Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Do Maďarska a na Slovensko od středy bez testů, zatím na dva dny. Petříček jedná i s Rakouskem

Autor: ČTK - 
26. května 2020
12:50

Od středy budou moci Češi, Slováci a Maďaři mezi zeměmi cestovat bez nutnosti předložení negativního testu na onemocnění covid-19 a bez karantény, pokud se vrátí do své země do 48 hodin. ČTK to dnes napsal ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), na twitteru to zmínil také premiér Andrej Babiš (ANO). Předseda vlády už se v pondělí na takovém režimu domluvil se slovenským protějškem Igorem Matovičem.

Petříček zároveň oslovil rakouského ministra zahraničí Alexandera Schallenberga, že by bylo možné obdobný režim zavést také na společných česko-rakouských hranicích.

„Se Slovenskem je od středy dohodnuto, že bude možné vycestovat a během 48 hodin se vrátit bez testu. V pondělí o tom hovořili premiéři obou zemí a bylo to jedním z témat schůzky se slovenským kolegou. Dnes ještě řešíme některé detaily se slovenskou stranou, včetně toho, jak bude lhůta kontrolována. Na naší straně jsou od pondělí kontroly namátkové, a to by mělo platit i v tomto případě,“ uvedl Petříček. Babiš v pondělí napsal, že by měli režim kontrolovat slovenští policisté.

„Jsem rád, že stejná možnost bude od středy i pro cesty do Maďarska. Oslovil jsem také rakouského ministra zahraničních věcí, že bychom obdobný režim rádi zavedli na společných česko-rakouských hranicích,“ doplnil ministr.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po pondělním jednání vlády uvedl, že jinak platí, že vláda pracuje na celkovém rozvolnění režimu cestování. Jde o rozdělení zemí na rizikové a nerizikové. Česko by pak mohlo upustit od testů na covid-19 u lidí, kteří se budou vracet ze států, co budou z epidemiologického hlediska nerizikové. Původně Vojtěch hovořil o tom, že takové uvolnění hraničního režimu by mělo nastat 8. června, v pondělí ale mluvil o termínu o týden pozdějším.

Video  Češi a cestování do Rakouska, na Slovensko či do Německa a Polska: Jak to bude dál? Petříček probral dohody se sousedy.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa