Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Roušky nám vydrží ještě dva až tři roky po vývoji vakcíny, překvapila expertka

Autor: kso - 
6. srpna 2020
05:30

Vakcína proti nemoci covid-19 nemusí znamenat konec pandemie koronaviru. Upozornila na to šéfka kanadské agentury pro veřejné zdraví Theresa Tamová. Nelze očekávat ani návrat k normálu. Na brífinku v Ottawě se snažila zmírnit očekávání, která mohou obyvatelé mít ohledně účinnosti vakcíny proti koronaviru. Zdůraznila důležitost dodržování odstupů, mytí rukou a nošení roušek. Podle ní budeme ale roušky potřebovat ještě dva tři roky po vývoji vakcíny. Na názor odbornice upozornila kanadská stanice CBC.

„Nemůžeme se v této chvíli zaměřit pouze na vakcínu v naději, že se jedná o kouzelnou hůlku,“ řekla Tamová. „S touto pandemií se určitě budeme muset potýkat v průběhu příštího roku, ale připravujeme se dlouhodobě na příští dva nebo tři roky. V těch bude možná vakcína hrát roli, ale ještě to nevíme jistě.“

Dodala, že je nejisté, jak účinná vakcína bude. Řekla, že stále není jasné, jak moc a jak dlouho bude očkovaný člověk imunní, panují nejistoty i o doporučené dávce, či o tom, zda vakcína zabrání infekci jako takové, nebo jen zmírní průběh nemoci.

Na vakcínu si počkáme do příštího roku

Ve vývoji je více než 160 různých vakcín. Některé jsou již ve fázi, kdy se testují na lidech, uvádí Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti se shodují na tom, že v nejlepším případě bude první z vakcín dostupná až v příštím roce. 

Tamová občany varovala, že až bude vakcína uznaná jako bezpečná a efektivní, bude tu ještě problém s jejím rozdělováním. „Je pravděpodobné, že nebude dost očkování pro celou populaci,“ uvedla. Dodala, že souhlasí s vrchním epidemiologem Spojených států. Anthony Fauci v minulém týdnu Kongresu řekl, že věří, že bezpečná a účinná vakcína bude připravena ke konci roku. 

V Kanadě se připravují ale i na scénář, kdy budou dosud zavedená bezpečnostní opatření nadále potřeba i v příštích několika letech. „Vakcína je důležitou vrstvou ochrany,“ řekla Tamová. „Řekla bych, že bezpečnostní opatření, která momentálně fungují, (...) budou muset pokračovat,“ připojila.

Kritika kanadské aplikace

Tamová se vyjádřila ke kritice, kterou sklidila aplikace kanadské vlády. Ta člověka upozorní, pokud se jeho mobilní telefon přiblíží k jinému, který patří člověku nakaženým koronavirem. Aplikace však funguje pouze na telefonech, které vyšly v posledních pěti letech. Kritici tvrdí, že tím jsou z ochrany vyloučeni chudí a starší lidé, kteří používají starší zařízení.

Tamová uvedla, že je aplikace důležitá součást ochrany proti koronaviru a lidé by ji měli používat, i když není dokonalá. „I přes tyto mezery ji musíme zkusit používat,“ řekla. Aplikaci si zatím stáhl 1,1 milion lidí. V Česku pro tyto účely funguje aplikace eRouška.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa