Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vláda chce narychlo měnit pravidla střetu zájmů, pomůže Babišovi? Silný žaludek, zuří opozice

Autor: ČTK, sova - 
15. března 2020
10:30

Vláda zařadila dodatečně na program své pondělní schůze návrh zákona, který by podle organizace Transparency International (TI) mohl pomoci premiéru Andreji Babišovi (ANO) ve sporu o to, zda je ve střetu zájmů. Uvedl to na svém facebookovém profilu spolek Milion chvilek. Podle nové předlohy o evidenci skutečných majitelů firem by Babiš byl považován za vlastníka svěřenských fondů, do kterých vložil skupinu Agrofert, ale nikoliv za vlastníka holdingu, uvedla už dříve TI. Ministerstvo spravedlnosti tehdy zdůraznilo, že zákony nepřipravuje tak, aby nahrávaly konkrétním lidem. Aktuální vyjádření úřadu ČTK shání.

Babiš nařčení ze střetu zájmů opakovaně odmítá a označuje ho za politickou záležitost.

Myslíte to vážně - chtít pod rouškou koronaviru - narychlo dělat čachry se zákonem o evidenci skutečných majitelů? Není tajemství, že tento zákon by mohl být pro posouzení vašeho střetu zájmů a potvrzení faktického vlastnictví Agrofertu zásadní,“ napsal spolek Milion chvilek.

To chce silný žaludek, tepe do premiéra opozice

Postup kritizuje například i předseda opoziční KDU-ČSL Marian Jurečka. „Dělat v této situaci, kdy celá země řeší boj s koronavirem, zvláštní změny zákona o evidenci skutečných majitelů, je, myslím, za hranou,“ napsal na facebooku Jurečka. Vyzval k tomu, aby byl dodatečně zařazený bod z programu jednání kabinetu stažen.

„Zneužít toho, že celá země řeší koronavirus a den před vyhlášením stavu nouze mimořádně zařadit na jednání vlády bod, který se vás přímo týká, to chce opravdu silný žaludek,“ napsala na twitteru opoziční TOP 09.

Návrh zákona vychází z aktualizované evropské směrnice o praní špinavých peněz. Lhůta pro její začlenění do právních řádů členských států skončila podle důvodové zprávy už v lednu. Po případném schválení ve vládě by dostala předlohu k projednání Sněmovna.

Úprava je nejspíš i proti smyslu evropské směrnice

Transparency International v lednu uvedla, že změna pravidla pro určování skutečného majitele svěřenského fondu se v novele objevila po připomínkovém řízení na konci roku 2019 na návrh ministerstva financí vedeného Alenou Schillerovou (za ANO).

Místo toho, aby bylo možné vyvrátit zákonnou domněnku, že příjemce prospěchu z fondů je majitelem fondu, má být tato domněnka nevyvratitelná. „Obmyšlený svěřenského fondu se tedy stane skutečným majitelem, aniž by se jakkoliv prokazoval nebo vyvracel jeho vliv na fond,“ uvedla TI. V praxi by tak Babiš byl podle organizace majitelem fondů, ale ne společností, které do fondu vložil.

Úprava podle TI nedává smysl a pravděpodobně je i proti smyslu evropské směrnice. Ministerstvo spravedlnosti se proti tomu ohradilo, předloha podle něj textu směrnice odpovídá.

O střetu zájmů mluvily i audity

Směrnice neumožňuje posuzovat skutečného majitele korporace v případě, že je taková korporace ve svěřenském fondu, jinak než v ostatních případech. Od tvrzení, se kterými pracuje Transparency International, se musí ministerstvo distancovat,“ sdělilo v lednu.

Loňská zpráva auditorů Evropské komise týkající se dotací z evropských strukturálních fondů uvedla, že Babiš je ve střetu zájmů. Podle zprávy má stále vliv na holding Agrofert, ač ho v roce 2017 vložil do svěřenských fondů. Možného premiérova střetu zájmů se týkal i druhý audit zaměřený na zemědělské dotace, jeho konečné znění ale dosud nebylo zveřejněno.

gejzovic ( 16. března 2020 14:11 )

Zato vy pripominate hyjeny bez zaludku nic jineho neumite,nez rvat akritizovat,uz aby byly a spadli jste do propadliste dejin,kam jinak uz davno patrite

marmat ( 16. března 2020 10:20 )

pooresh:
I Vy a především Vaši rodiče přijměte hlubokou a upřímnou soustrast....
Néééé každýmu je halt "nadělíno"....
Často si to sudičky spletly tak, jako u Vás...a party trollů
Nenadělily, ale nadělaly... velkou paseku

Novak1 ( 15. března 2020 17:59 )

Kdo je ten Marian? Jurecka. Je to Slovak? Prece to je slovenske jmeno. Tak proc se navazi porat do Andeje.

marmat ( 15. března 2020 15:07 )

poctivec: zasáhne virus i závity ???
Vy máte ale vyhuleno....to je nevídanej maďarskej guláš, říznutej borščem !
zkuste kafe s citronem

marmat ( 15. března 2020 15:02 )

marrmat: VY TROLLE NEBUDETE CHYTŘEJŠÍ,
I KDYBY JSTE PŘIDAL DO MÉHO NICKU JEŠTĚ "t" NA KONCI !!!
JAKO VČERA !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa