Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Přepískl to, obul se Babiš do své pravé ruky. A řekl, co Faltýnek s Prymulou v hospodě řešili

Autor: sab, ČTK - 
24. října 2020
16:50

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek podle šéfa hnutí a předsedy vlády Andreje Babiše na schůzce s dosavadním ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO) překročil své kompetence. Premiér ale zároveň označil za nesmysl spekulace o tom, že se schůzka týkala ovlivnění nákupu testovacích přístrojů na koronavirus v Moravskoslezském kraji. Babiš to dnes uvedl v rozhovoru pro Rádio Z. Prymulu s Faltýnkem a šéfem ostravské fakultní nemocnice Jiřím Havrlantem načapali v noci na čtvrtek fotografové Blesku, když opouštěli restauraci Rio's na Vyšehradě. Ta přitom měla být podle vládních nařízení zavřená.

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek podle šéfa hnutí a předsedy vlády Andreje Babiše na schůzce s dosavadním ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO) překročil své kompetence. Premiér ale zároveň označil za nesmysl spekulace o tom, že se schůzka týkala ovlivnění nákupu testovacích přístrojů na koronavirus v Moravskoslezském kraji.

Podle Babiše je to nesmysl, k samotnému účelu schůzky a na dotaz, zda mu to vysvětlili, ale řekl: „No, vysvětlili, ale já jsem naštvanej, já to moc nechci hodnotit, protože u pana Faltýnka už je to opakovaně, já jsem mu jasně řekl, že není možné tohle takhle, on vůbec se nemá do toho montovat, to vůbec není jeho byznys,“ řekl Andrej Babiš v Rádiu Z na adresu šéfa poslaneckého klubu hnutí ANO. Vše si prý řeší sám, jako příklad uvedl to, že se v pátek povedlo dojednat dodávku dalších 20.500 očkovacích dávek na chřipku.

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Nesnáším jakékoli náznaky klientelismu a absolutně vylučuju tuhle nějakou spekulaci,“ prohlásil Babiš. Podle jeho informací se středeční schůzka, které se zúčastnil i ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant, týkala testování obyvatel na covid-19 formou antigenních testů. S Havrlantem, podle něhož se jednání týkalo pilotního projektu na plošné testování, si o obsahu schůzky chce ještě Babiš promluvit.

„Mně bylo řečeno, a to ještě bude muset pan ředitel Fakultní nemocnice Ostrava vysvětlit, co tam vlastně řešil, mně bylo řečeno, že budou dělat tohle testování, že už se to testuje v Karviné,“ řekl Babiš k antigenním testům. Řekl ale, že se celá věc má vyšetřit.

Video  Rezignace Jaroslava Faltýnka na post 1. místopředsedy hnutí ANO  - abl
Video se připravuje ...

ČSSD nikdy neodejde, je si jistý Babiš

Premiéra Andreje Babiše podle jeho slov překvapila reakce Jana Hamáčka a koaliční ČSSD, která „vyhrožovala“, že odejde z vlády, pokud v ní zůstane ministr Roman Prymula.

„No, tak to mě překvapilo, protože samozřejmě oni nikdy neodejdou, co by dělali, to jsme si zažili přece s ministrem kultury,“ řekl v Rádiu Z sebejistě předseda vlády. Zdůraznil, že v koaliční smlouvě mají, že si „nekecají“ do členů vlády, prý mohl také volat kvůli ministryni práce Janě Maláčové, když přišla policie na MPSV. Premiér si myslí, že to ani nebylo z „Hamáčové hlavy“.

Prymulův nástupce bude muset udělat pořádek

Když premiér Andrej Babiš prezidentovi Miloši Zemanovi předkládal argumenty pro odvolání ministra zdravotnictví Romana Prymuly, nebyla kolem toho prý „žádná velká debata“. Do té doby, než (zřejmě ve čtvrtek) prezident jmenuje nového ministra, dohlíží na resort sám Babiš. „Já každý den mluvím s panem profesorem Prymulou, chtěl bych, aby zůstal v týmu expertů, přece jenom je to epidemiolog,“ řekl premiér.

Video  „Absolutní katastrofa,“ hřímá Babiš a chce Prymulovu rezignaci. Jinak ho odvolá.  - ČTK
Video se připravuje ...

Premiér Andrej Babiš také zmínil, že si nový ministr bude muset na resortu zdravotnictví udělat pořádek. Babiš totiž dle svých slov „dotahoval Nový Zéland“ a řešil i nemocniční lůžka od firmy Linet. Nákupy za první vlny, které resort dělal, byly podle něj spíš katastrofa. Ministerstvo zdravotnictví nemá podle Babiše potřebné struktury na nákup zdravotnických látek a prostředků. Dříve zástupci ANO postup ministerstva zdravotnictví, které ještě v září vedl Prymulův předchůdce Adam Vojtěch (ANO), ve věci nákupu ochranných pomůcek obhajovali.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Covid_19 ( 25. října 2020 12:28 )

kdo kuje pikle s Faltýnkem, ten musí být odstaven, pokud jednali pracovně, mají spoustu placených pracoven z našich daní. Toto vypadá na nějakou soukromou akci mimo případné odposlechy

harm10 ( 25. října 2020 12:10 )

Plně se shoduji s Petro­linou­,potres­tání je nepřiměřené.Ono se vlastně nic nestalo,to je jen vpda na ,mlýn Pirátů,ODS a ostatních demokratických taky stran.

Covid_19 ( 25. října 2020 11:12 )

bývalý socan Faltýnek a bývalý Zemanovec Prymula domlouvali nějaké šméčko mimo požehnání nejvyššího, v salóncích se většinou domlouvají levárny

dulin ( 25. října 2020 11:02 )

Je mi smutno z českých občanů,kteří ještě nepochopili že Babiš je v čssku nadbytečný.

sekebo ( 25. října 2020 08:42 )

Z toho Faltýnka se klube takový Ódeesácký Dalík s životním motem - Čím větší koláč, tím více drobků. Teď už to zbývá jen vyšetřit a poslat k soudu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa