Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Španělské město se zcela "opevnilo" proti koronaviru. Nemají tu jediný případ

Autor: Darina Jíchová - 
21. dubna 2020
22:20

Malé jihošpanělské městečko Zahara de la Sierra se v době pandemie koronaviru změnilo v pevnost. Obec s 1400 obyvateli více než před měsícem uzavřela všechny svoje vjezdy vyjma jednoho, u kterého stojí hlídka, jež pečlivě dezinfikuje každé přijíždějící vozidlo. Lidé v tomto andaluském městě jsou na jednu stranu zcela odříznuti od zbytku země, na druhou stranu jejich izolace přinesla ovoce, nemají ani jediný případ koronaviru způsobující nemoc covid-19, uvedl list Daily Mail.

Koronavirus si ve Španělsku vyžádal vysokou daň, nakazilo se zde 204 tisíc lidí, 21 tisíc osob nemoci podlehlo. Do země se sice pomalu vrací život, určitá opatření však stále ještě platí. Město Zahara de la Sierra vzalo hned od počátku věci do vlastních rukou a 14. března se zcela uzavřelo světu.

Takto vypadá vjezd do města

Zastupitelstvo v čele se starostou Santiagem Galvanem (40) k tomuto kroku přistoupilo zvláště proto, že čtvrtina obyvatelstva jsou lidé nad 65 let. Senioři představují nejrizikovější skupinu lidí ohrožených koronavirem. V tomto městě zatím žádné restrikce uvolněné nebyly a už skoro 6 týdnů se řídí přísnými pravidly.

Každé pondělí a úterý v půl šesté večer začíná dezinfekce celého města, jediný vjezd do obce je přísně střežen policií a dělají se zápisy o tom, kdo přijíždí a kdo odjíždí. Na bráně vždy sedí jeden strážník a dva muži starající se o dezinfekci vozů.

Starosta má podporu svých občanů

Galvanův přístup oceňují všichni obyvatelé, zvláště pak starší generace, jsou si vědomi, že to udělal pro ně. Okolní města a vesnice zaznamenaly hned několik případů koronaviru, dokonce i úmrtí. „Žádné auto se nedostane do města bez kontroly a dezinfekce,“ sdělil Galvan reportérům stanice CNN. „Našim obyvatelům jsme zajistili pokojný a bezpečný průběh karantény, vědí, že se sem nikdo cizí nedostane,“ dodal.

„Kolem 11. probíhá rozvoz potravin a léků podle potřeby našich občanů,“ uvedl Galvan. „Všichni jsou rádi, že nemusí v podstatě ani vycházet. Stačí si objednat. Dává jim to pocit bezpečí,“ dodala Auxi Rasconová (48), která se stará o zásobování obce. „Ve správnou chvíli přijali ta správná opatření a vyplatilo se jim to,“ komentovala situaci v Zahaře.

Španělské město se zcela "opevnilo" v době koronaviru. Jsou úspěšní, nemají ani jeden případ. Španělské město se zcela "opevnilo" v době koronaviru. Jsou úspěšní, nemají ani jeden případ. | Facebook Santiaga Galvana Gomeze

Tamní spolek žen zajišťuje chod města a stará se o seniory, pomáhají jim zdigitalizovat fotky, případně udržovat kontakt s rodinou žijící mimo Zaharu. Důchodci se na ně můžou obrátit i v případě, že se jim doma něco rozbije a potřebují pomoc. Program je připraven i pro děti, ty ze svých oken a balkonů můžou pozorovat a poslouchat hudbu ze dvou speciálně upravených aut.

Město funguje i bez turismu

Neupadá ani ekonomika obce, většina lidí pracuje v rodinných podnicích, které dál fungují. Galvan nicméně přiznal, že zastupitelstvo pro podnikatele uvolnilo určitou částku, která v době krize pokryje náklady za proud, vodu a daně. Zahara a její opatření mají i podporu Madridu a regionální vlády.

Největší přínos mělo město ale vždycky z turismu. Zahara se nachází jen hodinu cesty od Sevilly a bývá oblíbenou destinací turistů, kteří se chtějí pokochat městem obehnaným starodávnými hradbami, jeho malebnými bílými domky, dlážděnými ulicemi a všudypřítomnými olivovníky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa