Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na testy čekal týden, dovolat se bylo nemožné: Muž popsal střet s chytrou karanténou

Autor: Sabina Dračková - 
3. srpna 2020
05:00

Nejprve pana Františka na test vůbec nechtěli poslat - měl teplotu jen 37,4. Až se nákaza prokázala u jeho bratra, odhalili ji i u něj. On však mezitím v domnění, že je zdravý, odjel na služební cestu. V testy teď doufá téměř celá malá jihomoravská firma. Jenže jak popsal Blesk Zprávám její šéf Michal, s chytrou karanténou a trasováním kontaktů se jich dočkal až po týdnu. Má tak obavy o zdraví své i svých známých, které by mohl nakazit, i o svoji devítihlavou firmu. Karanténu mu původně nenařídili.

„Byl jsem s kolegou na jednání na Slovensku, někdy po patnácté hodině mu zavolal bratr, že ho pozitivně testovali na covid. Oni se spolu prakticky denně potkávali,“ popisuje pod příslibem anonymity Michal z jižní Moravy, kterému jsme - stejně jako jeho kolegovi - pro účely článku změnili jméno.

Nakaženého nejprve odmítli testovat

Kvůli kontaktu s bratrem šel pak Michalův kolega František na testy, které prokázaly, že nakažený je i on. To se ale mohlo zjistit mnohem dříve.

Neví se ani, který z bratrů nakazil druhého. „Měli na začátku týdne oba teploty. Jeho bratr měl přes 38, tak ho poslali na testy. Můj kolega měl 37,4 a jeho na testy neposlali,“ popisuje Michal, kde problém vznikl.

Františka neposlali ani na testy, ani do karantény. V domnění, že je v pořádku, jel pak s Michalem ve čtvrtek na dvoudenní jednání na Slovensko. Po společné služební cestě a informacích o nakaženém bratrovi kolegy začal mít i Michal obavy o své zdraví. Hned v pátek odpoledne, kdy se o nákaze Františkova bratra dozvěděli, volali na hygienu.

Video  Premiér Andrej Babiš ke spuštění chytré karantény  - abl
Video se připravuje ...

Až v úterý, tedy čtvrtý den od informace o nakaženém bratrovi, se František dostal na testy. Že je nakažený, se dozvěděl ve středu. Otázkou zůstává, koho za deset dnů od toho, co začal mít příznaky, stihl nevědomky nakazit.

Karanténu hygiena nenařídila: „Zůstaňte doma, ale nemusíte“

Michal s Františkem volali na hygienu už v pátek - hned když se odpoledne dozvěděli o nakaženém bratrovi. „Hned po cestě z Bratislavy jsme se zkoušeli asi dvě hodiny dovolat na zlínskou hygienu,“ říká Michal a dodává, že na olomoucké hygieně jim automat v telefonu řekl, že volají mimo pracovní dobu. „Zlínská zvonila, ale pak jsme taky dohledali, že bylo mimo pracovní hodiny,“ popisuje. Hygienici prý měli otevřeno do 15 hodin. Právě v 15 hodin se ale o nakaženém bratrovi jeho kolega dozvěděl.

„Neexistuje žádná celostátní linka, kde byste se alespoň přes víkend dozvěděla nějaké informace, to nefunguje. Mají jen na stránkách nějakého chat bota, který má předdefinované asi čtyři otázky,“ říká Michal s tím, že tlačítko „spojit s operátorem“ také nefungovalo. Když zkontaktovali lékaře, řekl jim, že musejí počkat, co řekne hygiena.

Protože měl obavu, že bude nákazu šířit, do karantény šel tak říkajíc z vlastního rozumu. „Když jsem v pondělí volal na hygienu, tak mi řekli, že to je na mé dobrovolnosti. Jestli se chci zachovat jako zodpovědný občan, tak že bych měl zůstat doma, ale prozatím to nemám přikázané,“ popisuje.

„Radši jsem hned v sobotu zalezl domů a nikam jsem nešel,“ říká Michal s tím, že nechtěl vzbuzovat obavy mezi známými. Jistota, že se zodpovědně jako Michal zachovají i ostatní, však neexistuje.

„Měl jste být v karanténě od soboty,“ otočili hygienici ve čtvrtek

František se na testy dostal po víkendu. Výsledky se dozvěděl až ve středu. A ve čtvrtek - tedy téměř týden po jeho kontaktu s nakaženým - hygiena oslovila Michala s paradoxní zprávou. „Řekli, že bych měl být v karanténě od minulé soboty,“ říká nespokojeně Michal.

Nelíbí se mu, že celé hledání potenciálních nakažených nemohlo být rychlejší. „Pak by se nemuselo trasovat tolik kontaktů, kdyby to bylo rychlejší,“ posteskl si. Vzhledem k tomu, jaké má teď zkušenosti, byl by prý radši, kdyby se lidem, u kterých je podezření, nařizovala alespoň krátká, třeba dvoudenní preventivní karanténa, než dostanou jejich zaručené kontakty výsledky.

„Mám z toho nafouklou hlavu, jsme menší firma o devíti zaměstnancích a dnes mi poslali půlku lidí do karantény,“ říká Michal s obavami o společnost. „Horko těžko zajišťuju provoz firmy,“ přidaly se k obavám o zdraví i obavy o obživu.

Někteří ze zaměstnanců měli dovolenou nebo s nakaženým kolegou do kontaktu nepřišli. „V případě, že se potvrdí někdo z dalších kolegů, tak to bude prů*er, protože budu muset zavřít celou firmu, což pro nás může být i likvidační,“ obává se Michal o svou už tak koronavirovou krizí postiženou firmu. Na testy mají jít zaměstnanci v pondělí - 14 dnů poté, co začal jejich kolega mít příznaky.

I když by mohla kritika padnout na hlavu olomouckých a zlínských hygieniků, nemyslí si Michal, že právě oni by byli na vině. „Zase musím říct, že lidé na té hygieně jsou velmi vstřícní a empatičtí. Než problém v lidech je tu v nastavení toho systému,“ myslí si. Stejně tak kritizuje špatné možnosti, jak se informovat třeba přes víkend.

Ministerstvo: Mimo pracovní dobu hygieny volejte praktika

Blesk Zprávy oslovily miniterstvo zdravotnictví s dotazy, co udělat, pokud v pátek odpoledne zjistíte, že jste byli v kontaktu s nakaženým. A jaké jsou možnosti informovat se mimo pracovní dobu či přes víkend.

„V případě klinických potíží (teplota, kašel, dušnost) může dotyčný mimo pracovní dobu Krajské hygienické stanice zavolat svému praktickému lékaři. V případě významnějších zdravotních problémů může dotyčný zavolat na pohotovost či ZZS,“ řekl Martin Novotný z tiskového oddělení resortu. 

Ministerstvo zatím neplánuje zavedení povinnosti krátkodobé karantény pro ty, jejichž kontakty čekají na výsledek testu. „Byl by to obrovský zásah do života lidí. Algoritmus je mezinárodní shodou,“ řekl k tomu Novotný. 

Podle Novotného k odběrům a vyšetření metodou PCR je odeslána každá osoba splňující alespoň jeden z následujících klinických příznaků onemocnění covid-19 (teplota ≥ 37,3 stupňů celsia, suchý kašel, dušnost, zažívací obtíže, ztráta chuti a čichu). „Zároveň osoba, která byla v rizikovém kontaktu s osobou, která má laboratorně potvrzenou diagnózu covid-19. Vždy však záleží na posouzení situace Krajskou hygienickou stanicí,“ uzavírá Novotný.

Video  Prymula o rouškách, druhé vlně, cestování i o tom, proč nespí  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

holahej ( 3. srpna 2020 17:36 )

Nebude v tom, že obvodák má omezený rozpočet, pere se s pojišťovnou o uhrady, dostal pokyny koho smí nechat testovat a samozřejmě víkendové volno, nikoliv 7 denní pracovní uvazek?

holahej ( 3. srpna 2020 17:30 )

Je tu snad někdo, kdo si myslí že opozice by nečekanou coronakrizi zvládla lépe. Naopak mnohem a mnohem hůř, jak ukázal Kalousek v minulosti i bez takové pandemie, která stojí státní rozpočet fůru výdajů navíc.

holahej ( 3. srpna 2020 17:22 )

Hokej máš ty, opozice kritizovala zavřené hranice, umrtvené cestovky, hnala vládu do dotací a odškodnění atd. podnikatelům. To opozice by rozdávala ještě mnohem víc, ale ne ze svého. Škodila a škodí, kde může a nic dobrého neudělala, koronakrizi vyřešit neumí, jen kecá, lže, provokuje, kritizuje a shazuje opatření a myslí, že sbírá body do voleb, jenže lidi je už tyhle opoziční darebáky prokoukli.

Maximilian ( 3. srpna 2020 13:35 )

A je tu snad ještě někdo,kdo věří,že to naše vedení zvládá?

adeso ( 3. srpna 2020 11:09 )

celý svět si s tím lehce poradí, jen u nás se holt končí v 15.00 - to je pčíšerné ministerstvo s ještě horšémi hygienami. Prostě se musí přidat další pracovníci, aby se jich flákalo celé roky dvakrát tolik. Jdu zvracet.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa