Pár týdnů nečekaného „volna“ je za námi a vy už si ani nevzpomenete, co jste vlastně celou tu dobu dělali. A co vaše dítě? Využilo toho času naplno? Nebo jen tak proplouvalo v pyžamu mezi online „meety“ s učiteli současně se sjížděním oblíbených youtuberů a hraním počítačových her?

Karanténa nejsou prázdniny a stejně jako v době neprázdninové máme své denní záchytné body (snídaně, škola, práce, odpočinek), dejte svým dnům řád a strukturu i teď! Jedním ze záchytných bodů může být i čas, kdy se dítě bude pravidelně věnovat přípravě.

Nepodceňujte přípravu

I v době pandemické máte naštěstí na výběr. Zkuste cvičebnice s vysvětlením – dítě může pracovat samo, protože látka je tam vysvětlena. Možností jsou i přípravné kurzy online – dítě pozná, že není v situaci samo. Je ve skupině podobných kamarádů. A navíc je dobré, když se přípravě věnuje klidný lektor než unavený a vystresovaný rodič. Kurzy se kromě toho konají v pravidelných čas a jak již bylo zmíněno, důležitý je řád a struktura.

Vytvořte si plán přípravy

Není důležité stanovit jen čas, kdy se bude dítě přípravě věnovat, ale také obsah přípravy. Zvládá už dítě obsah obdélníků? Skvělé. Že ale stále nemá plný počet bodů? Dobře. Ale nezapomeňte, že testovat se nebudou jen obsahy obdélníků, ale taky třeba objemy. 

Existují různé aplikace, které vám pomohou projít učivo a stanovit, na co se třeba v přípravě zaměřit. A pokud byste raději něco osobnějšího, zkuste třeba videokurz, kde látku vyloží lektor a k výkladu problematického učiva je možné se neustále vracet.

Využijte učení jako záminku k setkávání se

To, co dětem nejvíc chybí, nejsou ani obsahy ani objemy, ale kamarádi. Ale obsahy a objemy musí také nějak obsáhnout. Tak co to spojit? Nemáte ve svém okolí rodiny, které mají také malé adepty středoškolského vzdělávání?

Zkuste jednou týdně do pořádku dne zařadit online setkání, kde se můžou děti učit společně. Vyberte si dvě úlohy z matematiky a dvě z češtiny z cvičebnice přípravy a vyzvěte děti, aby je společně vyřešily. Díky tomu, že ve cvičebnici je také postup řešení, můžou si pak děti postup projít samy, anebo ještě lépe s vámi.

Vyzkoušejte si Den D nanečisto online

I jedničkář se může vyděsit, když najednou přijde den D a ocitne se v neznámé budově, mezi neznámými dospělými a musí řešit neznámé testy. Na rozdíl od minulých let zatím není možné konat přijímačky nanečisto přímo ve školní budově, ale co si je takhle zkusit alespoň virtuálně? Vyzkoušejte si přijímačky na nečisto online.  

Chystáte se na přijímačky na SŠ a gymnázia? Připravte se v pohodlí domova a online (www.scio.cz/onlinepriprava)

Video
Video se připravuje ...

Jak dlouho se dá zvládat karanténa a kdo si v ní libuje? Psycholog doporučuje „informační dietu“ Markéta Volfová, Lukáš Červený