Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Příště se na vás vyse*em.“ Arogantní Schillerová vmetla Hamáčkovi, jaký je koaliční partner

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
27. května 2020
10:25
Autor: simao, jt - 
26. května 2020
10:50

Alena Schillerová (za ANO) se dostala ve Sněmovně pod tlak opozice, která jí vyčítala, že na tzv. Pětadvacítku mají kromě peněz ze státní pokladny jít i miliardy pro kraje, města a obce. Padala ostrá slova o krádeži. Schillerová se bránila na tiskovce ANO i na plénu, kde mluvila o nedůstojné debatě. Mikrofony ve Sněmovně však zachytily i to, co lidé slyšet neměli – to když se Schillerová ve vládní lavici obořila i na koaličního partnera. A to kvůli návrhu ČSSD, který ji překvapil. Sněmovna po mnohohodinové debatě požádala vládu o řešení výpadku příjmů ze sdílených daní u obcí do 3000 obyvatel. Žádá i o návrh zajištění investic obcí a krajů, o předloze ale nerozhodla.

Ve Sněmovně v úterý opět nebyla nouze o hádky. A to během jednání o rozšíření Pětadvacítky, tedy kompenzačního bonusu – tentokrát pro malé s.r.o. Stejně jako OSVČ mají jejich společníci dostat 500 korun denně.

Opozici ale štve, že se má na Pětadvacítku třetina peněz vyplácet z rozpočtů krajů a obcí. Alena Schillerová (za ANO) se snažila vysvětlit, že s tím se počítalo od začátku. Když se však řešil program schůze, překvapil ji návrh ČSSD a ulevila si směrem ke koaličnímu partnerovi. Nedaleko od mikrofonů u řečnického pultíku přitom padla i peprnější slova.

Na Pětadvacítku i peníze krajů a obcí

Rozšiřování Pětadvacítky jako takové opozice schvaluje, ale mělo by dle ní jít ze státní kasy. Kraje, města a obce mají v souhrnu nyní přijít o miliardy korun, se kterými počítaly. Schillerová však pohrozila, že pokud se kraje a obce finančně podílet nebudou, bude nucena zastavit vyplácení bonusu OSVČ jako takové.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) proto sliboval vznik mechanismu, jak se bude samosprávám kompenzovat to, co budou muset nyní zaplatit. „Vnímám argumenty samospráv, rozumím, že mají obavy z dopadů krize, která se rýsuje,“ ujišťoval Hamáček. A k výhrůžkám Schillerové podotkl: „Neumím si představit, že bychom těm lidem sdělili, že ty prostředky, se kterými již počítali, nedostanou.“

Schillerová: „Příště se na vás vys*rem“

Poslanec Ondřej Veselý (ČSSD) následně navrhl zařadit na jednání Sněmovny právě debatu o tom, jak kompenzovat snížení daňových příjmů obcí a krajů. Jenže to se nelíbilo Schillerové, která zařazení bodu na pořad schůze brala jako koaliční podraz. Následnou přestřelku zachytily zapnuté sněmovní mikrofony řečnického u pultíku, který byl volný, když se řešil program schůze.

„Pan poslanec Veselý navrhuje zařazení nového bodu: Kompenzace daňových příjmů samospráv v souvislosti s kompenzačním bonusem,“ říkal šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO). „Kdo to navrhuje?“ tázala se překvapená Schillerová šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka. „Socan,“ dozvěděla se záhy. „My chceme komunisty,“ reagovala v následné rozpravě, neboť KSČM připravila vlastní dodatek k vládnímu návrhu. „To tady budeme do večera,“ posteskla si Schillerová. „Budem, no“ reagoval Faltýnek a měl pravdu.

„Proč to navrhuje?“ tázal se překvapený premiér Andrej Babiš (ANO). „To jsou socani, já nevím, ptejte se předsedy Hamáčka,“ reagoval Faltýnek.

Hamáček o chvilku později usedl na své místo vedle Babiše. „Teda vy jste koaliční partner teda,“ rozohnila se Schillerová na předsedu ČSSD. „Teď tady budou zase všichni exhibovat. Já to už dneska nedám,“ kroutila v lavici hlavou. Načež jí Hamáček odpověděl, že dohoda byla, že se diskuze na jednání dostane. „Tam byla dohoda, že to bude jenom do programu, že to nebude napevno,“ vysvětloval Hamáček. Co ale mikrofony neměly slyšet, byla následná slova Schillerové. „Příště se na vás vys*rem,“ ukončila rázně diskuzi.

Komunisté uspěli, návrh ČSSD zkoumali na kamerách

Návrh Schillerové se přitom opět dočkal podpory KSČM. Její předseda Vojtěch Filip, který si společně s poslankyní Miloslavou Vostrou odskočil z jednání Sněmovny na Hrad za Milošem Zemanem, uvedl, že nárůst deficitu státního rozpočtu se zkrátka musí někde projevit - a tedy i u obcí. Komunisté však přidali vlastní požadavek, aby malé obce do 3 tisíc obyvatel měly záruku dotací, aby mohly dokončit svá investiční díla.

Šéf KSČM Vojtěch Filip vyrazil za Milošem Zemane na Hrad. Doprovodila ho poslankyně Miloslava Vostrá (26.5.2020) Šéf KSČM Vojtěch Filip vyrazil za Milošem Zemane na Hrad. Doprovodila ho poslankyně Miloslava Vostrá (26.5.2020) | Twitter - J. Ovčáček

Neuspěly návrhy jiných poslanců. Zmiňovaný Ondřej Veselý z ČSSD chtěl, aby vláda dala obcím nejméně 10 miliard a krajům 6 miliard korun. Sněmovna jeho návrh nejprve schválila, ale po dvojím zpochybnění hlasování ze strany ANO a KSČM nakonec jeho návrh zamítla a prosadila návrh KSČM. Pochybnosti o hlasování si dokonce vyžádaly půlhodinovou přestávku na kontrolu kamerového záznamu z jednacího sálu.

Babiš: Oblbujete lidi

Nezvykle hned třikrát v debatě vystupoval i premiér Babiš. Na opoziční kritiku reagoval po svém. „Já tady téměř celý den sedím a nestačím se divit. Ta zručnost a vystupování. Chápu, že budou krajské volby a že je to příležitost tady vystoupit a prezentovat některé věci, které podle mého názoru nejsou takové, jak jsou prezentovány,“ tvrdil.

„Ono je to zbytečné tady vlastně vystupovat. Vy jste tady profesionální řečníci, já vám gratuluju, já vás obdivuju, já bych to nedokázal. Já bych to nedokázal tak manipulovat a oblbovat lidi,“ útočil na opozici. „ A Kalousek, ten je ještě lepší, ten lže jak tiskne, ne?“ neopomněl si rýpnout do rivala.

Poslance Babiš následně školil ohledně dotací a a vzkázal, že „ pokud nevíte, jak fungují dotace, tak paní Dostálová vám dá školení“. „Opravdu věřím, že Andrej Babiš zná systém dotací. Souhlasím. Tesat do kamene dotace pro ty nejmenší,“ reagoval na jeho slova šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura a připomněl, že „vláda rozhodla, že se bude soudit, že taková ta malinkatá firma Agrofert nedostala, nedej bože, čtyři desetiny promile jejich ročních dotací“, což souvisí s novou žalobou na Evropskou komisi kvůli pozastavené dotaci pro Agrofert kvůli kauze Babišova údajného střetu zájmů.

Bartoš: Babiš si hraje na hochštaplera

Poslanec KDU-ČSL Marek Výborný o Babišovi prohlásil, že pokud něco opravdu umí, je to vytváření kouřové clony. Miroslav Kalousek (TOP 09) podotkl: „Tak ne, že by s vámi nebyla sranda, pane premiére. A ku zoufání je, že takhle skutečně mluví a argumentuje předseda vlády České republiky. Vy jste mluvil o něčem úplně jiném, než my.“

„Já jsem v životě nevěřil, že jako relativně ještě mladý člověk, který má rád legraci a který není žádný suchar, budu se ze své pozice snažit dovychovat trochu pana premiéra ČR,“ podotk šéf Pirátů Ivn Bartoš, který Babišově proslovu vytkl, že neměl formu, ani obsah. „Nechápu, jak se premiér České republiky zde může jako ležérně, jako někde v hospodě, opřít o stůl a takhle si tady s poslancema povídat, házet tady nesmysly (...) Nechápu, jak premiér může k poslancům mluvit tímto způsobem, hrát si tady na jakéhosi hochštaplera,“ dodal Bartoš během sněmovních přestřelek.

Šéfka TOP 09 Makéta Pekarová Adamová si do Babiše rýpla slovy: „Ten obsah tedy dosti konkuroval jistému Milouši Jakešovi.“

Farský: Blbost na druhou

Co opozici vadí především? „Vláda opět vymýšlí, jak ty, kteří se v krizi osvědčili a doopravdy nám všem pomohli, okrást. Vzít jim možnost dělat svou práci dobře, v zájmu občanů. Vzít jim možnost splnit předvolební i osobní sliby – postavit školu, opravit chodník, udělat pěkné veřejné prostranství. Obce budou muset šetřit a pocítíme to my všichni, náš život bude prostě… horší. Proč kompenzaci, kterou malá s.r.o. skutečně potřebují, neplatí stát, který má schválený neuvěřitelný schodek rozpočtu? Kam tedy půjdou všechny naše peníze?“ shrnul šéf STAN Vít Rakušan a připomněl i schodek rozpočtu na letošní rok 300 miliard korun.

