Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Účinná vakcína proti koronaviru je blíž? Učí tělo vzdorovat nákaze, premiér jí značně věří

Aktualizováno -
20. července 2020
23:20
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
20. července 2020
16:54

Britští vědci z Univerzity v Oxfordu ve spolupráci s experty ze společnosti AstraZeneca dosáhli prvního velkého úspěchu, který přineslo testování vakcíny na lidech. Jejich vakcína je nejen bezpečná pro lidi, ale dokáže prý „vycvičit“ imunitní systém, aby byl schopný vzdorovat novému koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19, uvedla stanice BBC. Světová zdravotnická organizace (WHO) vítá tyto zprávy, během virtuálního briefingu vedeného z centrály organizace v Ženevě to řekl šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Testů se účastnilo kolem 1077 zdravých dobrovolníků, ukázalo se, že po očkování se v jejich krvi vytvořily protilátky a bílé krvinky schopné bojovat s koronavirem. Výsledky testované experimentální vakcíny zveřejnil odborný časopis The Lancet. Očkovací látka vyvolává imunitní reakci protilátky a T-buněk, napsal časopis.

T-buňky jsou v lidském těle důležitým stavebním prvkem imunitního systému. Čím nižší je jejich množství, tím větší jsou následky infekce a tím větší je i poškození imunitního systému.

Tyto první závěry testování na lidech jsou více než slibné, ale stále je podle expertů příliš brzo na to, aby mohla být vakcína zpřístupněna široké veřejnosti. Je nutné větší testování, které už momentálně probíhá. Velká Británie si již předobjednala 100 milionů dávek této vakcíny.

Imunitní systém se učí bojovat s covidem-19

Vakcína s pracovním názvem ChAdOx1 nCoV-19 nebo AZD1222 je vytvořená z geneticky upraveného viru, který vyvolává běžnou rýmu u šimpanzů. Virus byl důkladně modifikovaný, aby nezpůsoboval infekci u lidí a zároveň se „tvářil“ více jako koronavirus. Vědci byli schopni přenést do viru genetickou informaci proteinového hrotu typického pro koronavirus, právě jeho pomocí koronavirus napadá lidské buňky.

To znamená, že vakcína do jisté míry připomíná koronavirus a imunitní systém se může naučit, jak ho napadnout a bojovat s ním. Testovaná vakcína se zdá být bezpečná, nicméně na 70 procent dobrovolníků vykazuje vedlejší účinky: horečku nebo bolesti hlavy. Vědci uvedli, že by se na nežádoucí účinky dal užít paracetamol.

Expertka: Je to slibné

„Je před námi stále velmi dlouhá cesta, než budeme moct potvrdit, že naše vakcína pomůže zvládnout boj s pandemií. Ale tyto rané výsledky jsou velmi slibné,“ komentovala první závěry testování vakcinoložka a oxfordská profesorka Sarah Gilbertová. Zdůraznila také, že je třeba širšího testování, v další fázi bude očkováno přes 10 tisíc Britů, do výzkumu se zapojí také 30 tisíc lidí ze Spojených států, 2 tisíce osob z Jihoafrické republiky a 5 tisíc Brazilců. Teprve po této fázi budou vědci moct říct, zda je vakcína skutečně účinná.

Odborníci upozornili, že i kdyby očekávané výsledky dostali do konce tohoto roku, ještě nějakou dobu potrvá, než bude vakcína distribuovaná pro veřejnost. Jako první budou očkováni zdravotníci a lidí z nejrizikovějších skupin. Pokud půjde všechno podle plánu, celoplošné očkování proběhne příští rok, shodují se experti.

Premiér věří vakcíně

„Očividně do této vakcíny vkládám velké naděje, držím ji palce, říct, že jsem si stoprocentně jistý, že už tenhle nebo příští rok budeme vakcínu mít, bohužel nemohu. Ještě tam nejsme,“ okomentoval premiér Boris Johnson, který na přelomu března a dubna také bojoval s koronavirem.

Oxfordská vakcína není první, která dospěla do této etapy, podobných úspěchů dosáhly i vakcíny z USA a Číny. Ve fázi klinických testů je momentálně 23 vakcín, dalších 140 je v raném stadiu výzkumu.

Gratulace od WHO

„Gratulujeme našim kolegům za pokrok, kterého dosáhli,“ uvedl při témže briefingu krizový expert WHO Mike Ryan. „Je to pozitivní výsledek, ale ještě je třeba ujít dlouhou cestu... Nyní musíme přistoupit k rozsáhlému testování,“ dodal. WHO považuje AZD1222 za vedoucího kandidáta v celosvětové snaze získat vakcínu schopnou zastavit koronavirem SARS-CoV-2 způsobenou pandemii. Ta si doposud vyžádala celkem už více než 600 tisíc lidských životů.

Video  S klíšťaty a encefalitidou nás čeká extrémní rok, tvrdí lékařka. A přidala další varování.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

latecia ( 20. července 2020 22:55 )

Zadna vacina proti Covidu neni a nikdy nebude. Proc? Pze tento virus je nepred­vida­telny,­chao­ticky, reaguje u kazdeho jinak, mutuje. Tady proste pouzili podobnou techniku jako u ostatnich vaccin -posileni umunity. Coz zni sice krasne, ale ne kazdy si dovede predstavit co zvysena immunita muze u cloveka zpusobovat, ze to ma svou dan. Telo pak muze reagovat precitlivele i na jine veci. kazda vaccina proti viru zpusobuje nejprve sok pro telo, inflamace, jakoby uz bojovalo proti necemu. proto unava, bolest hlavy, zazivaci potize..otazkou je, jak dlouho tato inflamace tele zustava, protoze chronicka inflamace je spoustecem rakoviny.

Dalsi otazka, jak na tuto vaccinu budou reagovat lide s alergickyma problemama, kteri tu immunitu maji uz tak aktivni, ze jim to zpusobuje problemy.

Dalsi otazka, jak na to budou reagovat lide s rakovinou?

Dalsi otazka, jak dlouho to bude fungovat?

Jake budou mit lide nasledky za par mesicu? To nikdo nevi.

http­s://ww­w.th­eguar­dian­.com/s­cien­ce/201­7/feb/­09/mi­nisters-lose-fight-to-stop-payouts-in-swine-flu-jab-narcolepsy-cases

Roku 2009 byla vaccina na praseci chripku v Anglii zakazana protoze u tisicu lidi se nasledne projevila chronicka narkolepsie, postizeni az do konce zivota a ikdyz soud vyhrali, normalni zivot jim to uz nevrati.
Takze kdo ma aspon pulku mozku tak prstane radsi hulit, chlastat, zrat bucky a klobasy namisto vacciny ktera je skutecne az poslednim resenim.

vagin-analev ( 20. července 2020 20:31 )

Já budu věřit na vakcínu jen CCCP.

frantacizek ( 20. července 2020 17:45 )

tak já nevím, kde chce Čína jako původce udat svou vakcínu v téhle světové konkurenci, snad jen u sebe doma a v Hongkongu, tam to nařídí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa