Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bitvu o „předvolební dárek“ střídá klid. Nechtějí jít proti důchodcům, tvrdí expert o rouškovném

Autor: Sabina Dračková - 
20. října 2020
15:26

V září to byla dramatická debata o pětitisícovém příspěvku pro důchodce. Nyní, když se posílá návrh z dílny ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) do závěrečného schvalování, je místy až smířlivé ticho. Někteří dříve kritičtí politici se k tématu už vůbec nevrátili, jiní přišli s pozměňovacími návrhy. Vyhrocená debata, které byli Češi svědky měsíc před volbami, se ale nekoná. Ve Sněmovně teď mají politici v plánu tento týden spíš „hasit“ současné problémy, kterým se právě v září nepodařilo předejít. Podle politologa Lukáše Jelínka se teď politici nechtějí vymezovat proti důchodcům, kteří jsou ohroženi koronavirem.

Když ministryně práce a sociálních věcí přišla v srpnu s návrhem dát důchodcům jednorázově 6 000 korun, okamžitě se začalo řešit, že jde o předvolební úplatek. Nakonec se s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) domluvily na částce 5 000 korun, vášnivé debaty ale pokračovaly. Premiér Andrej Babiš (ANO) tenkrát dokonce řekl, že kdo návrh nepodporuje, ten nemá rád důchodce. Rezonovala také Maláčové hláška, že diskuze o tom, kde se na příspěvky vezmou peníze, je hloupá a plytká.

„Celá ta debata byla necitlivá a hloupá, protože stavět proti sobě jednotlivé skupiny obyvatel, seniory, samoživitelky a další nedává smysl,“ hodnotí zářijové diskuze politolog Lukáš Jelínek, přestřelka, jak ji nazývá, mu přišla zbytečná už tenkrát.

Maláčovou nahradily Valachová se Schillerovou

V úterý už se však k návrhu nepřišla vyjádřit ministryně Maláčová (ČSSD), ale nechala to na stranické kolegyni a poslankyni Kateřině Valachové. (pozn. red. – vedení strany je v dobrovolné karanténě). Ta už nepoužívala ani Maláčové původní název „rouškovné“, mluvila o mimořádném zvýšení důchodů. „Má to podporu napříč politickými stranami,“ řekla Valachová. Oproti září se téma příspěvku pro důchodce neobjevuje nyní ani na sociálních sítích ministryně Maláčové.

Mimořádný příspěvek je podle Valachové teď potřeba projednat s vazbou na stávající rozpočet. Zopakovala, že mimořádný bonus má zvýšit spotřebu v české ekonomice a reaguje na zvýšené náklady seniorů. „Toto úspěšně prosadíme a schválíme,“ řekla jistě Valachová. Že ho podpoří, slíbil za komunisty i předseda Vojtěch Filip (KSČM). 

Předseda poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek na tiskové konferenci řekl, že by peníze mohli důchodci dostat už před Vánoci. „My se budeme snažit o dřívější účinnost než 1. leden,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová, která bude návrh v úterý obhajovat namísto Maláčové. Řekla, že ho budou chtít prosadit, i kdyby kvůli tomu měly být mimořádné schůze.

Opozice: Chceme řešit krizi

Ostatní politici se ale nyní soustředí hlavně na současnou krizi. Úterní schůze by se podle předsedy STAN měla týkat výhradně zákonů, které mají pomoci lidem v existenciálních problémech. „My dnes nesmíme a nechceme dělat politiku,“ řekl před začátkem schůze Vít Rakušan. „Slibujeme, že všechny ty politické kroky odložíme až na dobu, kdy ta bezprostřední krize pomine,“ dodal.

Prioritně chce pomoc lidem, které koronavirus ekonomicky zasáhl, řešit i TOP 09. Její zástupci na tiskové konferenci téma příspěvku pro důchodce vůbec nezmínili. V minulosti byli přitom jedni z předních kritiků.

Jako jeden ze šesti bodů, které nyní dolní komoru čekají, zmínil tzv. rouškovné na sociální síti poslanec Dominik Feri (TOP 09). „Naše stanovisko je stále stejné: starobní důchodci dostanou již nyní přidáno přes 800 korun měsíčně na základě automatické valorizace. Další mnohamiliardový výdaj na rouškovné si prostě nemůžeme dovolit. Zaplatí se to z budoucnosti vnoučat seniorů, které se vláda snaží uplatit,“ uvedl bez dalších plánů.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Co nás ve sněmovně čeká? 1️⃣ Chceme, abychom co nejrychleji projednali návrhy týkající se ekonomické pomoci těm, na které dopadla vládní opatření. To má mít naprostou prioritu. 2️⃣ Na náš návrh Poslanecká sněmovna vyzvala vládu, aby do 15. října předložila strategický plán komunikace vládních opatření. Vláda sněmovně nic nepředložila. Zjevně žádný nemají. @helena.langsadlova navrhne tohle vládní ignorování opětovně projednat. 3️⃣ Profesor @vlastimilvalek bude navrhovat, aby ministerstvo přistoupilo k optimalizaci nemocničních lůžek. Aby nebyla ohrožena akutní necovidová péče, tak by pomohlo, aby v rámci každého kraje byly vyčleněny vybrané nemocnice pouze pro pacienty s covidem. Ve specializovaných nemocnicích by pak byla zajištěna právě necovidová akutní péče (pro pacienty s onkologickými chorobami, cévními příhodami atd.). 4️⃣ Do druhého čtení jde rouškové, tedy vládní návrh jednorázových 5 tisíc k důchodu. Naše stanovisko je stále stejné: starobní důchodci dostanou již nyní přidáno přes 800 korun měsíčně na základě automatické valorizace. Další mnohamiliardový výdaj na rouškovné si prostě nemůžeme dovolit. Zaplatí se to z budoucnosti vnoučat seniorů, které se vláda snaží uplatit. 5️⃣ Budeme řešit i exekuce. Podporujeme snahy o zavedení tzv. chráněného účtu, na nichž bude mít dlužník peníze, které mu podle zákona exekutor nemůže postihnout. Předložil jsem dále návrh, který by po určitou krátkou dobu umožnil lidem a podnikům rozdýchat zásah z poklesu příjmů. O tom ale v dalších příspěvcích. 6️⃣ A ještě na vysvětlenou ke státnímu rozpočtu. Rozpočet na letošní rok má schválený schodek 500 miliard korun. Těch 320 miliard, to je schodek na příští rok. Není to tedy, že vláda snížila schodek 500 miliard na 320 miliard. Je to 500 miliard letos a dalších 320 miliard příští rok. V 11:20 tisková konference a ve 14:00 začíná jednání sněmovny (na webu psp.cz), tak sledujte, zajímavé to určitě bude. (Fotka z roku 2019)

Příspěvek sdílený Dominik Feri (@choco_afro),

 „Nemáme ambici z toho dělat žádnou diskuzní arénu,“ řekl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka s tím, že budou podávat pozměňující návrhy, které pomůžou živnostníkům, malým firmám, rodičům a samoživitelkám. Jsou mezi nimi třeba změny v parametrech pro vyplácení kompenzačního bonusu i navýšení ošetřovného.

Ve výboru návrh prošel beze změn

Právě TOP 09 a ODS zabránily tomu, aby se o vládním návrhu hlasovalo už v prvním čtení – tedy před volbami. Tak to totiž chtěla vláda. Předloha nakonec zamířila k posouzení do sociálního výboru, ten měl na její projednání měsíc místo obvyklých dvou. Sociální výbor Sněmovny návrh poslal dál bez jakýchkoli změn. Vypadá to tedy, že návrh poputuje do závěrečného schvalování.

„Odmítáme ty snahy před to předsadit něco jiného a trváme na tom, aby druhé čtení bylo projednáno tak, abychom mohli na této schůzi schválit i čtení třetí,“ řekl v úterý před jednáním šéf komunistů Vojtěch Filip (KSČM).

Video  Babiš o penzích: Důchodci si pamatují 40 korun od Kalouska, my je navyšujeme dramaticky. 
Video se připravuje ...

Politolog: Nechtějí jít proti důchodcům

Současné vysoké počty nakažených a zemřelých v souvislosti s nemocí covid-19 však mají kořeny právě v době na konci září a začátku října. V této době vláda podle mnohých otálela se zavedením opatření i kvůli blížícím se krajským a senátním volbám. Hned v úterý po volebním víkendu už na tiskové konferenci ministra zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) varoval, že se bude v opatřeních přitvrzovat.

Že debata o příspěvku pro důchodce oproti září značně utichla, zmiňuje i politolog Lukáš Jelínek. Je to podle něj tím, že je po volbách, a také tím, že se teď musí řešit zanedbaná koronavirová situace. „Vláda měla bojovat s epidemií a řešit i ekonomické následky, je vidět, že ty priority si vláda seřadila nesprávně,“ řekl Blesk Zprávám Jelínek a k mlčení politiků dodal: „K těm nejpostiženějším už opět patří senioři a ty strany, které se proti příspěvku stavěly, se nechtějí stavět do konfliktu, kde by se vůči seniorským skupinám vymezovaly.“

Video  Hádka o rouškovné i zásobách na druhou vlnu: Debata Blesku o penzích a sociálních službách  - Blesk TV - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

STAN chce 6 000 Kč pro samoživitelky, Piráti 1 500 Kč pro důchodce

K tzv. rouškovnému pro důchodce chtějí Starostové přidat pozměňující návrh. Chtějí, aby 6000 korun dostali samoživitelé a samoživitelky. „Podle některých průzkumů bylo zjištěno, že 20 procent z nich přišlo o práci, 30 procentům klesl příjem pod 10 tisíc korun a polovina z nich se už zadlužila,“ zdůvodnila místopředsedkyně hnutí Věra Kovářová.

„Navrhujeme kompromisní návrh 1500 korun na důchodce,“ představil poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti). Právě Piráti patřili také v výrazným kritikům, kteří označovali příspěvek 5000 korun jako předvolební krok. 

Opozice si ale podle politologa Jelínka uvědomuje, že Babišova vláda má dost hlasů na to, aby příspěvek pro důchodce prosadila. „Bylo by to zbytečné dráždění seniorů, to nemá opozice zapotřebí,“ míní a dodává, že hovořit o tématu nemusí moc ani Babiš a jeho vláda, protože by zase jiným voličům připomínal, jak nákladný je boj s koronavirem a jak se nafukuje schodek státního rozpočtu.

„Teoreticky se může stát, že to Senát Poslanecké sněmovně vrátí,“ připomíná, že je ještě ve hře další prodloužení.

Fiala (ODS): Jsou tu jiní potřební

„Místo jedné nekoncepční dávky by měl stát seniorům, kteří to potřebují, pomáhat dlouhodoběji,“ řekl předseda ODS Petr Fiala. Ti proto navrhují navýšit důchody těm, kteří jsou dvacet a více let v penzi. „To by pomohlo především ženám v důchodu a lidem, kteří mají nízké penze,“ dodal Fiala s tím, že tito lidé přicházeli do důchodu v době, kdy si ještě nemohli pořádně vydělat.

Poté Fiala ještě doplnil, že to není tak, že by nechtěli seniorům přidávat. „Jsme přesvědčení, že jsou tady jiné priority a jiné sociální skupiny, které jsou aktuálně postiženy tou pandemií a na ty je potřeba myslet,“ řekl.

Lidovci už v září navrhovali vyplatit příspěvek 5000 korun jen seniorům a seniorkám s podprůměrným důchodem, tedy s částkou do 14.427 korun. Chtěli také, aby dávku dostali i vdovci a vdovy. Dnes už se ale ani předseda strany Marian Jurečka k tématu nevrátil. Člen sociálního výboru Roman Sklenák (ČSSD) dnes řekl, že pokud by se příspěvek dával pouze těm, kteří mají nižší důchod, naráželo by se na otázku ústavnosti takového kroku.

Video  Maláčová o vyhazovech z práce, Antiviru či home office. V létě chce do Portugalska, řekla v Epicentru na Blesk.cz.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

avina ( 20. října 2020 20:27 )

Dominik Feri bude dál brzdit projednání zmrazení platů poslan­cům,se­náto­rům???­Stej­ně i Fiala . Brzdí jednání ODS,TOP. Korytáři. Hlavně že pindají proti -důchodcům....

panda82 ( 20. října 2020 17:58 )

Tak o kolik se vám zvedne plat od ledna? každý měsíc, a taky je klid, Piráti chtěli zmrazit, ale kdeže Fiala mlčí a mlží, ale důchodci jsou na tapetě

e.lesanova ( 20. října 2020 17:00 )

Politici by měli hlavně zarazit platy sobě + senátory maximálně zdarma...to nám lítají miliony do černé díry...příspěvek důchodcům ano, ale opět jen těm nejpotřebnějším, kteří nedosahují dejme tomu ani částky minimálního platu, srovnat KONEČNĚ soc. nerovnost mezi důchody žen a mužů, rovněž je od věci přidání samoživitelkám, které žijí s dětmi na hraně a ohrozí je existenčně sebemenší další výdaj...zarazit zbytečné výdaje na nesmysly, což je zejména parketa pražského Magistrátu a mnoha starostů, zářný příklad NEhospodaření vidno na Praze 6 atd. atd.

mikes15 ( 20. října 2020 16:54 )

Tak za mě, tady o cosi jde a tohle ukáže jaký Babiš skutečně je.

Covid_19 ( 20. října 2020 16:16 )

Toman jako zástupce Zemanovců skolil celou vládu .-)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa