Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Zrušte druhý termín přijímaček. Nestíháme,“ prosili loni Plagu. Byl virus jen záminka?

Autor: Sabina Dračková - 
15. května 2020
05:30

Cermat, který pod ministerstvem školství zajišťuje jednotné přijímací zkoušky na střední školy, volal už v roce 2019 po zrušení jejich druhého termínu. Ten teď ministr Robert Plaga (za ANO) opravdu zrušil, jako důvod ale udává koronavirus - tedy hrozbu jeho šíření. Schytal za to kritiku a slibuje, že příští rok budou zase dva termíny. Jak ale Cermat upozornil, pracovníci nestíhají tisknout miliony listů zadání. 

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání známé pod dřívějším názvem Cermat vyhodnocovalo v roce 2019, jak zvládají organizovat jednotné přijímací zkoušky. Jak vyplývá ze závěrečné souhrnné zprávy, s přípravou jsou problémy.

Konkrétně pracovníci nestíhají v daných podmínkách vytisknout potřebný počet papírů se zadáním pro všechny školy. V roce 2018 měli na vytisknutí 4,7 milionů stran patnáct dnů. Za stejnou dobu museli v roce 2019 vytisknout ještě o téměř dvě stě tisíc stran víc. A obávají se, že číslo se bude dál zvyšovat. To je pravděpodobné i vzhledem k tomu, že v příštích letech budou dělat přijímací zkoušky populačně silnější ročníky.

Tiskne se dnem i nocí

Limit patnácti dnů začíná dnem, kdy je ukončeno přihlašování ke zkoušce, a končí dnem, kdy je potřeba rozvést papíry se zadáním na střední školy. Aby mohli v Cermatu potřebné materiály na zkoušku z českého jazyka a matematiky vytisknout, upravili si loni dokonce pracovní dobu. Pracovalo se prakticky nepřetržitě. „Výroba probíhala ve dvou desetihodinových směnách a zbylé 4 hodiny byly věnovány údržbě tiskového systému,“ popisuje Centrum v závěrečné zprávě.

I tak to ale nestihli a téměř pět milionů stran se v tiskovém centru podařilo vytisknout za 16 dnů. „To představuje reálnou hrozbu pro další období, kdy v souladu s populačními trendy hrozí, že za nezměněných organizačních podmínek nebude Centrum schopno řádně a bezpečně jednotné přijímací zkoušky produkovat,“ upozorňuje organizace podřízená ministerstvu školství.

Bude hůř, upozorňuje Cermat

„Rizika budoucího demografického vývoje mezi lety 2020 až 2025, kdy se má středními školami provalit populační vlna s maximem až o 20 % početnější žákovské klientely, než kolik činí současná, vylučují technickou realizaci za stejných podmínek,“ upřesňuje, proč bude potřeba tisknout v dalších letech ještě víc.

Jinými slovy Cermat upozorňuje, že situace je pro ně v takto nastavených podmínkách nezvladatelná. Z celkového počtu 4 885 049 tiskových stran se připravuje 2 180 535 stran na druhý pokus. Případné zrušení druhého pokusu by tak bylo pro systém velkou úlevou.

Centrum ale kromě toho navrhuje ještě jedno řešení. Tím je prodloužení doby, po kterou mohou zadání na zkoušky tisknout. Rádi by tak, aby se termín přihlašování posunul na dřívější datum.

Plaga vyhověl, důvodem je koronavirus

K prodloužení doby dosud nedošlo. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) ale zrušil druhý termín přijímaček. Od začátku však říká, že důvodem je koronavirus. Deváťáci můžou od pondělí do škol, aby se připravili právě na přijímačky, pokus mají ale jen jeden.

Plaga rozhodnutí hájí názorem epidemiologů. Jednotná přijímací zkouška je podle nich největší riziko ze všech kroků ve školství. „Jde o velkou migraci dětí na různé školy a promíchání odlišných skupin žáků,“ vysvětlil ministr školství.

„Jediný pokus dětem ovlivní život“

Experti na školství i politici upozorňují, že pro deváťáky jsou přijímačky  první velkou zkouškou a jsou před ní patřičně nervózní. Že možnost dostat se na střední školu bude záviset na jediném pokusu je podle nich něčím, co může zásadně ovlivnit budoucí profesní život dívek a chlapců. Podoba přijímacích zkoušek by se proto podle nich měla upravit tak, aby se mohly pořádat i za současné situace.

Piráti poslali ministru Plagovi otevřený dopis, ve kterém jeho a vládu prosí o umožnění druhého pokusu a o možnost odvolání vůči výsledku přijímacího řízení. „Příprava k přijímacím zkouškám na střední školu je jedním z nejdůležitějších momentů, který má na další vzdělávací dráhu dětí a jejich budoucí život zcela zásadní vliv,“ píše se v dopise, pod kterým je mimo jiné podepsaný předseda Ivan Bartoš a poslankyně Olga Richterová.

Piráti argumentují tím, že většina jiných školních aktivit je už povolená a děti ve školách být mohou. „Druhý termín jednotných přijímacích zkoušek by bylo možné konat například i během víkendu, kdy ve školách nebudou jiní žáci a bude možné plně využít kapacit škol,“ dodávají.

Zároveň také navrhli navýšení časového limitu na vykonání zkoušky. V tom jim ministerstvo školství vyhovělo, přání o druhém pokusu ale nevyslyšelo. Na test z matematiky budou mít žáci o čtvrt hodiny déle, u češtiny dostanou navíc deset minut.

Za rok budou zase dva pokusy

Ministerstvo školství slibuje, že příští rok už bude vše při starém. Žáci osmých tříd se tak nemusí bát toho, že by i oni měli jen jeden pokus dostat se na vysněnou střední školu. „Se zavedením jednoho termínu přijímacích zkoušek v oborech středních škol s maturitou MŠMT do budoucna nepočítá, tedy platí, že i v budoucnu budou probíhat dva termíny,“ sdělila Blesk Zprávám mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

Prodlužovat se ale nebude ani doba, za kterou má Cermat materiály vytisknout. Podle mluvčí je jejich souhrnná zpráva pouze analýza potenciálních rizik. „Nabízená řešení jsou pouze shrnutím možných opatření, o kterých se dlouhodobě vede diskuze v řadách odborné veřejnosti a která by teoreticky mohla vést i ke snížení administrativní zátěže škol,“ doplnila.

Lednová také prozradila, že i letos nakonec Cermat stihl vytisknout tolik stran, jako by se dva termíny opravdu konaly. Pracoval totiž podle původního harmonogramu z konce září, který počítal s konáním řádných termínů zkoušky v období od 14. do 17. dubna 2020. Přijímací zkoušky na čtyřleté obory se nakonec uskuteční 8. června, na víceletá gymnázia o den později - 9. června.

„Je zřejmé, že uvedená analýza nemohla nijak ovlivnit rozhodnutí zrušit druhý řádný termín konání jednotné přijímací zkoušky a že toto rozhodnutí bylo učiněno zejména s přihlédnutím k epidemiologické situaci v České republice, a to po dohodě s epidemiologickým týmem ministerstva zdravotnictví,“ ujistila ještě mluvčí resortu Lednová.

Video  „Plaga hodil školky i učitele přes palubu.“ Expert zmínil chaos ošetřovným i konec ministra  - Blesk TV
Video se připravuje ...

alusinek ( 15. května 2020 08:21 )

K čemu je Cermat,zrušit.Dříve byly jedny přijímačky,zadání vyhlásili ve školách,hned se vědělo,jak člověk uspěl a do týdne věděl,zda je přijat.To samé u maturit.Dnes se maturanti dozví,jak udělali písemné testy někdy až v den maturity.Je to jen nervování dětí a rodičů.Vraťte se se starému a nevymýšlejte blbosti,nedělejte to zbytečně složité,na školách by to opravování zvládli i bez blbého Cermatu.Stále se vymýšlí nějaké blbosti,pořád se něco mění,ale školství kupředu určitě nejde

gegulin ( 15. května 2020 07:32 )

"Limit patnácti dnů začíná dnem, kdy je ukončeno přihlašování ke zkoušce, a končí dnem, kdy je potřeba rozvést papíry se zadáním na střední školy."
Termín přihlášení ke zkoušce je 1. března - to se to do 14. dubna opravdu nestíhá?!

Hoonza ( 15. května 2020 06:01 )

A co takhle elektronizace? Školy dostanou do mailu zadání a tisknou si to sami, případně vypracování na počítači... Jsou to jenom výmluvy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa