Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Do exotiky Češi můžou, Krkonoše i Šumava „ostrouhají“. Jak je to s cestováním?

Autor: Nikola Forejtová - 
23. října 2020
05:00

Nová vládní opatření hnula s cestováním. Nově nemůžou Češi vyrazit ve více lidech na chalupu a zrušit si musí i dovolenou v českém hotelu a penzionu. Netýká se to služebních cest a dovolených, které byly započaty ještě před účinností nařízení. Povoleno je ale nadále vycestovat do zahraničí, i když s řadou omezení.

„Cestujte po ČR,“ zněl apel z úst premiéra Andreje Babiše (ANO) během jarní vlny epidemie. Tehdy byl omezen volný pohyb osob i s tím, že se zakázaly cesty do zahraničí. Situace ale byla na jaře naprosto odlišná, než je nyní. Zatímco Česko se mohlo chlubit před pár měsíci nálepkou nejlépe zvládnutá epidemie, nyní je to naopak a ČR se posouvá v žebříčku nejvíce nakažených a nejvíce zesnulých strmě na první pozice. 

V balíku posledních opatření vláda cestování po Česku „zakázala“. „Ubytovací zařízení nebudou moci od čtvrtka do 3. listopadu fungovat pro rekreační účely. Obsloužit budou moci hosty, kteří cestují za služebními účely,“ uvádí se ve vládním prohlášení, které je platné od 22. října. Zjednodušeně řečeno se nyní krásy Česka pro našince uzavírají. 

Vymyšlená služební cesta? 

Na tiskové konferenci na jednání vlády Babiš oznámil, že je povolený pobyt na chatách a chalupách, ovšem nanejvýš ve dvou lidech, pokud nejde o členy jedné domácnosti. Dovolená v hotelu nebo penzionu ale možná není. Hoteliéři, kteří nyní žili z domácího turismu, tak opět ostrouhají. 

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy ale může vést toto narychlo spíchnuté omezení k podvodům. „Já se obávám, že spousta kreativních Čechů bude tvrdit, že jedou o víkendu na služební cestu a pak to jen bude znamenat, že ta čísla půjdou dolů mnohem pomaleji,“ komentuje pozastavení tuzemského cestovního ruchu pro Blesk Zprávy. 

Nové opatření rovněž povoluje cestovat nezbytně nutné cesty. Dále cesty do zaměstnání, cesty za rodinou, na svatbu či pohřeb a do zdravotnických zařízeních. „Cesta za účelem turistiky nebo návštěvy přátel není možná. Toto rozhodnutí nijak nově neomezuje cestování pendlerů. Kontroly na hranicích ČR nebyly zavedeny,“ uvádí dále vláda. Hotely také mohou ubytovávat cizince, kteří k nám zamířili za prací.

Zanzibar bezpečnější než Čechy a Morava

Co je ale možné, je zahraniční cesta. Dovolenkáři tak prozatím mohou užít své prázdniny ve většině zemí EU i mimo ni. Přehlednou tabulku, kam můžete bez testu a kdy se testem prokázat po návratu, najdete níže v článku.

Zjednodušeně je ale nyní pro Čechy „bezpečnější“ cesta do exotických rájů, než cesta tramvají v Praze. A lidé toho využívají, jak zmiňují cestovní kanceláře. „Dokonce jsme nyní navýšili prodej. Za EXIM tours se nejvíce prodává Djerba,“ uvádí pro Blesk Zprávy obchodní ředitel cestovní kanceláře Petr Kostka.

„Lidé zájezdy neruší. Pokud chtěli odletět na svou dovolenou pár dní dozadu, tak chtějí odletět i teď. O to více během této situace,“ komentuje pro Blesk Zprávy mluvčí INVIA Andrea Řezníčková. Doplňuje, že letí nadále Tunisko, Egypt, Zanzibar, ale také Dominikánská republika. 

Na dotaz, zdali se nyní bojí agentura uzavření hranic, odvětila, že by se jednalo o spekulaci. „Asi by to nedávalo smysl, protože u nás je situace jedna z nejhorších. Naopak si myslím, že k tomu není důvod. Především, když se klient prokáže negativním testem,“ konstatovala Řezníčková. 

Kostka na dotaz reagoval také. „Věříme tomu, co říká vláda a premiér Andrej Babiš, tedy že hranice zůstanou otevřené. Strach z uzavření tak nemáme.“

Cestovní kanceláře ale mají raději připravený plán. „Samozřejmě jsme reagovali na covidovou situaci. Třeba v Itálii u většiny hotelů je domluvená garance toho, že pokud by byl problém a musel by se zájezd rušit, tak to mohou lidé stornovat i dva dny před odjezdem a peníze dostanou bez problémů zpátky,“ uvedl pro Blesk Zprávy mluvčí společnosti Fischer Jan Bezděk.

Lidé ani cestovní kanceláře zájezdy podle ankety Blesk Zpráv tedy neruší. Kupříkladu Smartwings ale zrušil lety do Egypta, a to až do 16. prosince. „Zůstávají ale letadla společnost Air Cairo. Ta odlétají každou sobotu, takže můžeme Egypt nadále nabízet,“ informovala Blesk Zprávy mluvčí INVIA. 

Cestuje přehledně - u oranžových cest si dohledejte, zdali je nutný jen test, nebo jen karanténa. Informace jsou aktuální k 22. říjnu Cestuje přehledně - u oranžových cest si dohledejte, zdali je nutný jen test, nebo jen karanténa. Informace jsou aktuální k 22. říjnu | Ministerstvo zahraničí, Blesk

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa