Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš o konci Prymuly: Zeman přijme v úterý jeho nástupce. Lékaře se zkušeností z ciziny

Aktualizováno -
23. října 2020
19:05
Autor: trm, kal, vei, ČTK - 
23. října 2020
10:55

Návrh na odvolání ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) předložil prezidentovi Milošovi Zemanovi v pátek premiér Andrej Babiš (ANO). Deník Blesk odhalil a zveřejnil, že Prymula strávil středeční večer v luxusní restauraci na pražském Vyšehradě. Navzdory tomu, že restaurace mají mít podle nařízení vlády zavřeno, tam jednal s druhým mužem ANO Jaroslavem Faltýnkem. Babiš Zemanovi navrhl nástupce, kterého prezident přijme v úterý. Premiér doufá v to, že se mu bude líbit. A že nový ministr bude v úřadu ve čtvrtek. Jméno neuvedl, ale podle webu Lidovky.cz jde o Jana Blatného, náměstka brněnské fakultní nemocnice.

Jméno Prymulova nástupce premiér sdělit odmítl, má podle něj však obrovské mezinárodní zkušenosti. Babiš se neobává toho, že by Zeman ministerskou výměnu protahoval. „Podle ústavy mám právo navrhnout odvolání ministra a prezident to akceptoval,“ řekl premiér. Prymulovi, který zůstane ve funkci až do jmenování nástupce, navrhl Babiš možnost působit v expertní skupině epidemiologů. Jeho postoj by se měl dozvědět po víkendu.

Jan Blatný přijel v pátek v na Úřad vlády v bílé octavii, je to dětský hematolog a přednosta oddělení dětské hematologie a biochemie.

Náměstek brněnské fakultní nemocnice Jan Blatný dorazil na Úřad vlády (23. 10. 2020) Náměstek brněnské fakultní nemocnice Jan Blatný dorazil na Úřad vlády (23. 10. 2020) | Blesk:Jakub Poláček

Nového kandidáta přijme Zeman v úterý, podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka to bude odpoledne. „Jméno nebudu sdělovat, nebylo by to slušné předtím, než se prezident s tou osobou setká,“ uvedl Babiš. Odklad do úterý nepovažuje Babiš za problém. Vychází podle něj z dalšího programu prezidenta i ministerského kandidáta. „Je to člověk, který má velkou odbornou praxi, jsem přesvědčen, že může zastávat funkci velice kvalitně. Je to dobrý kandidát, má obrovské mezinárodní zkušenosti,“ řekl.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček uvedl po schůzce, že prezident postupuje v dohodě s premiérem. „Pan prezident postupuje v dohodě s premiérem. Zvolený postup je maximálně vstřícný, optimální, plně odpovídá vzniklé situaci. Pan prezident nebude přispívat k mediální hysterii. Klíčové je, že díky řešení, které vzniklo v Lánech, není nikterak ohrožen boj s nebezpečnou pandemií,“ uvedl po jednání Ovčáček.

Video  „Absolutní katastrofa,“ hřímá Babiš a chce Prymulovu rezignaci. Jinak ho odvolá  - ČTK
Video se připravuje ...

Loni při návrhu na odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) Zeman krok několik měsíců odkládal s argumentem, že mu ústava neukládá žádnou lhůtu, ve které má konat. Babiš se nyní průtahů nebojí. „Prezident mi vyšel vstříc, já požádal dnes o termín a okamžitě jsem ho dostal,“ řekl. Situace kolem Staňka nemá podle něj se současnou nic společného.

Babiš řekl, že Prymulova konce lituje, protože je odborníkem na epidemiologii a zasloužil se o to, že Česko zvládlo první vlnu koronavirové epidemie. Případ s fotografiemi poukazujícími na porušování vládních opatření ale přejít nemohl. „Celé je to nešťastné, ale zároveň nepřijatelné, takové chyby se nedají omluvit,“ řekl. V aktuální situaci podle něj měří všem stejným metrem.

Babiš o Prymulově prohřešku: Absolutní katastrofa

„To, co se stalo dneska, je absolutní katastrofa. Nechápu, když my požadujeme po lidech, aby dodržovali nařízení (…) tak musíme jít příkladem. Taková chyba se nedá omluvit,“ řekl Babiš předtím na Úřadu vlády na úvod mimořádné tiskovky.

Babišovi je prý jedno, co Prymula s Faltýnkem řešili. „Taková to věc je absolutně neomluvitelná. Z toho důvodu jsem pořádal pana ministra o rezignaci. V případě, jestli nerezignuje sám, tak ho odvolám,“ doplnil premiér. V té chvíli zmiňoval, že má na post Prymuly dva kandidáty.

Video  Andrej Babiš předložil prezidentovi Zemanovi návrh na nového ministra zdravotnictví  - Jan Jedlička, Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

„Tahle chyba přišla v ten nejhorší čas. Tahle chyba mě strašně mrzí. Ale nikdo není nenahraditelný. Ani já, ani nikdo jiný,“ dodal premiér.

Video  „Absolutní katastrofa,“ hřímá Babiš a chce Prymulovu rezignaci. Jinak ho odvolá  - ČTK
Video se připravuje ...

Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček rozhodnutí premiéra Andreje Babiše vítá a pokládá ho za jediné možné řešení. „Toto je jediný způsob, jak si vláda může udržet důvěru při prosazování všech opatření, která jsou těžká složitá a nepopulární. Pokud by se ukázalo, že pro někoho platí pravidla jiná, pak by ta důvěra veřejnosti byla nenávratně narušená,“ řekl Hamáček Blesk Zprávám. O možných kandidátech na post ministra zdravotnictví Babiš prý s Hamáčkem nemluvil. „Beru to tak, že ministerstvo zdravotnictví je v gesci hnutí ANO a problém vznikl u nich, tak si ho musí pan premiér vyřešit sám,“ dodal Hamáček.

Skončit musí i Faltýnek, měl jasno Babiš

Babiš chtěl i rezignaci Faltýnka, měl by opustit pozici prvního místopředsedy ANO. Faltýnek je od roku 2013 šéfem poslaneckého klubu ANO, o dva roky později se poprvé stal prvním místopředsedou hnutí. Od té doby zastává obě funkce nepřetržitě. Po schůzce ve Strakově akademii Faltýnek uvedl, že jako 1. místopředseda hnutí končí a že o tom, zda dál povede sněmovní frakci ANO, rozhodnou její poslanci.

Video  Právě on vyhlašuje nejpřísnější opatření: Pod rouškou tmy si Prymula bez roušky vyrazil do restaurace!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Video  Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek před jednáním s premiérem Andrejem Babišem. Po něm oznámil rezignaci na post v ANO (23. 10. 2020)  - Blesk - Karel Kopáč
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

arbitr ( 24. října 2020 08:39 )

Prymula vadil, nenechal sebou orat různými lobby...tak ho sejmuli.
Proč ne na př. omluva + pokuta za porušení? Přepřahat v této situaci je chyba.

PozitroN - ( 24. října 2020 02:40 )

Po pravdě by mě nejvíc zajímá, kolik zaplatil pan Faltýnek novinářům z blesku, protože není náhoda, že novinář z blesku čeká před restaurací přímo s připraveným objektivem v danou večerní hodinu a ve správný čas. Za druhé, tuto situaci by měli řešit spíš orgány trestné činosti a aby z toho vyvodili záverečnou zprávu, protože tohle opravdu smrdí nějakou manipulací ze strany vlády..

xarf ( 24. října 2020 02:10 )

I to je divné. Všechno působí plánované.

xarf ( 24. října 2020 02:09 )

Nemá p. Zajíček pravdu? Nikdo se nepozastavil že to bylo před přitvrzením, ve středu. O den dříve.

xarf ( 24. října 2020 02:02 )

Karel Zajíček, Střelice u Brna
Včera 23:56
+87
|
-11
PODRAZ !!!!! Pane ministře, neodstupujte. Pane premiére, zjistěte si všechny údaje, než se rozhodnete odvolat. Pane prezidente, vložte se do toho. Neodvolávejte. Co dělá BISka?
Ať zjistí, co je za tím vším, pokud má být co k čemu. To, co se stalo je nenormální! Tak se mi honí hlavou tyto myšlenky: Faltýnek pozval ministra Prymulu (nějaký Prymulův spolupracovník přímo napsal, že ho Faltýnek otravoval, aby přijel)Prymula přijede a při odjezdu je tam najednou Blesk. Kdo dal Blesku tip? To se stalo ve středu večer. Blesk ovšem vydává tuto svou obrazovou reportáž až v pátek ráno, tak aby si lidé podvědomě mysleli, že se to stalo ve čtvrtek v noci, kdy už byly povinné roušky i v městské zástavbě při počtu víc než jedna osoba mimo rodinu. Taktéž ještě ve středu večer nebyla povinná rouška v autě, při počtu víc než jedna osoba, kromě rodiny. Unavený a nevyspalý premiér Babiš, který už toho všeho má až nad hlavu prohlašuje: " Každý je nahraditelný i já jsem nahraditelný." Nezdá se vám vše podivné?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa