Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Míří sem další epidemie z Číny? Objevil se zde dýmějový mor!

Autor: DH, ČTK - 
6. července 2020
21:07

Během neděle vydaly úřady v čínské autonomní oblasti zvané Vnitřní Mongolsko varování poté, co tamní nemocnice patrně přijala pacienta s podezřením na dýmějový mor. Informovaly o tom světové zpravodajské agentury.

Ke zvýšení výstrahy přistoupily úřady ve městě Bajannur a rozhodly, že nebezpečí ohodnotí na čtyřbodové stupnici 3, tedy druhou nejnižší úrovní. Podezření na dýmějový mor se vyskytlo u jednoho pacienta. Podle Světové zdravotnické organizace může takzvaná „černá smrt“ zabít člověka do 24 hodin.

Pro obyvatele v a v okolí města Bajannur platí nyní jasná pravidla chování. Nesmí lovit či konzumovat zvířata, která by mohla být přenašeči nemoci. Povinné jsou také nálezy mrtvých či nemocných svišťů. Lidé musí rovněž úřadům hlásit jakýkoli výskyt horečky bez zřejmých důvodů.

Loni v listopadu byly ve vnitřním Mongolsku hlášeny čtyři případy podezření na mor, z toho ve dvou případech mělo jít o nebezpečnější plicní mor.

Dýmějový mor se projevuje boulemi v oblasti lymfatických uzlin a byl ve středověku známý jako černá smrt. Jde o vysoce infekční a mnohdy smrtelné onemocnění, které ve 14. století zahubilo 50 milionů lidí v Evropě, Africe a v Asii. Obvykle se přenáší štípnutím blechy, moderními antibiotiky se dá léčit, ale bez rychlého nasazení léčby může způsobit vážné komplikace i smrt. Případy moru nejsou v Číně ojedinělé, ale ohniska jsou stále vzácnější. V letech 2009 až 2018 Čína ohlásila 26 případů a 11 úmrtí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

janka69 ( 6. července 2020 22:00 )

obmurovať celú čínu múrom vysokým aspoň 200 metrov a nepustiť nikoho dnu ani von....nech si tam žerú aj besné veveričky už mám toho plné zuby....všetky choroby od šialených kriav...prasacej chrípky...a teraz coronu...prišli odtiať....zamurovať a zaliať betónom ......

Zobrazit celou diskusi