„Vláda prosazuje, aby dopady krize zaplatily ze svých rozpočtů obce a kraje. Prý mají dost peněz a zvládnou to. A aby tolik nekřičely, prý pošlou nějaké dotace. To je blbost na druhou. Obce mají peníze, protože dobře hospodaří. Penalizovat je za to? Když už je to nutné, stát si půjčuje o mnoho levněji než obce,“ přidal se šéf poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

Jakým dílem mají obce, města a kraje přispět na Pětadvacítku, to Schillerová objasňovala v otevřeném dopisu starostům, primátorům a hejtmanům. „Náklady obcí a krajů na vyplácení programu Pětadvacítka odpovídají jejich podílu na výnosu daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, tedy 23,58 % v případě obcí a 8,92 % v případě krajů. Z každých vyplacených 100 Kč se tedy na kompenzačním bonusu podílí stát částkou 68 Kč, obce a kraje částkou ve výši cca 32 Kč,“ vypočetla Schillerová.

Kovářová: Chtějí vyhladovět města a obce

Kompenzační bonus však v úhrnu vytáhne z rozpočtu obcí, měst a krajů více než 16 miliard korun, vypočetla na tiskovce pro změnu poslankyně Věra Kovářová (STAN). „Na každého občana je minus 1100 korun. V obci se 2 tisíci obyvatel tato částka činí více než 2 miliony korun. A to už je výrazný zásah do rozpočtu, ale především se tento výpadek projeví ve kvalitě života všech občanů,“ varuje Kovářová s tím, že již nyní mají obce významné výpadky v příjmech, které prý v květnu činí kolem 30 až 40 procent.

„Je zřejmé, že pandemie koronaviru zasáhla nejen stát, ale také všechny kraje, města a obce a to bez výjimky (...). V těchto dnech sestavují úsporné rozpočty a reagují tak na výpadky příjmů. To dělají starostové, snaží se snížit provozní výdaje a ušetřit. Ovšem paní ministryně se zatím nesnaží snižovat výdaje a říká, že na to nemá čas,“ rýpla si Kovářová. Vyzvala k nechání peněz v regionech. „Na nás to dělá dojem, že cílem je vyhladovět obce a města a pak je ovládnout a omezit jejich samostatnost přes dotace,“ dodala.

Europoslanec Stanislav Polčák si přinesl na tiskovku STAN do Sněmovny sadu parte za všechny investice, které nebude možné realizovat – včetně oprav škol a školek. Polčák uvedl, že se Schillerová pustila do „nemístných vydíracích akcí“.

Kalousek: Není to fér

„Není to fér. Je to kompenzace za opatření, která schválila vláda, aniž je s kýmkoliv konzultovala. Není to opatření krajů a obcí, tak to má financovat vláda, nikoliv obce. Obcím nezbude nic jiného než škrtnout investice, což ekonomiku zbytečně poškodí. Nejvíce mě ale vyděsil protiargument ministryně Schillerové, která říká, že obce se nemusí bát o své investice, protože je vláda podpoří masivními dotacemi. No těbůh,“ shrnul své výhrady exministr financí Miroslav Kalousek pro Právo.

„To je přesně ten přístup, který je bohužel této vládě vlastní. Nejdřív vám peníze sebereme, a až budete bez peněz, tak rozhodneme, komu dotaci dáme nebo nedáme. To bude znamenat obrovské posílení role státu nad samosprávami,“ varoval před „nedobrými úmysly“ vlády.

„Vláda si bere podnikatele za rukojmí a vydírá města, obce i kraje. Ačkoli podporujeme kompenzační bonus pro podnikatele, tak je nepřijatelné, aby obce platily za vládní rozhodnutí, ačkoliv neměly sebemenší šanci jakkoli tato rozhodnutí ovlivnit. Tisíce starostů, tisíce místních zastupitelů přece nejsou vinni za to, že umí hospodařit lépe než naše vláda,“reagoval na tiskovce ve Sněmovně místopředseda Topky Jan Jakob. U dotací by vláda rozhodovala, které obce je dostanou a které nikoli, varoval.

Schillerová: Jsou to naši občané, nežijí na Marsu

Schillerová tběhem tiskovky ve Sněmovně zopakovala svou dřívější hrozbu. „Budu velmi s velkou pokorou žádat poslance, aby podpořili poslaneckou verzi, protože pokud by ji nepodpořili a prošla by verze senátní, nezbylo by mi nic jiného než výplatu kompenzačního bonusu zastavit,“ upozorňovala těsně před jednáním Sněmovny Schillerová.

Šéfka státní kasy zmiňuje, že stát již zaplatil celou řadu nákladů, teď je řada i na dalších. „Jsou to naši občané, ti občané nežijí na Marsu, oni žijí v těch městech, obcích, krajích , platí daně a těmito daněmi se podíleli v minulosti na sdílených daních, které šly nejen do státního rozpočtu, ale i rozpočtu obcí, měst a krajů,“ připomněla ministryně, podle které kompenzační bonus, pokud ho má dál vyplácet Finanční správa, musí být negativní daní a může jít jenom ze sdílených daní.

Přihrávání dotací vybraným?

Schillerová podotýká, že v případě změny způsobu vyplácení se malé s.r.o., ale ani další nemusí kompenzačního bonusu vůbec dočkat. „Ti lidé, kteří čekají, že si podají to četné prohlášení zpětně, tak u (státních) dotací by to nebylo možné, všechno se to zastaví. Ti lidé by se těch peněz nemuseli vůbec dočkat, nebo se jich dočkat za dlouhé týdny či měsíce,“ varovala a dodala: „Chci, abychom si politicky nebrali jako rukojmí OSVČ a malá s.r.o., schvalme to, umožněme, ať je jim pomoc vyplacena. My jsme připraveni kraje, města, obce podporovat.“

Kritici se ale obávají, že některým obcím bude „nadržováno“ a budou upřednostňovány v neprospěch jiných. „Úplně, úplně mi připadá unfair tady ty debaty o korupčním prostředí a o tom, že se někomu přihrají dotace. Dotační proces je jasně transparentní. Jsou tam výzvy, musí být splněny podmínky, zasedá komise, ta to boduje,“ reagovala na obavy na plénu Schillerová, která si stěžovala na nedůstojnou debatu.

ODS navrhla 1000 Kč na občana

ODS přišla s vlastním návrhem. „Není možné hodit přes palubu podnikatele s jejich nezbytnými kompenzacemi, stejně tak není možné hodit přes palubu města a obce s jejich občany. Je zřejmé, že dojde k poklesu jejich příjmů, proto jsme už 20. dubna, tedy před více než měsícem, navrhovali, aby vláda uvolnila finanční prostředky 1000 korun na občana pro obce a města na investice a na údržbu, aby bylo jasné, kam ty finanční prostředky poputují,“ uvedl na tiskovce místopředseda ODS Martin Kupka.

Sněmovní jednání se v úterý protáhlo do 22:30. Stanjura nejprve navrhl, aby Sněmovna přerušila projednávání bodu do středečních 9:00 hodin. S návrhem ale neuspěl. Proto vzápětí požádal o dvouhodinovou přestávku na poradu poslaneckého klubu. Poslanci se proto vrátili k problému ve středu ráno.

Šéf Svazu měst a obcí: Období chaosu

Kvůli vyplácení bonusu i z peněz krajů a obcí se do Schillerové opřel i šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek, mj. i zastupitel Jihočeského kraje a města Dačice. „Kraje, města a obce projevily značnou dávku solidarity a byly klíčovými partnery pro vládu i občany od začátku pandemie. Za to vše teď mají být odměněny. Návrh vlády, který nutí obce stát se spolufinancovateli kompenzačních bonusů, postrádá logiku a je silně neférový,“ míní.

Právě Bartošek držel na tiskovce lidovců ve Sněmovně velkou značku STOP.  „Vzít obcím, městům a krajům 14 miliard korun znamená zhruba ohrožení, případně ztrátu až 10 tisíc pracovních míst,“ uvedl šéf lidovců Marian Jurečka na tiskovce. Bartošek míní, že by stát měl rozdávat ze svého, a nikoli z rozpočtů obcí a krajů. Označil to za ožebračování měst a obcí.

Proti návrhu vlády se ohradil i Svaz měst a obcí, vedený starostou Kyjova Františkem Luklem. „Opakovaně apelujeme na vládu, aby zastavila období nejistoty a chaosu. Na jedné straně nás vyzývá, abychom masivně investovali a podpořili ekonomiku, na straně druhé nám znovu a nekoncepčně ukrajuje z rozpočtů,“ postěžoval si dnes Lukl.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

iFender ( 28. května 2020 17:21 )

Nekdy je potreba vyuzit plne slovni zasobu ceskeho jazyka,protoze nekteri lide proste verstehen nicht.Nedelejte ze vseho vedu.

ingmarie ( 27. května 2020 22:42 )

AsI dřív dělala u krav a tam zhrubla

cervena_sedma ( 27. května 2020 20:46 )

Tak anglicky evidentně neumí. To, co předvedla na kamery, to bylo katastrofální

cervena_sedma ( 27. května 2020 20:43 )

To nebylo na opozici, ale na jejich koalicniho partnera, konkretne na Hamacka

adeso ( 27. května 2020 19:48 )

ty pako, ani nevíš o čem mluvíš

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa