Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Druhá vlna dorazila? Čína "zamkla" dvě města, v karanténě jsou miliony lidí

Autor: Darina Jíchová - 
20. května 2020
18:25

V Číně roste strach z druhé vlny smrtícího koronaviru způsobujícího nemoc covid-19, úřady navíc oznámily, že dvě města v provincii Ťi-lin na severovýchodu země jsou v naprosté karanténě, pokud by se v regionu virus šířil dál, znamenalo by to návrat do izolace pro více než 100 milionů lidí, uvedl list Daily Express.

Čínští epidemiologové oblast označili za „vysoce rizikovou“ poté, co na 40 tisíc obyvatel měst Ťi-lin a Šu-lan mělo pozitivní test na koronavirus, téměř 4,5 milionu lidí se tak muselo vrátit do izolace. Podle úřadů se jedná o potenciální druhou vlnu nákazy, momentálně byla v oblasti přerušena veškerá doprava z a do těchto měst.

Čínská města Ťi-lin a Šu-lan musí zpátky do karantény (20. 05. 2020). Čínská města Ťi-lin a Šu-lan musí zpátky do karantény (20. 05. 2020). | Reuters

Města se uzavřela, vycházet se může jen na 2 hodiny

V menším ze dvou měst Šu-lanu a okolních vesnicích nesmí lidé opustit svůj dům, výjimkou jsou nezbytně nutné pochůzky, na které můžou vyrazit v přesně daném intervalu 2 hodin každý druhý den. Školy, restaurace a další veřejná místa v obou městech byly uzavřeny, nejezdí ani městská doprava.

Ťi-lin leží u hranic se Severní Koreou a Ruskem a během posledních 24 hodin se zde potvrdilo 5 nových případů koronaviru. Podle Národního zdravotního výboru (NHC) bylo v Číně během jednoho dne zaznamenáno pouze 6 případů, jeden v místě vypuknutí pandemie, tedy ve Wu-chanu, dalších 5 ve zmíněném Ťi-linu.

Peking bojuje se spekulacemi

Momentálně Čína hlásí 84 tisíc nakažených, 4638 osob nemoci podlehlo. Peking se v současnosti snaží umlčet spekulace o tom, že koronavirus unikl z wuchanské laboratoře, přestože oficiální údaje tvrdí, že pochází z tamní tržnice, kde se ze zvířete přenesl na člověka. Tuto teorii ale vyvrací čím dál více odborných studií.

Diginka ( 20. května 2020 21:48 )

ale prosím vás, co to plácáte. Covid je z Číny, jako všechno - SARS, prasečí chřipka, ptačí chřipka, vždyt to měli i naši , co byli na Rallye Dakart, díky čínským"kamarádům", kteří museli být v české delegaci, to nevíte, nebo nechcete vědět?

nakobyl ( 20. května 2020 20:14 )

Zloděj vždy křičí "chyťte zloděje" a u amíků to platí dvojnásob. Ono to celkem hraje - na podzim sportovní klání vojenských celků, včetně armády US v jistém městě a za měsíc se v tom samém městě objeví záhadný viru, který se promění v celosvětovou pandemii. A svede se to na chudáka netopýra. Je to podobné jako s jinými nemocemi, které vznikly v tomto hnusné státě, třeba AIDS. Na tohle sice teď doplácejí právě jejich lidi, jejich nevinní lidé, ale to jejich armádním špičkám vůbec nevadí.

Jirik-ta ( 20. května 2020 20:12 )

Ach jo. Co nás zase ještě čeká.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa