Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Čipují nás přes nos, vakcínu tají.“ Konspirace u koronaviru přiživuje i Madonna a spol.

Autor: Markéta Mikešová - 
4. srpna 2020
05:30

„Vakcína na koronavirus existuje už několik měsíců, ale světové vlády ji tají a nechávají si ji pro sebe.“ Tvrzení, které vypadá jak vystřižené z anonymní facebookové skupiny plné uživatelů s falešnými jmény. Opak je ale pravdou. Jde o příspěvek, který před několika dny sdílela světově proslulá zpěvačka Madonna. A není sama. Podobné nepravdy tlačí do veřejného prostoru i další osobnosti. Výzkumy přitom ukazují, že tohle je hlavní cesta, jak se konspirace dostávají k běžným lidem.

Stačilo jedno video s nejasným zdrojem, ke kterému se Madonna rozhodla přidat výbušný komentář. Podle ní ukazovalo, že vakcína na koronavirus už byla vytvořena a k dispozici je dlouho, ale světové vlády nemají zájem ji distribuovat mezi lidi. „Radši budou občany ovládat strachem a nechají bohatší bohatnout a chudé chudnout,“ napsala zpěvačka směrem ke svým 15 milionům sledujícím.

Sociální síť instagram nejdříve video rozmazala a příspěvek označila za závadný, poté jej odstranila úplně. Mezi zveřejněním a odstraněním ale byla odmlka několik hodin, během které si zmíněné miliony lidí mohly falešnou informaci přečíst. Je to ještě více osob, než kolik má celá Česká republika obyvatel.

Jde přitom o jasnou konspirační teorii, jelikož vakcína na koronavirus ještě neexistuje, jak minulý týden potvrdil pro Blesk Zprávy i zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj jich je v pokročilém stadiu testování okolo dvaceti, ale žádná dosud není hotová. Nedává smysl ani hypotéza, že by státy na tajení vakcíny „vydělaly“, protože karantény a indispozice lidí kvůli nemoci covid-19 v konečném důsledku způsobují ekonomice mnohem větší škody.

Hamilton: Měl jsem jen strach

Jde však o pouhý jeden příklad toho, kdy někdo, kdo má ohromnou fanouškovskou základu, sdílel informaci, která je závadná. Krátce po excesu Madonny do stejných vod vkročil mistr světa ve Formuli 1 Lewis Hamilton, když sdílel příspěvek ze skupiny odpůrců očkování o zakladateli Microsoftu Billu Gatesovi, že lže o bezpečnosti budoucí vakcíny. Hamilton má na instagramu 18,3 milionů sledujících.

Světový šampion ve formuli se posléze za příspěvek omluvil a vysvětlil, že má prostě jen strach z potenciálních vedlejších účinků vyvíjené očkovací látky. Ale opět – škoda již byla napáchána. Vývoj vakcín trvá tak dlouho právě kvůli zajištění, aby byly maximálně bezpečné. Dbá se na to i u této vakcíny, uklidňoval v červnu výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) Jakub Dvořáček.

S dalšími příklady konspirací a celebrit bychom pak mohli pokračovat dlouho. Americký rapper Wiz Khalifa sdílel již několikrát vyvrácené spojení mezi technologií 5G a koronavirem. Manželka amerického kandidáta na prezidenta Kanye Westa Kim Kardashian zase zveřejnila vyjádření jakéhosi člověka údajně schopného předpovídat budoucnost, podle kterého koronavirus brzy zmizí. Nezmizel, naopak se situace ještě zhoršila.

Sdílení koronavirových hoaxů se mezi celebritami natolik rozšířilo, že vznikla dokonce jiná konspirační teorie, že jsou zpěváci a herci za sdílení nepravd placeni. Ale ani to s největší pravděpodobností není pravda – prostě jen naletěli stejně jako ostatní lidé. „Je to úplná blbost,“ vysvětloval herec Ibris Elba, že si nemyslí, že by v praktice figurovaly peníze. Elba se koronavirem sám nakazil.

Z obliga nejsou ani politici

Problémy se navíc týkají i politiků. Již známy jsou případy mazání příspěvků amerického prezidenta Donalda Trumpa, který opakovaně tvrdil, že účinným lékem proti nákaze je antimalarikum hydroxychlorochin. To skutečně bylo v jeden moment testované, ale nakonec se ukázalo, že způsobuje nechtěné vedlejší účinky a Světová zdravotnická organizace (WHO) veškeré pokusy zastavila.

Trump se přesto rozhodl „lék“ propagovat a později i jeho syn Donald Trump Jr., který pak byl překvapený, když mu sociální sítě příspěvek smazaly. Velké technologické platformy firmy typu Facebook (patří mu i Instagram), YouTube a Twitter se totiž po měsících hledání řešení, jak s šířením hoaxů bojovat, rozhodly, že budou nejšílenější teorie rovnou mazat.

Chtějí tím zabránit tomu, co se stalo právě mimo jiné u hydroxychlorochinu. Internet je nyní zahlcen různými zprávami, jak je to zaručená léčivá látka, kterou se světové vlády opět z nějakého důvodu snaží tajit. A není divu, že se šíří, když informaci podporuje nejmocnější muž světa.  

Jenže ve skutečnosti užití hydroxychlorochinu může v některých případech u nakažených pacientů vést k nebezpečným srdečním arytmiím, což je důvod, proč sociální sítě příspěvky mažou. Ani jedna velká zdravotnická organizace zatím látku nedoporučila, i český Státní ústav pro kontrolu léčiv uvádí (SÚKL) uvádí, že testy nebyly dostatečné průkazné.

Na čipování je facebook krátký

Kontrolní mechanismy sociálních sítí ale spolehlivě fungují jen v anglickém jazyce, u ostatních jazyků systémy nejsou tak pokročilé. Někdy si proto společnosti v cizích zemích najímají externí organizace na tzv. fack-checking informací.

Nesmysly na českém a slovenském facebooku tak od února kontroluje novinářka spolupracující s francouzskou agenturou AFP. Ale je pouze jedna a sama během pandemie pro Radiožurnál přiznala, že se to nedá stíhat. Od května pak smlouvu na fact-checking pro český facebook získal i server demagog.cz, ale ten řeší jen vyjádření politiků.

Ve výsledku se tak nepravdy kolem koronaviru stále šíří. Masivně sdílený byl například v Česku příspěvek, ve kterém se tvrdí, že výtěr kvůli koronaviru bolí tolik proto, že je u toho lidem do nosu zanesen čip. Dohledatelný je v několik formách i dnes. K tomu snad lze říct jen jedno – rodinný příslušník autorky tohoto textu pracuje v pražské laboratoři, která tyto výtěry provádí a opravdu k zavádění žádných čipů nedochází.

Největší dosah

Že se nepravdy často šíří právě od influencerů a veřejných osobností, potvrdila i studie britského Reuters Institutu Oxfordské univerzity. Podle ní právě tyto příspěvky mají největší dosah mezi lidmi.

„Než že by většina dezinformací byla úplně vymodelovaná, většina těch, které jsme zkoumali, zahrnuje různé formy rekonfigurace, kde se pravdivé informace upravují a překrucují tak, že se z nich stanou nepravdivé,“ stojí ve studii.

Video  „Epidemii jsme zvládli dobře.“ Hygienička Rážová o práci svých kolegů a taky o vyčerpání  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa