Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Narodí se až 214 tisíc dětí z karantény. Nedostatek kondomů přinesl babyboom na Filipínách

Autor: Darina Jíchová - 
29. června 2020
19:00

Kvůli pandemii koronaviru zavedly Filipíny extrémně přísné restrikce včetně karantény a omezení vycházení z domu, tato opatření měla nevídaný vliv na nárůst těhotenství v zemi. Služby plánovaného rodičovství se hroutí pod náporem nastávajících matek, podle všeho by se na Filipínách mělo v následujících devíti měsících narodit až 214 tisíc dětí, to je nejvíc za posledních 20 let. Počet nových přírůstků navíc zřejmě ještě poroste, uvedl deník The Guardian.

Během nejpřísnějšího období karantény služby plánovaného rodičovství úplně nefungovaly, po obnovení provozu nezvládají nápor těhotných žen, které se dožadují konzultací a pomoci. Restrikce na Filipínách platí od března, kvůli tomu mnoho párů nemělo přístup ke kondomům a dalším antikoncepčním prostředkům, vyjádřili se k babyboomu filipínští zdravotníci.

Ředitel Organizace plánovaného rodičovství na Filipínách (FPOP) Nandy Senoc uvedl, že jeho tým pracoval i během karantény, otevřené byly i další organizace. Přiznal však, že prakticky pro lidi byly jejich služby nedostupné. Filipíny registrují přes 36 tisíc potvrzených případů koronaviru, nemoci podlehlo 1255 osob. Nejhorší situace je v hlavním městě Manila.

Na Filipínách dochází antikoncepce

Přestože už vláda přistoupila k rozvolňování některých restrikcí, stále zůstává přerušena hromadná doprava a mnohá zdravotnická zařízení včetně služeb plánovaného rodičovství fungují jen s omezeným počtem zaměstnanců, aby byla dodržena pravidla sociálního distancování. Zvláště pak v ostrovních provinciích se potýkají s nedostatkem kondomů a antikoncepce, proto úřady očekávají, že počet těhotenství ještě stoupne.

Děti narozené během pandemie koronaviru Děti narozené během pandemie koronaviru | Reuters

FPOP podporuje ženy, aby užívaly dlouhotrvající antikoncepci, uvedl Senoc, v současně době se ale snaží, aby všechny jejich pobočky byly zásobené antikoncepčními tabletkami v případě, že by vláda obnovila omezení pohybu. „Problém je, že nám docházejí zásoby, zásoby všeho,“ zdůraznil Senoc. „Služby reprodukčního zdraví vláda nepovažuje za prioritu,“ doplnil.

Mohly by se narodit až 2 miliony dětí

Podle FPOP počet žen, které během karantény neměly přístup k antikoncepci, stoupl o pětinu na 3,7 milionu Filipínek. Ústav populačních studií při Univerzitě na Filipínách podle sebraných dat vypočítal, že se narodí nejméně 214 tisíc dětí neplánovaně počatých během karantény. Pokud by to tímhle způsobem pokračovalo, do roku 2021 by se mohlo narodit až 1,9 milionu dětí.

„My budeme ti, kdo budou u porodů těchto dětí,“ uvedl primář nejfrekventovanější porodnice v Manile, v Nemocnici Joseho Fabelly, Esmeraldo Ilem. „Ženy z naší provincie preferují injekční antikoncepci, která vydrží tři měsíce, mnoho z nich mělo jít na další injekci v dubnu, kdy platila nejpřísnější opatření. Po jejich uvolnění už byly těhotné,“ přiznala lékařka Rocelle Casillaová z provincie La Union.

OSN: Neplánované těhotenství je dopad koronaviru

Populační fond OSN UNFPA se obává, že jedním z celosvětových dopadů pandemie koronaviru bude nadměrné množství neplánovaných těhotenství, podle odborníků by se mohlo jednat až o sedm milionů dětí.

Nezisková organizace Marie Stopes International varovala před domácími potraty, její pracovníci zdůraznili, že nebezpečné domácí praktiky vedou k úmrtí tisíce žen. K domácím potratům se Filipínky často uchylují, protože potraty jsou v zemi nelegální.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa