Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pompeo před Babišem zdvihl prst na Čechy. A Vystrčilovi vysekl poklonu za Tchaj-wan

Aktualizováno -
12. srpna 2020
19:02
Autor: ČTK, vei, sab - 
12. srpna 2020
13:10

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo se shodl s premiérem Andrejem Babišem, že Rusko se snaží zničit demokracie a rozbít západní alianci. Moskva neuspěje, svoboda vyhraje, řekl americký ministr novinářům po dnešním jednání s Babišem. Pak se obratem dostal k zakázce na dostavu jaderné elektrárny Dukovany, o kterou mezi dalšími hráči usilují i Američané. Pokud by mělo mít Rusko zásadnější vliv na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech, podkopalo by to možná podle amerického ministra zahraničí Mikea Pompea nezávislost České republiky. Český premiér nicméně zmínil, že u tendru probíhá notifikace u Evropské unie. Zatímco v Kramářově vile byli politici bez roušek, na tiskovou konferenci ve Strakově akademii s nimi přišli - a odložili si je až u pultíku. Pompeo v Senátu ocenil cestu jeho šéfa Miloše Vystrčila (ODS) do Tchaj-wanu. Tečku za oficiálním programem udělala schůzka s prezidentem Milošem Zemanem.

Premiér Andrej Babiš přivítal Mikea Pompea nejdřív v Kramářově vile. Na pracovní oběd sem dorazili také ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček a ministr obrany Lubomír Metnar (oba za ANO).

Ještě před Pompeovým příjezdem dorazila do Kramářovy vily jeho manželka Susan, které Babiš s manželkou Monikou ukázali výhled na Prahu. Amerického ministra poté přivítali český premiér i obě ženy, všichni čtyři zapózovali pro fotografy a následně se nechali vyfotit sami Babiš s Pompeem. Nikdo z přítomných neměl roušky kvůli koronaviru. Přivítání se konalo bez vojenských poct, po jeho skončení se politici odebrali do budovy k pracovnímu obědu. Jejich manželky budou mít oběd samostatně.

Babiš v úterý uvedl, že z americké strany očekává také vznesení otázky výstavby nového jaderného bloku v Dukovanech, což se nakonec stalo. Americká společnost Westinghouse je jedním z uchazečů o zakázku. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) po úterním jednání s Pompeem v Plzni uvedl, že Česko nepočítá s podpisem nového memoranda se Spojenými státy týkajícího se výstavby, neboť by to mohlo narušit notifikační proces u Evropské komise.

Pompeo na svém twitteru v noci poděkoval Plzeňskému pivovaru, v jehož prostorách s Petříčkem debatoval, za „fantastickou návštěvu a vynikající pokrm“. Ještě předtím Pompeo navštívil Muzeum generála Pattona a ministři si také připomněli 75. výročí konce druhé světové války a položili věnce u památníku Díky, Ameriko! Uctili tak památku amerických vojáků, kteří na konci druhé světové války osvobodili západní část Československa.

Bělorusko: Demonstranti si zalouží ochranu

Lidé protestující v Bělorusku kvůli podezření ze zmanipulování prezidentských voleb ve prospěch současné hlavy státu Alexandra Lukašenka by měli být chráněni, ne zraňováni. Po dnešním jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) to na tiskové konferenci řekl americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Podle Babiše musí Evropa zareagovat konkrétními kroky, ne jen deklaracemi.

„Sledovali jsme protesty a podporujeme, aby byli protestující chráněni a aby nebyli zraňováni. Je to v zájmu všech. Budeme dále hovořit o riziku pro běloruské lidi. Chceme, aby měli svobodu, stejně u lidí na celém světě,“ řekl Pompeo. „Očekávám, že Evropská unie nezůstane u deklarací, ale že bude nějaká akce, budou přijata nějaká opatření, protože Bělorusové mají stejný nárok na svobodu a demokracii, jako máme my,“ uvedl Babiš.

Během prvních dvou nocí protestů bylo při rozhánění davů zraněno mnoho desítek lidí a podle ministerstva vnitra policisté zatkli na 5000 osob. Od úterního večera k nim přibylo dalších dalších více než 1000 zadržených.

V Senátu se obul do Číny a chválil Vystrčila

V Senátu Pompeo znovu kritizoval Rusko i Čínu. Moskva se podle něj snaží podkopávat suverenitu evropských zemí pomocí dezinformací. „Rusko se snaží podkopávat vaši bezpečnost, snaží se měnit vaši historii, toho jsme si všimli,“ řekl a zmínil dezinformační kampaně Ruska i Číny. Čínskou komunistickou stranu považuje Pompeo za největší hrozbu, která se podle něj snaží změnit vývoj ve světě, provádí v zahraničí vlivové operace a snaží se na Západě krást duševní průmyslové vlastnictví. Nevěřte tomu, že západ upadá,“ vyzval v Senátu Mike Pompeo s tím, že Češi mají bojovat za svobodu, protože ví, jaké je to bez ní.

Video  Vystoupení amerického ministra zahraničí Mika Pompea V senátu. (.)  - Senát Parlamentu ČR
Video se připravuje ...

Pompeo také ocenil předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS) za to, že se chystá navzdory čínské kritice navštívit Tchaj-wan. Připomněl, že totéž plánoval i Vystrčilův zesnulý předchůdce Jaroslav Kubera (ODS). „Přeji mu hodně štěstí, Američané vás v tomto budou podporovat,“ řekl.

Navštivte mě, řekl Pompeo Vystrčilovi

Vystrčil označil Pompeovu návštěvu v Česku za impulz pro to, aby nejen Česko, ale i ostatní evropské země začaly klást větší důraz na obhajobu svých hodnot a demokratických principů. „Dobří přátelé jsou ochotní si dát klíče od svého domu,“ řekl na závěr v Senátu jeho předseda Vystrčil, poděkoval Pompeovi za podporu a symbolicky mu předal zlatý klíč od českého Senátu.

Video  Spokojený předseda Senátu Miloš Vystrčil po setkání s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeo. Ten mimo jiné oficiálně podpořil Vystrčila v cestě na Tchaj-wan. (12. 8. 2020)  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

„Osobně působil velmi příjemně, byl velmi vstřícný. Dokonce, když jsme se loučili, tak říkal, že až přijedu do Ameriky, abych ho také navštívil, což nevím, jestli se stane,“ řekl na dotaz reportérky Blesk Zpráv předseda Senátu Miloš Vystrčil o setkání s Pompeem.

Pompeo byl podle Vystrčila velmi empatický a přizpůsobil se, když bylo potřeba něco změnit. „Měl jsem pocit, že si tu návštěvu užívá,“ řekl Vystrčil.

Pompeo rozzuřil Číňany

Čínské velvyslanectví Pompeovy výroky odsoudilo. Jeho mluvčí uvedl, že americký ministr neopodstatněně útočí na Čínu a očerňuje ji a záměrně podněcuje neshody mezi jinými zeměmi a Čínou. Podle ambasády jsou slova šéfa americké diplomacie plná ideologických předsudků a myšlenek studené války, které jdou proti trendu dnešní doby.

Zdvořilostní návštěva na Hradě

Ze Senátu zamířil Pompeo na Pražský hrad za prezidentm Milošem Zemanem. Na schůzce, která začala s asi půlhodinovým zpožděním, byl i premiér Babiš.

Pompeo podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka ocenil „vynikající česko-americké vztahy ve všech oblastech a konstatoval jejich další potenciál“. „Prezident republiky vyzdvihl přátelství s USA, a podotkl, že sympatie k USA chová již od svého mládí. Vyjádřil podporu přátelské politiky USA vůči Izraeli a přesunu ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma,“ napsal Ovčáček.

Zeman také na schůzce zopakoval svůj názor, že stažení spojeneckých vojsk z Afghánistánu by byla chyba. „Prezident republiky též ocenil vzájemné ekonomické vztahy. S ministrem zahraničních věcí USA panovala shoda na podpoře volného obchodu,“ uvedl mluvčí.

Pompeo také podle něj zdůraznil zájem amerického prezidenta Donalda Trumpa na dalším prohlubování transatlantické vazby. Ovčáček také uvedl, že ministr Zemanovi tlumočil Trumpův pozdrav. „Prezident republiky podotkl, že Donalda Trumpa podporoval před volbami v roce 2016 a v souvislosti s nadcházejícími prezidentskými volbami poznamenal, že obecně nevěří průzkumům voličských preferencí,“ dodal Ovčáček. V průzkumech vede Trumpův protikandidát Joe Biden.

Video  Pompeo s Babišem odmítli posilování Ruska a Číny. Američané touží dostavět Dukovany  - abl
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

manunu ( 13. srpna 2020 11:22 )

peyotl: Zdejší diskutující velmi nepozorně čtou.

AVATAR ( 13. srpna 2020 10:53 )

AVATAR ( 13. srpna 2020 10:51 )

AVATAR ( 13. srpna 2020 10:50 )

AVATAR ( 13. srpna 2020 10:47 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa