Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Obavy z dovolené v Řecku: Brity čeká karanténa. Sledují i Česko

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
16. srpna 2020
21:20

Britové natěšení na dovolenou v Řecku s obavami sledují, jak v jejich oblíbené destinaci přibývá nových případů koronaviru, jen za posledních 24 hodin Řekové zaznamenali 251 dalších nakažených. Britští turisté se nejvíce bojí toho, že pokud by do Řecka jeli, museli by po svém návratu do karantény. Těsně před víkendem domů spěchaly desetitisíce Britů, když vláda vyhlásila povinnou karanténu pro lidi vracející se z Francie, Nizozemska, Malty, Monaka a některých zámořských území Británie a Nizozemska. Kromě Řecka britská vláda sleduje situaci i v Dánsku, Chorvatsku, Švýcarsku nebo také v Česku, uvedl list Daily Mail.

Tisíce Britů plánovaly na sklonku léta vyrazit na svou milovanou Krétu, Rhodos nebo do dalších řeckých letovisek, teď to ale vypadá, že by jejich dovolená mohla být v ohrožení. Ministr dopravy Grant Shapps uvedl, že jelikož se denní počet nakažených v Řecku zmnohonásobil, mohla by pro tuto zemi začít platit stejná pravidla jako například pro Francii.

„Tenhle trend je nevyhnutelný,“ dodávají experti a očekávají, že se „na listině rizikových oblastí“ brzy ocitnou další státy, zvláště pak turisticky oblíbené destinace.

Video  Těžké léto cestovek: Papež o koronaviru, Řecku i hrozbě krachů.  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Řecko se se šířením koronaviru rovněž snaží bojovat, od pátku platí nová opatření. Byly zrušeny všechny akce nad 50 osob, restaurace a bary musí být zavřeny o půlnoci, to platí i pro letoviska jako Mykonos, Kréta, Kos, Santorini, Rhodos, Zakynthos a Paros.

Expert: Každý, kdo cestuje, musí být ostražitý

Omezení shromažďování bude platit do 24. srpna. „Řecko na počátku pandemie přijalo přísná opatření a vyhlásilo karanténu, podařilo se jim zmírnit šíření nákazy. Od té doby se ale restrikce značně rozvolnily, a to až do takové míry, že opatření jako sociální distancování nebo nošení roušek jsou dodržována čistě náhodně. Výsledkem toho je nárůst nových případů. Každý, kdo teď někam cestuje, musí být ostražitý a sledovat vyhlášky, změna může přijít kdykoliv,“ okomentoval cestovní expert Alex Macheras, kterému se minulý týden podařilo předpovědět karanténní opatření pro Francii.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa