Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lékaři z ARO poslali demonstrantům ze Staromáku emotivní vzkaz. O chřipce a covidu

Autor: ula, ČTK - 
20. října 2020
12:55

Covid není chřipka. Takový vzkaz posílají zdravotníci z první linie z anesteziologicko-resuscitačního oddělení Karlovarské krajské nemocnice demonstrantům ze Staroměstského náměstí. Na facebooku zveřejnila nemocnice krátké emotivní video se záběry z oddělení, kde lékaři denně svádí boj o životy pacientů s covidem-19. Zdravotníci reagují na víkendovou demonstraci proti vládním opatřením, na které většina účastníků neměla roušky, provolávala nacionalistická hesla a nakonec se střetla s policií.

„Použité záběry byly pořízeny dnes, v pondělí 19. října 2020 ráno, na anesteziologicko-resuscitačním oddělení Karlovarské krajské nemocnice. Ukazují jen nepatrný zlomek toho, co naši lékaři a sestry v současné situaci prožívají každý den. Toho, co podle některých z vás vlastně vůbec neexistuje,“ uvádí nemocnice u videa. Na něm jsou záběry personálu, který se stará o pacienty nakažené covidem-19. Kromě lékařů a sester v ochranných oblecích vidíme i resuscitaci, kterou doprovází zvuk přístroje, jenž signalizuje úmrtí.

Video  Vzkaz Karlovarské krajské nemocnice demonstrantům ze Staromáku: Covid není chřipka.  - Karlovarská krajská nemocnice
Video se připravuje ...

Emotivní video, které trvá necelých 45 sekund, je zakončeno stručným textem: Vzkaz z první linie hrdinům ze Staromáku - Covid není chřipka.

Sobotní demonstraci na Staroměstském náměstí svolal občanský spolek Hnutí občanské nespokojenosti. Fotbaloví a hokejoví fanoušci různých klubů předem avizovali, že se k ní připojí. Spolek původně počítal s dvouhodinovým programem, demonstraci ale ukončil už po hodině. Magistrát jej vyzval k ukončení akce z toho důvodu, že počet účastníků několikanásobně překročil 500. Podle odhadu úřadu jich bylo zhruba 2000, stejný odhad zveřejnila i policie. Většina z nich neměla roušky.

Video  Chuligáni rozpoutali na Staromáku peklo.  - ČTK
Video se připravuje ...

Průběh demonstrace byl předtím poklidný, řečníci mimo jiné kritizovali vládu a vyzývali k její rekonstrukci. Někteří účastníci však provolávali i nacionalistická hesla. Organizátor je opakovaně marně nabádal k dodržování protiepidemických opatření, například k vytvoření rozestupů.

Demonstranti házeli láhve, kameny a petardy

Krátce po rozpuštění demonstrace ale někteří demonstranti zaútočili na přítomné policisty láhvemi, kameny i petardami. Policie proti nim použila slzný plyn, vodní dělo či zásahové výbušky, vytlačovala je koňmi i vozidly. Zadržené lidi podezírá z výtržnictví, násilí proti úřední osobě či z neuposlechnutí výzvy. Z náměstí je převezla na policejní služebny. Na zajištění pořádku v centru Prahy se podílela téměř tisícovka policistů včetně posil z krajů.

Video  Demonstrace proti vládním nařízením spojeným s pandemií koronaviru se na Staroměstském náměstí zvrhla v násilnosti.  - CNC / Václav Burian
Video se připravuje ...

Záchranáři na místě zasahovali u devíti zraněných, z toho u tří policistů. Ošetřili úrazy hlavy, řezná poranění či následky zásahu slzným plynem.

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že je v šoku z toho, jak bezohlední a sobečtí jsou někteří občané. Vyslovil se pro přísný postih původců konfliktu. Zároveň poděkoval policii a uvedl, že je na její vysoce profesionální přístup hrdý. Také podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) zasáhla policie naprosto profesionálně. Prezident Zeman odsoudil ty demonstranty, kteří nedodrželi při demonstraci protivirová opatření. Účastníky demonstrace zkritizovali i zástupci opozice.

Ligová fotbalová asociace se od dění na demonstraci distancovala. Uvedla, že chce vládu přimět k opětovnému povolení sportovních soutěží, ale pomocí věcného dialogu, ne násilným vynucováním. Sportovní soutěže jsou v Česku zakázány do začátku listopadu, a to na základě vládních opatření proti šíření koronaviru.

Pohybovenadany ( 21. října 2020 01:30 )

Cosi říkala Maláčová , že potřebuje palici vyšetřit !!

Pohybovenadany ( 21. října 2020 01:28 )

Ty půlmozky ze Staromáku neošetřujte . Nechat ležet na rampě venku !

PPP150W ( 20. října 2020 22:46 )

Svá slova přehodnotíš v okamžiku, kdy tě pustí z jipky.

marmat ( 20. října 2020 21:18 )

KDO šéfoval nedělní "Magořinu v centru Prahy " na místo Mináře ???
To nikdy NEVYMYSLÍŠ!!!???
****­******­******­*****
Snad ho nevyslala TV Barrandov ???
****************
JEDNODUCHOST davu "ovcí" tak vyniká 100%
*****************
Biografie Ivan Sochor
nar. 5.6.1966 (54 let)
Praha, Československo
Komparzní a reklamní herec, herec malých epizodních rolí a divadelník z Braníka se narodil 5. června 1966 v Praze. Vystudoval Střední obchodní školu obor prodavač – knihkupec. Ještě za studií vystupoval v různých televizních soutěžích a v roce 1985 měl malou komparsní roli v posledním díle seriálu Vlak dětství a naděje, a tím začala jeho láska k filmům a herectví.

Filmu se věnoval nejprve jako koníčku ve formě komparsu souběžně se svým zaměstnáním. Postupem času začal být obsazován do menších mluvených rolí a souběžně s tím hrál v malém ochotnickém divadle. Na základě svých zkušeností byl obsazován i do rolí v reklamě a studentských filmů. V současné době je Ivan Sochor nejobsazovanější herec malých epizodních rolí nejen českých seriálů, ale i zahraničních filmů, které se natáčí v České republice. Příležitostně se věnuje i dabingu.

marmat ( 20. října 2020 20:18 )

A "Jinak doma zdrávi"???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa