Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyhrožoval, že zabije premiéra i jeho„vydřičku“. Expremiérku Mayovou chtěl vězeň sníst

Autor: Darina Jíchová - 
14. června 2020
19:05

Britský premiér Boris Johnson, jeho snoubenka Carrie Symondsová, expremiérka Theresa Mayová a dvě britské poslankyně obdrželi výhrůžky od vězně drženého v birminghamské věznici. Rakím Malik (52) ve výhrůžném dopisu uvedl, že zabije Johnsona, Symondsovou a Mayovou, načež dodal, že tělo Mayové sní. Prohlásil rovněž, že jménem „anglických džihádistů“ vyhodí do povětří auto poslankyně, informovala stanice BBC.

Hrozba se kromě premiéra, jeho rodiny a předchůdkyně týkala poslankyň Rosie Cooperové a Jess Phillipsové. Malik před soudem přiznal, že politikům výhrůžky posílal. Muž byl v minulosti odsouzen na doživotí za pokus o vraždu a napadení. Nové přelíčení týkající se výhrůžek započne ve čtvrtek 18. června. Podle odborníků Malik trpí podtypem asociální poruchy osobnosti.

Mrtvolu Mayové chtěl sníst

Prokurátor Simon Davis uvedl, že dopis pro Mayovou pochází ze září 2018. „Jménem džihádu zabijeme policisty u vašich bran a pak zabiju vás a sním vaše tělo,“ stojí v dopise od Malika. List se expremiérce osobně do rukou ale nikdy nedostal. Není to poprvé, kdy chtěl někdo spáchat atentát na Mayovou.

„Premiérkou jsem byla teprve rok, když mi tajná služba MI5 sdělila, že jsem měla být terčem atentátu přímo v sídle č. 10 v Downing Street,“ prohlásila Mayová.

„Bylo to dost alarmující, agenti říkali, že útok chtěl provést sympatizant Islámského státu Ná'ímur Zakaríjah Rahmán. Plánoval bránu a vstup do Downing Street vyhodit do vzduchu a pak použít nůž nebo střelnou zbraň,“ odtajnila politička. Rahmán byl zatčen a odsouzen k 30 letům za mřížemi.

Poslankyni hrozil vraždou a znásilněním

Loni v květnu Malik napsal Cooperové. „Zemřeš stejně jako Jo Coxová,“ hrozil. Coxová byla labouristická poslankyně, kterou v roce 2016 zavraždil neonacista Thomas Mair. Kromě smrti Cooperové také hrozil znásilněním a tím, že jí do auta nastraží bombu.

„Sledujeme tě, připrav se na smrt. Máš pěkné auto, nech ho zkontrolovat, jinak bys mohla nastartovat a auto by mohlo udělat bum!“ vylíčil Malik.

„Velmi ji to vyděsilo,“ zdůraznil soudu prokurátor Davis. Malik je od prosince 2019 uvězněn ve věznici HMP Birmingham, po jeho převozu sem se objevily další dva dopisy, které zachytila tamní stráž. Jeden z nich byl pro Johnsona.

Johnsona plánoval zabít na Vánoce

„Zabiju tebe i tvou přítelkyni. Oba vás vyhodím do povětří a udělám to na Vánoce,“ uváděl dopis adresovaný Johnsonovi. „Je to tiráda nemocného a narušeného jedince, který na sebe jen chce strhnout pozornost,“ vysvětlil soudu Malikův právník Andrew Jackson. „Je psychicky na dně, je to dvaapadesátiletý diabetik se srdeční chorobou a astmatem,“ dodal Jackson.

Malik byl roku 1999 odsouzen za pokus o vraždu spoluvězně v lékařském zařízení s nejvyšší ostrahou Merseyside's Ashworth. V té době si už odpykával trest za držení zbraně, napadení policisty a pokus o sexuální zneužití.