Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Syrský uprchlík dojímá svět: Dobrovolně uklízí v nemocnici. „Je mi ctí,“ říká

Autor: ČTK - 
7. dubna 2020
23:10

Když britská vláda vyzvala obyvatele, aby v čase koronavirové krize podpořili státní zdravotnický systém NHS, rychle se přihlásily desetitisíce dobrovolníků. Udělal to i 32letý uprchlík ze Sýrie Hassan Akkad, který se následně stal uklízečem v nemocnici poblíž svého bydliště na severovýchodním okraji Londýna. Zpravodajská společnost BBC dnes přinesla jeho příběh poté, co jeho tweet o dobrovolnické činnosti vyvolal masivní ohlas.

Akkad ráno zveřejnil fotografii pořízenou na toaletě londýnské nemocnice a připojil popisek: „Je mi ctí, že jsem se mohl přidat k armádě uklízečů, kteří dezinfikují oddělení s (pacienty trpícími na) covid... Londýn je mým domovem od doby, co jsem opustil Sýrii, a to nejmenší, co mohu udělat, je zajistit, aby moji sousedé a skvělí pracovníci NHS zůstali živí a zdraví.“

Příspěvek vyvolal záplavu pozitivních reakcí a nasbíral desetitisíce sdílení a „lajků“. BBC následně autora kontaktovala a zjistila, že muž se dostal do Británie v roce 2015 jako uprchlík poté, co byl ve své válkou zmítané vlasti dvakrát zatčen a mučen. V Damašku se živil jako učitel angličtiny, po přesunu do Londýna pracoval jako fotograf a filmař.

Úklid pro pacienty s koronavirem

„Od chvíle, co začala pandemie, jsem zoufale chtěl pomoci,“ řekl Akkad BBC. Prý nejdříve roznášel potraviny zranitelnějším obyvatelům, později se přihlásil do dobrovolnického programu NHS. „NHS přišlo tolik přihlášek, že jsem nedostal odpověď. Ale trošku jsem zapátral a zjistil jsem, že moje místní nemocnice Whipps Cross neměla dost uklízečů. Tak jsem se přihlásil, pozvali mě na pohovor a pak jsem dostal důkladný trénink od milého uklízeče jménem Albert. Teď už týden dezinfikuji oddělení pro lidi s covid-19,“ vylíčil Syřan.

Nová práce je prý stresující, ale také jej naplňuje. Podle Akkada uklízeči zabraňují šíření koronaviru a tím pečují o pacienty i o zdravotnický personál. „Tvoří páteř nemocnice, dělají ohromně důležitou práci,“ řekl.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa