Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Program ANTIVIRUS pomáhá zaměstnavatelům: Jaké jsou podmínky k získání peněz? Právník řekl, na co dát pozor!

Autor: Radka Růžičková - 
28. května 2020
05:30

Vláda připravila dva programy ANTIVIRUS, v jejichž rámci chce poskytnout podporu podnikatelům, kteří mají své zaměstnance.

Programy se liší tím, za jakých okolností je možné na ně dosáhnout a jaká je výše poskytovaného příspěvku. Kritika směřuje především k tomu, že oba programy jsou spojené se značnou administrativou a stát jejich prostřednictvím podporuje jen náhradu mzdy.

„Když tedy někdo nepošle své zaměstnance domů a snaží se v mezidobí třeba zvelebit zavřený obchod nebo prodávat přes »okýnko«, nemá na podporu nárok. Zaměstnavatelé, kteří program Antivirus využijí, se také musí v dohodě s úřadem práce vzdát práva vymáhat zbylé náklady na mzdy po státu soudní cestou,“ uvádí advokát Ondřej Preuss z Dostupný advokát.cz.

JUDr. Ondřej Preuss JUDr. Ondřej Preuss | dostupny advokat.cz

Program A

Tento program pokrývá nařízení karantény zaměstnancům a nemožnost přidělovat práci zaměstnancům z důvodu mimořádných krizových opatření vlády.

Má tedy dvě části:

● Nemoc nebo karanténa

Program A se vztahuje na všechny zaměstnavatele, jejichž zaměstnanci musí do karantény z důvodu podezření na onemocnění nebo potvrzeného onemocnění covid-19. „Pro zaměstnavatele, jejichž zaměstnanci musí do karantény z důvodu podezření nebo onemocněním covid-19, platí, že pokud je zaměstnanec v karanténě, situace se posuzuje dle zákoníku práce jako překážka v práci na straně zaměstnance. V takovém případě má zaměstnanec právo na poskytnutí náhrady mzdy, a to ve výši 60 % průměrného výdělku,“ vysvětluje advokát Preuss.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa