Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Koronavirus unikl z laboratoře, je přesvědčen expert. Řekl, proč teorie o tržnici nesedí

Autor: Darina Jíchová - 
11. května 2020
13:13

Stále více vědců se domnívá, že koronavirus, který způsobil světovou pandemii, unikl z Wuchanského institutu virologie. Přestože podle oficiálních údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) a čínských vědců smrtící virus, který má na svědomí více než 288 tisíc obětí, pochází z wuchanské tržnice s mořskými plody. „To nesedí, je to očividně jen zástěrka,“ domnívá se renomovaný australský expert na Čínu Clive Hamilton, uvedla stanice Sky News.

Hamilton poukázal na to, že podle dostupných důkazů wuchanská laboratoř „zničehonic“ v říjnu 2019 zavřela a ukončila výzkumy. Dále citoval kolegy, kteří prokázali, že sekvence nukleotidů v RNA koronaviru nemůže být přirozenou mutací.

„Je to jediné možné vysvětlení.“

„Když se podíváme na všechna data, která máme, teorie o tom, že původem viru je tamní tržnice, nesedí. Navíc první pacienti byli lidé, kteří se na tržnici vůbec nevyskytovali,“ v rozhovoru pro Sky News Hamilton několikrát odkazoval na nespočet studií, které původ koronaviru řeší.

„Jediným možným vysvětlením, když vezmeme v potaz všechno, co o viru víme, je to, že unikl z laboratoře. Tohle není jen moje hypotéza, postavili se za ní i čínští vědci přímo z Wu-chanu. Psali dokonce, že inkriminovaná tržnice ani neprodává netopýry, ze kterých se měl virus přenést na člověka,“ dodal však, že čínské studie rychle z internetu zmizely kvůli cenzuře.

Expert: Důkazy o úniku existují

„Pacientkou nula byla zaměstnankyně Wuchanského institutu virologie, slehla se po ní zem, nikdo teď neví, kde je,“ pokračoval Hamilton, doplnil, že daná laboratoř pracovala s několika druhy koronavirů, které dál upravovali. „Potencionální důkazy o tom, že virus unikl z laboratoře, existují,“ tvrdí uznávaný expert.

Dva vědci z wuchanské univerzity Po-tchao Siao a Lej Siao 6. února vydali studii s názvem „Možný původ covidu-19“, podle Hamiltona je právě tento článek jedním z důkazů, že virus pochází z wuchanské laboratoře. „Píší o tom, že v laboratoři se někdo mohl jednoduše nakazit a virus vynést ven a infikovat další obyvatele Wu-chanu,“ vysvětlil. „Dodávají navíc, že netopýři označeni jako původci nákazy žijí ve vzdálenosti 900 kilometrů od tržnice,“ prohlásil Hamilton.

Čína „zatlouká“

Ani američtí vědci John Campbell a Chris Martenson nevěří tomu, že by koronavirus pocházel z wuchanské tržnice. Martenson provedl důkladný rozbor RNA viru a objevil sekvenci, která podle něj „nemůže být přirozenou mutací“. Campbell se zase domnívá, že jediným vysvětlením, jak by koronavirus mohl pocházet z tržnice, je, že laboratoř tamním stánkařům prodala zvířata, na kterých předtím koronavirus testovala.

Čína obvinění, že virus unikl z laboratoře a oni to zatajili, vehementně popírá. Austrálie se na začátku května obrátila na WHO se žádostí o nezávislé vyšetřování původu a šíření viru. „Peking evidentně nechce, aby svět znal pravdu. Jsou schopni zajít dost daleko,“ varoval Hamilton.

PPP150W ( 11. května 2020 15:53 )

A jak to víte?

marais ( 11. května 2020 14:53 )

Možná ten virus někdo šikovně prodal a jiný koupil a pak dlouho slibovaná světová krize je na světě.

nakobyl ( 11. května 2020 14:30 )

Že to bylo z laboratoře je celkem jasné. Ale teď ze které. Většina se přiklání z té americké, kde jim uteklo lecos ji mnohokrát.Třeba AIDS

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa