Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kvůli pandemii se neočkuje: Spalničky mohou zabít více lidí než covid-19, varují odborníci

Autor: ula - 
16. července 2020
05:30

Koronavirus si už vyžádal přes půl milionu obětí a zdá se, že pandemie v některých zemích nepolevuje. Nejhůře jsou na tom chudé rozvojové země, které se potýkají nejen s nedostatkem personálu, ale také s rostoucím počtem nemocí, jako jsou spalničky, záškrt nebo dětská obrna. I když jsou to nemoci, proti kterým existují vakcíny, zdravotnictví v chudých zemích zcela vyčerpává boj s koronavirem, a nezbývá tak čas na očkovací programy. Experti varují, že v důsledku tak může na jiné nemoci zemřít více lidí než na covid-19 a oběťmi budou zejména děti. Na problém upozornil portál New York Times.

Koronavirus tvrdě zasáhl do snahy Světové zdravotnické organizace (WHO) zvýšit proočkovanost v rozvojových zemích. Jakmile se objevily první zprávy o koronaviru, v chudých zemích bylo okamžitě pozastaveno očkování dětí, protože panoval strach, že jejich shromažďování ve frontách na vakcínu uspíší šíření viru.

I když se některé země snažily v očkování pokračovat, byly pozastaveny dodávky s očkovacími protilátkami.

„Zdravotnický systém v rozvojových zemích většinou trpí významným personálním nedostatkem, což je dlouhodobý problém, a jeho náprava by trvala roky. Okresní nemocnice se stovkami lůžek může mít například jen dva lékaře. Pokud se zdravotnický personál musí věnovat aktuální epidemii, nezbývá dost kvalifikovaných lidí na preventivní programy, např. na očkování a ani na léčbu,“ vysvětluje epidemiolog Rastislav Maďar, který situaci po celém světě sleduje a stejně jako další experty jej znepokojuje. 

„Následkem toho může umřít na jiné diagnózy i násobně více lidí než na koronavirus, a jako první na ráně jsou samozřejmě děti, pro které ani samotný koronavirus nemusí být nijak zvlášť nebezpečný, protože je neměl kdo a taky ani kde léčit,“  dodává k tomu Maďar.

Záškrt, zmutovaný kmen dětské obrny a cholera

Koronavirus tak nepřímo přispívá k šíření i dalších nemocí. V Pákistánu, Bangladéši a Nepálu byl nyní zaznamenán zvýšený výskyt záškrtu. S cholerou se potýkají v jižním Súdánu, Kamerunu, Mosambiku, Jemenu a Bangladéši, Ve více než 30 zemích se objevil zmutovaný kmen dětské obrny. 

Nejvíce se ale šíří spalničky, a to po celém světě, nejvíce v Bangladéši, Brazílii, Kambodži, Středoafrické republice, Iráku, Kazachstánu, Nepálu, Nigérii a Uzbekistánu.

Z 29 zemí, které pozastavily očkování proti spalničkám kvůli koronaviru, hlásí 18 ohnisek. Dalších 13 zemí zvažuje kvůli přetížení zdravotnického systému pozastavení očkování.

Jiné nemoci mohou zabít více lidí než covid-19

Podle Chibuza Okonta, prezidenta Lékařů bez hranic v západní a střední Africe, je nyní rizikem epidemie spalniček, která se může objevit za několik měsíců a může zabít více dětí než covid-19. Světová zdravotnická organizace (WHO) a další mezinárodní zdravotnické skupiny proto apelují na země, aby nepřerušovaly očkování během boje s koronavirem.

Podle Maďara už podobná situace nastala během epidemie eboly v Západní Africe.

„Orientace nemocnic výlučně na tuto nemoc a úmrtí zdravotnických pracovníků na ni způsobily, že nakonec umřelo daleko více dětí i dospělých na jiné diagnózy než na samotnou ebolu, ať už to byly jiné infekční nebo neinfekční stavy,“ vysvětlil Maďar s tím, že kolektivní imunizace je jedním z nejúčinějších nástrojů prevence nemocí. Pandemie koronaviru tak ohrožuje dvacet let trvající práci odborníků naočkovat v rozvojových zemích co nejvíce dětí, aby zabránila jejich předčasným úmrtím. Díky očkování proti spalničkám se v chudých zemích snížila úmrtnost dětí o 44 %, jak říká studie z roku 2019.

Proočkovanost klesá i ve vyspělých zemích

Nejvíce zdravotníky znepokojuje nárůst počtu nemocných spalničkami. Ty jsou totiž mnohem nakažlivější než koronavirus.

„Pokud lidé vstoupí do místnosti, kde byla osoba nemocná spalničkami a nikdo z přítomných není očkován, nakazí se 100 procent z nich,“ řekla Dr. Yvonne Maldonado, odbornice na infekční choroby na Stanfordské univerzitě portálu NYTimes.com.

V chudších zemích umírá na spalničky 3 až 6 procent dětí od pěti let. Podvýživa, přeplněné uprchlické tábory - to všechno může v kombinaci se spalničkami úmrtnost jen zvyšovat.

Míra imunizace v bohatších zemích v době pandemie rovněž prudce klesla. Některé americké státy hlásí, že u spalniček a dalších nemocí poklesla až o 70 procent v porovnání se stejnou dobou předešlého roku.

V Česku podobná situace podle Rastislava Maďara naštěstí nehrozí. Rodiče by se ale neměli bát chodit do ordinací pediatrů a nechat své děti očkovat.

Video  Do Chorvatska autem, do Egypta raději vůbec. Epidemiolog Maďar zmínil i podzim s rouškami  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa