Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš si hezký den zpestřil zmrzlinou s dámou. Od lidí slízl kritiku, přidal vysvětlení

Aktualizováno -
28. března 2020
17:45
Autor: sova, vei, kal - 
28. března 2020
14:40

Premiér Andrej Babiš (ANO) si v pátek našel mezi jednáními a nebo rozhovorem pro televizi čas i na procházku Prahou. Za jarního počasí se vydal ke Kramářově vile, která slouží jako rezidence předsedy vlády. Pod příspěvkem na premiérově facebooku se vzápětí ale strhla čilá diskuse, zda při tom šéf kabinetu neporušil vládní nařízení o zákazu volného pohybu osob. Řešila se ale také nečekaná otázka – jak se s rouškou, kterou je na veřejnosti povinné nosit, konzumuje zmrzlina? Premiér to pro Blesk Zprávy vysvětlil.

Lidé mají být doma, z preventivních důvodů – aby nešířili nákazu koronavirem. Ta může mít zejména pro seniory a osoby s chronickými onemocněními fatální následky. Tak zní výklad nařízení vlády o omezení volného pohybu osob.

Už při jeho oznámení ale padla řeč také na výjimky. V této souvislosti vláda výslovně uvádí cesty do zaměstnání a k lékaři. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) připustil, že za vycházky do přírody na čerstvý vzduch nikdo občany pokutovat nebude. Zejména pokud během toho dodrží povinnost nosit roušku.

„To už se zase smí, pane premiére?“

Požadavkem nosit ochranu dýchacího ústrojí i při pobytu v přírodě nebo během jízdy autem se přitom česká vláda vymyká studiím a doporučením Světové zdravotnické organizace (WHO). Platí totiž, že čím déle má člověk roušku na sobě, tím více narůstá riziko infekce.

Jedním z posledních ustanovení ministerstva zdravotnictví je také zákaz pobývat na veřejných místech v počtu více než dvou osob. Dodržovat by se měl také alespoň dvoumetrový odstup při setkávání.

Babiš s kolegy si vycházku zpříjemnil mimo jiné zastávkou v podniku, který nabízí zmrzlinu s sebou. U okénka dělala Babišovi společnost Tünde Bartha, která je pověřená řízením Úřadu vlády ČR. I za to od některých uživatelů sklidil premiér kritiku.

A to se už zase smí, jít na procházku víc jak ve dvou? Pokud jste nás správně informovali, tak max. ve 2 osobách a jen pro potraviny, léky a nezbytné věci a rychle domů. Copak zmrzlina je nezbytná? Jen z nás děláte blbce,“ spílala šéfovi vlády jedna z uživatelek.

Konzumace přes roušku zamotala některým hlavu

Další se pozastavili nad jinou skutečností. Jak se takový kopeček zmrzliny konzumuje s rouškou, jejíž nošení je na veřejnosti nezbytné? Platí i zde snad nějaké výjimky? To se diskutující nedozvěděli. Snímek zachycující premiéra, jak si bezprostředně pochutnává na zmrzlině, totiž chybí. A tak se někteří museli uchýlit ke spekulacím.

„Jste úžasný člověk, poradíte si i s konzumací zmrzliny přes ústenku. Génius,“ neodpustila si na adresu premiéra proto další z diskutujících.

Babiš: Zmrzlinu jsem konzultoval s Prymulou

„Já jsem to konzultoval s panem Prymulou a s paní hlavní hygieničkou (Jarmila Rážová, pozn. red.). Tam je to take away (odnos s sebou, pozn. red.). Když si člověk uvolní roušku a sní si to pod rouškou, tak to není zakázané,“ uvedl premiér Babiš pro Blesk Zprávy ke zmrzlině, kterou si v pátek dal.

„Není to nic proti rozhodnutím vlády. Lidé můžou chodit na procházku. Byl jsem překvapený, že to lidé vnímají negativně,“ řekl premiér a dal radu, jak se s konzumací zmrzliny vypořádat. „Máte dvě šňůrky, které si uvolníte. Musíte to konzumovat, kde nikdo není. Co by prodejce prodával, když by to pak nikdo nekonzumoval,“ dodal předseda vlády.

va45 ( 31. března 2020 12:34 )

Dědkové a báby proč by si nemohl Babiš oddychnout a projít se,když vy nic jiného neděláte než sedíte na řiti u PC a jen kritizujete.Je mně z vás zle.

marmat ( 29. března 2020 14:20 )

BOHUŽEL REDAKCE NECHALA KVŮLI KLIKÁNÍ DISKUZI BLESKU 100% ZVLČET....
Nic z pravidel diskuze neplatí, nefunguje a dokonce ji deklasuje !

marmat ( 29. března 2020 14:17 )

dobrycIovek:
Nechcete se rychleji Vy podívat na SVÉ zoufalé a nenávistné příspěvky....
Diskuze TO nikdy od Vás nebyla zdenkku...jen se Vám to velmi zhoršilo...
Nick "dobrý člověk" vyjadřuje vaši touhu být JINÝ...zatím TITANIK

marmat ( 29. března 2020 14:13 )

dobrycIovek: zdenkku - Pište krimi - BAJKY....
vás pro tady pro takovou lacinou a vzteklou demagogii skoro škoda...

marmat ( 29. března 2020 14:08 )

Larry61: NEUVĚŘITELNÍ TROLLI.... děti MCH
Těmi nedisponuje žádné další bulvární medium.....
Jen je s podivem tolerance redakce....
100% upřednostňuje kvantitu před kvalitou !!!
PROČ ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa