Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Déčko nejen pro mimina. Češi ho berou kvůli covidu útokem, krabička prozradila i Babiše

Autor: Andrea Ulagová, vei - 
20. října 2020
05:30

Vitamin D má pozitivní vliv na lidskou imunitu a po kapkách ho dostávají malé děti. Stále častěji se o „déčku“ mluví jako o bojovníkovi proti koronaviru. Vitamin D podporuje aktivaci imunitních procesů v těle, a tak mu pomáhá lépe zvládat infekci. To ví i premiér Andrej Babiš (ANO), který má doplněk stravy v podobě tohoto vitaminu ve své pracovně. Podle České lékárnické komory (ČLnK) jsou vitaminy k dostání, zásoby jsou dostatečné, ale kvůli velkému zájmu mohou lidé zaznamenat lokální výpadky.

Respirátor třídy FFP2 s vlaječkou, jeden náhradní na stole, voda s citronem, med a také doplněk stravy s vitaminem D. Tak je premiér Andrej Babiš vyzbrojen do boje s koronavirem. Aspoň tohle všechno má ve své pracovně ve Strakově akademii.

Zatímco na jaře lidé vykupovali v lékárnách léky s paracetamolem, nyní podle lékárníků vedou právě doplňky stravy, které posilují imunitu.

„Zvýšený zájem o vitamin D evidujeme zhruba 2 týdny a na Pilulka.cz máme zásoby dostatečné. Poptávka po zveřejnění informace, že vitamin D výrazně pomáhá s respiračními chorobami, vzrostla o desítky až stovky procent,“ uvedla Kateřina Schotliová z portálu Pilulka.cz.

„Lékárníci v posledních týdnech zaznamenali větší zájem o přípravky na zvýšení imunity, včetně vitaminu D. Zásoby v lékárnách jsou dostatečné, mohou se občas vyskytovat krátkodobé nebo lokální výpadky. V rámci podpůrné terapie, vedoucí ke zvýšení nespecifické imunity, již dříve Česká lékárnická komora doporučila kromě vitaminu D také užívání betaglukanů, zinku a selenu. Vždy v doporučené denní dávce, kterou je vhodné konzultovat se svým lékárníkem,“ řekla Blesk Zprávám Michaela Bažantová, tisková mluvčí České lékárnické komory.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve své pracovně, na stole má vitamin D, náhradní respirátor a med. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve své pracovně, na stole má vitamin D, náhradní respirátor a med. | FB Andreje Babiše

Větší zájem než o léky proti bolesti

„Prodeje vitaminu D se v září oproti srpnu celkem ztrojnásobily, ale ve dvou třetinách října, kde se právě nacházíme, jsme v prodejích ani ne na polovině září. Dynamika prodejů tedy klesá a je třeba také říci, že ani zářijové vysoké prodeje zdaleka nedosáhly úrovně ze začátku koronakrize v březnu. Pokud se nestane nic extrémně neočekávatelného, zásoby by měly být dostatečné,“ uklidňuje zájemce Michal Petrov ze sítě lékáren Dr. Max.

„Na zvýšenou poptávku po přípravcích s vitaminem D jsme připraveni. Pacienti rozhodně nemusejí mít obavy, že by nebyly k dostání. Celkově pozorujeme nárůst zájmu o vitaminy, které jsou teď dokonce žádanější než léky proti bolesti. Výjimečné nárůsty také pozorujeme u přípravků na podporu imunity. I těch je v našich lékárnách i na e-shopu dostatek,“ doplňuje Alžběta Poršová z lékáren BENU.

Jak pomáhá „déčko“ proti koronaviru?

„Je prokázáno, že nízké hladiny vitaminu D v krvi jsou spojeny se zvýšeným rizikem virových a bakteriálních respiračních onemocnění, výskytu astmatu i tuberkulózy. Vitamin D má zásadní roli v mechanismu spouštění obrany organismu a stimulaci imunitní odpovědi,“ vysvětluje MUDr. Petr Podroužek, odborný ředitel EUC Laboratoří.

Zjištění, že dostatek vitaminu D je klíčový pro aktivaci některých populací bílých krvinek - T lymfocytů a dalších složek buněčné imunity, patří k významným objevům. V případě nedostatku vitaminu D tyto buněčné elementy nejsou schopny „být v dobré formě“ a nezajistí řádnou obranu organismu, navíc také nedovedou řádně zvyšovat svoje počty, což je pro výsledek boje s infekčními agens podstatné.

Jednoduše řečeno, vitamin D podporuje aktivaci imunitních procesů v těle, a tak mu pomáhá lépe zvládat infekci. Proto je zásadní nejen pro imunitu jako takovou, ale i pro pozdější boj s nemocí, když už k nakažení dojde. Optimální hladina vitaminu D v krvi je 100-125 nmol/l.

Vitamin D „ze slunce“ lze v našich českých podmínkách získat jen část roku. Doplnění vitaminu D stravou (např. mořské ryby a výrobky z nich, vaječný žloutek, mléko, tvaroh, sýry) není obecně v našich podmínkách dostatečné a není to leckdy ani možné. Proto je lepší sáhnout po doplňcích stravy.

Video  Babiš po Prymulovi a Zemanovi vyzval lidi: Zůstaňte doma, s rodinou, jděte jen do práce.  - Facebook - A. Babiš
Video se připravuje ...

gejzovic ( 20. října 2020 12:46 )

mám takovy dojem že tobě schazí jiný vitamín

illyria ( 20. října 2020 10:23 )

když jsem v lednu psala, že na kovid je dobré preventivně brát 2000+ UI vitamínu D a 5 gramů kyseliny L-askorbové (vitamín C) denně, tak jsem byla blbka... O Cčku byl článek nedávno, teď dokonce i o Dčku...

mikes15 ( 20. října 2020 10:21 )

Dobrý je i vit C s rajčatovou šťávou - četl jsem někde že je to elixír mládí, ale do obchodu se to nikdy nedostane, protože na tom nelze vydělat!

Michal Snobl ( 20. října 2020 08:45 )

Plesku a to Hamáček je v izolaci že nebral to Déčko? Do izolace celou vládu i s hradním pány.

user ( 20. října 2020 06:16 )

To zase bude poctenicko v teto diskusi 🙄.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa