla ještě v únoru navštívit exotický Zanzibar. Teď už ale míří společně na zmíněnou Krétu.

Video  Babiš pro Blesk o cestách do ciziny, změně u obchodů, rouškách i otevírání bazénů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Ve stejném vysílání pořadu Ptám se, pane premiére Babiš přitom říkal, že by Češi měli zůstat doma a hlavně tu utrácet peníze. Česká republika je na tom nyní finančně dost špatně. Schodek státního rozpočtu ke konci června stoupl na 195,2 miliardy korun z květnových 157,4 miliardy korun. Loni ke konci června byl schodek 20,7 miliardy korun. Letošní červnový výsledek je nejhorší od vzniku ČR.

„My bysme hlavně rádi, aby zůstali doma, naši lidé utratí v zahraničí 70 miliard,“ říkal Babiš před měsícem s vidinou nastartování ekonomiky.

I premiér musí na dovolené nosit roušku

„Celé okolí mi říká, že jsem nesnesitelnej a že mám vypadnout,“ odkázal se nyní Babiš v nadsázce na své kolegy. Zastupovat ho po dobu vládních prázdnin v případě potřeby bude ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), premiér však prý bude online i na dovolené.

Babiš se kvůli své dovolené dostal v minulosti do sporu i s místopředsedou Asociace cestovních kanceláří Janem Papežem. Před pár týdny se totiž začaly objevovat první případy, kdy si Češi dovezli nákazu z dovolené v zahraničí.

Premiér občanům poradil, aby dovolenou operativně pozměnili podle toho, jaká je v jejich destinaci situace. Řecko, kam Babiš jede, přitom tento týden už podruhé zpřísnilo pravidla nošení roušek a od soboty vyžaduje zakrytí nosu a úst ve všech vnitřních veřejných prostorech.

Video  Překvapený Prymula řekl, odkud si Češi vozí nákazu. Z dovolené ani tak ne. Varuje ale před Tureckem a a Egyptem. (21. 7. 2020)  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Premiér s rodinou tak budou muset roušky nasadit v obchodech, muzeích, zdravotnických a diagnostických zařízeních, kadeřnictvích, veškerých hromadných dopravních prostředcích a v prostorách letiště, v taxi a výtahu. „Porušení je pokutováno,“ upozorňuje české ministerstvo zahraničí. Pokuta by byla ve výši 150 euro, tedy téměř čtyři tisíce českých korun.

Ať zůstane doma: Babiš svou radou naštval cestovky

Babiš své plány navzdory omezením nezměnil. Právě operativní změny dovolené přitom premiér Čechům doporučoval. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže je něco takového ale zcela nereálné. Cestovky jsou už tak na pokraji krachu a rušení zájezdů by je mohlo zruinovat.

„Když se lidi rozhodnou necestovat do této země, ale cestovat do jiné, tak ať pan premiér zaplatí storno poplatky v hotelích, za letenky,“ pustil se do Babiše Papež. „To pak samozřejmě budeme velmi rádi operativně vycházet lidem vstříc. Myslím, že pan premiér je dost bohatý na to, aby to zaplatil. Pokud dává naději, musí si uvědomit, že to něco stojí,“ zkritizoval.

Podle Papeže Babišova rada může zavést jenom zmatek. „To je stejná rada, jako když pan premiér radí, aby všichni zůstali doma, a sám se chystá na dovolenou na Krétu,“ byl Papež osobní a dodal: „Pokud sám zruší svoji dovolenou na Krétě a zůstane doma, tak samozřejmě pak může radit, aby zůstávali lidé doma.“

Kalousek: Neměl by odjíždět

Že není vhodná doba na to, aby premiér země odjížděl na dovolenou, podotkl předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Jeho prvním argumentem je zhoršující se epidemiologická situace v Česku. „Počet nakažených koronavirem roste v Česku rychleji než v okolních zemích,“ zmínil politik nelichotivá čísla. 

S koronavirem se v ČR aktuálně léčí nejvíce lidí od počátku epidemie v březnu, a to zhruba 4800.

Kalouskovi také zřejmě vadí, že šéf kabinetu neřeší systém trasování kontaktů nakažených. „Premiér, který se postavil do čela supervize nad „chytrou karanténou“, by v takové situaci ze země odjíždět neměl. Dovolenou přeji každému, ale tohle by měla být samozřejmá reakce odpovědného politika,“ míní dlouholetý poslanec a bývalý ministr financí.

Právě se systémem chytré karantény jsou poslední dobou dost problémy. Jak Blesk Zprávám svěřil jeden z potenciálně nakažených, neposlali ho na testy, ani když měl teplotu 37,4. Jak přitom vyplývá z vyjádření Martina Novotného z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví pro Blesk Zprávy, klinický příznak tím splňoval.

„K odběrům a vyšetření metodou PCR je odeslána každá osoba splňující alespoň jeden z následujících klinických příznaků onemocnění covid-19 (teplota ≥ 37,3 stupňů celsia, suchý kašel, dušnost, zažívací obtíže, ztráta chuti a čichu),“ popsal Novotný s tím, že to však vždy záleží na posouzení hygienou.

Na testy se pak dotyčný dostal, až když se nákaza prokázala u jeho bratra a oba jsou covid pozitivní. Teď se složitě zjišťuje, kolik lidí stihl nakazit. Jeden z jeho kolegů čekal na testy týden. Problém je i s kontaktováním hygienických stanic o víkendech.

Video  Pro Kalouska je politika droga. Na absťák po odchodu zatím nemyslí. Co bude dělat dál?  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mikes15 ( 4. srpna 2020 17:32 )

Nejhorší je že mu spousta lidí stále věří. Hlavně teď z těch mladších. Ale věřím že postupem času je osvítí a budou schopní rozeznat koblihu od keců 😉

horaIysa ( 4. srpna 2020 16:55 )

Koronavirus nebyl, zato vládla celosvětová finanční krize. To ti asi uniklo, že? Zatím co Babiš vedl vládu v době konjunktury a místo aby se v této době šetřilo, tak jak to dělá každý rozumný hospodář, utrácelo se o sto šest.

horaIysa ( 4. srpna 2020 16:52 )

Ano ketllere, ať pan Babiš odpočívá v pokoji. Tak jsi to jistě myslel, že?

mikes15 ( 4. srpna 2020 15:43 )

anna1234: Spravedlnost ať vám zajistí Bůh. On jen rozděluje peníze! (nezapomeneme pane Kalousek)

1pravda1 ( 4. srpna 2020 15:37 )

Je to tak, lidé evidentně v hrůze vládnutí demobloku - Topolova a Nečasova vláda volí ANO, jen aby už nikdy nevládl demoblok natož spojený

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa