Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ani uzdravení z koronaviru nemají vyhráno. Protilátky nemusí být dost silné, ukázala studie

Autor: Darina Jíchová - 
30. května 2020
20:20

Vědci z newyorské Rockefellerovy univerzity představili studii zabývající se tvorbou protilátek u pacientů, kteří prodělali koronavirus způsobující nemoc covid-19. Podle jejich závěrů si každý pacient, který se zotaví z nemoci, vybuduje protilátky, nicméně tyto protilátky nemusí být dost silné na to, aby zabránily návratu koronaviru. Experti ovšem zdůraznili, že pracovali jen s malým výzkumným vzorkem, a výsledky zkoumání tak nemohou vztáhnout na všechny pacienty, napsal list Daily Mail.

Experti zkoumali krevní plazmu od 149 uzdravených pacientů, zjistili, že 79 procent vzorků má v krvi jen nízký stupeň protilátek, skutečně účinné protilátky obsahovalo jen 1 procento darované plazmy. Na základě tohoto zjištění se vědci domnívají, že imunitní systém každého pacienta je schopný produkovat látky, které „dokážou neutralizovat koronavirus, někdy jich ale nevyprodukuje dostatečné množství, aby byly účinné“.

Dobrá zpráva pro vývoj vakcíny

Závěry této studie vzbudily pozitivní ohlasy v tom, že imunitní systém člověka je schopný alespoň vytvořit protilátky na koronavirus. Jisté zklamání přineslo to, že u většiny lidí není dostatek těchto protilátek. „Naše závěry ukazují na to, že každý je schopen vybudovat si protilátky, to je dobrá zpráva hlavně pro naše kolegy, kteří vyvíjí účinnou vakcínu proti koronaviru,“ uvedl autor výzkumu Michel C. Nussenzweig.

„Znamená to, že pokud by vědci byli schopni přijít s vakcínou, která vyvolá účinek těchto určitých protilátek, je nanejvýš pravděpodobné, že by mohla být efektivní u většiny lidí,“ objasnil Nussenzweig.

K výzkumu doplnil, že všichni ze 149 pacientů, se kterými spolupracovali, bojovali se symptomy viru 12 dní, plazmu darovali k výzkumu 39 dní poté, co se u nich objevily první příznaky. Nussenzweig vysvětlil, že vědci pod jeho vedením plazmu smíchali s „pseudokoronavirem“ a sledovali, zda a jak bude virus schopný buňky znovu napadnout.

Naději přinesli elitní dárci

U většiny buněk došlo k selhání protilátek, které nebyly dostatečně silné na to, aby eliminovaly virus. U 33 procent vzorků dokonce ani nedošlo k procesu neutralizace, Nussenzweig však dodal, že by se to dalo vysvětlit tím, že pacient se uzdravil dříve, než si jeho tělo vytvořilo protilátky. Mezi vzorky ale našli tzv. elitní dárce, u nichž byla koncentrace protilátek velmi vysoká, a látky byly velmi účinné v boji s virem.

Profesor molekulární imunologie Davide F. Robbiani, který se podílel na výzkumu, prohlásil, že plánují naklonovat látky, které vyprodukovali „elitní dárci“. Doufají, že by tyto protilátky mohly pomoct pacientům s těžkým průběhem nemoci. „Nyní víme, jak vypadají účinné protilátky. Objevili jsme je u více než jednoho člověka,“ uvedl Robbiani.

Robbiani rovněž podtrhl, že je to důležitý pokrok v honbě za vakcínou a v boji s koronavirem. Současným epicentrem nákazy jsou právě Spojené státy, v zemi je téměř 1,7 milionu potvrzených případů, nemoci podlehlo už více než 100 tisíc osob.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa