Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nečekaná solidarita: Chudým Mexičanům posílají jídlo drogové kartely

Autor: ČTK - 
7. dubna 2020
21:10

Koronavirové krize v některých oblastech Mexika využívají drogové kartely, které distribuují mezi chudé obyvatele krabice s potravinami a nálepkou s názvem svého gangu. Informovala o tom v úterý agentura Europa Press a některá mexická média.

Na sociálních sítích se objevily fotografie, na nichž si chudí vesničané rozebírají krabice s potravinami. Podle místních médií jsou v krabicích sušenky, olej, polévky, cukr, káva či mléko a na krabicích jsou nálepky s nápisem Kartel ze Zálivu na pomoc Ciudad Victoria. To je hlavní město mexického státu Tamaulipas, který leží u hranic se Spojenými státy. Právě v něm operuje tento drogový kartel, který vznikl už ve 30. letech minulého století.

Pomáhají i „Spojené kartely“

Balíky s jídlem podle agentury Europa Press distribuují i členové aliance nazvané Cárteles Unidos (Spojené kartely), které působí na jihozápadě Mexika ve státě Michoacán.

Podle místních médií nejde o první situaci, v níž se drogové kartely snaží získat přízeň mezi chudými Mexičany. Například v roce 2013 takto distribuovali potraviny také členové Kartelu ze Zálivu ve státě Tamaulipas po hurikánu Ingrid.

Boj s koronavirem v Mexiku na hranicích s USA (31. 3. 2020) Boj s koronavirem v Mexiku na hranicích s USA (31. 3. 2020) | Reuters

V Mexiku, které má asi 126 milionů obyvatel, se dosud potvrdilo na 2500 případů nákazy koronavirem a asi sto lidí na covid-19 zemřelo. Vláda sice nenařídila celonárodní karanténu, ani noční zákazy vycházení jako řada jiných zemí regionu, ale omezení volného pohybu zavedly jednotlivé státy federace. Řada Mexičanů tak přišla o zdroj obživy.

hirog ( 8. dubna 2020 09:15 )

++++­++++++­++++++­+++++++

mikes15 ( 8. dubna 2020 08:25 )

Čert aby se v tom dnes vyznal

Brod12 ( 8. dubna 2020 04:59 )

Tam aspoň pomáhají ale tady se celá ta naše politická mafie na důchodce V.SRALA Z.MRDI

Lubomír Babáček ( 7. dubna 2020 22:41 )

Solidarita, říkáte? Od těchto zrůd, co se neštítí vraždit i děti svých odpůrců a způsobují obrovské nárůsty nových obětí v závislosti na drogách, bych raději chcípnul hlady, než bych si od nich vzal byť kůrku tvrdého chleba.

ChrapouniRetardovani ( 7. dubna 2020 22:27 )

Pár fotek a dělají ze sebe svatodárce a zachránce lidstva "oooo jaký to hrdinové" vypatlanci si pomyslí a mezitím tahle feťácka chátra co obchoduje s lidma a dětma morduje lidi!!!!! Bez tak jim nic nedali a tohle všechno je jenom novinářská kachna jak udělat z hajzlů svaté!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa