Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Živnostníci na „dlažbě“ dostanou 15 tisíc, kývla vláda. Změní se dávky i pravidla v obchodech

Aktualizováno -
26. března 2020
13:40
Autor: vei, trm, ČTK - 
26. března 2020
09:55

Vláda ve čtvrtek znovu upravila omezení platná pro stav nouze. Zákaz prodeje a služeb se od pátečního rána nebude vztahovat na zámečnictví či opravu, údržbu a instalaci strojů a zařízení pro domácnost, omezeny nebudou ani automyčky. Obchodům zároveň nakázala, aby u vchodu byly pro zákazníky jednorázové rukavice. Kabinet přišel také s dalšími úlevami pro živnostníky. OSVČ, které pandemie zasáhla, vyplatí po dobu stavu nouze 15 tisíc korun měsíčně.

Nově upravená pravidla platí od pátečních 6:00 zatím do 1. dubna. Vláda zároveň umožní alespoň částečně otevřít hotelům a penzionům. „Uvolnili jsme více režim pro hotely a penziony. Je možné ubytovávat všechny osoby, které budou požadovat ubytování z důvodu zaměstnání nebo podnikání. Platí pro cizince s povolením pobytu na území ČR,“  uvedl ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Obchodníci musí povinně dát hned ke vchodu jednorázové rukavice nebo jinou ochranu na ruce pro zákazníky. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) to mohou být klidně igelitové sáčky.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) připraví na pondělní vládu materiál, ve kterém podpoří částkou 15000 měsíčně OSVČ, kterým vláda zavřela provozovny, nebo nějak omezila jejich podnikání. 

15 tisíc měsíčně pro živnostníky

„Jsou to lidé, kteří se mnohdy ocitli ze dne na den bez příjmu. Chceme, aby tento stav byli nějak schopni adekvátně zvládnout,“ zdůvodnila Schillerová. 

OSVČ tak budou mít vedle odpouštění plateb záloh na sociálním a zdravotním pojištění, popřípadě ošetřovného ještě i tuto podporu. Příspěvek budou vyplácet finanční úřady.

Kabinet také definitivně schválil ošetřovné pro OSVČ, a to výši 424 KČ za den, tedy v maximální částce 13144 korun měsíčně. Týká se to dětí do 13 let. „Současně jsme se dohodli, že toto bude platit jako pro běžné zaměstnance. Tedy do skončení limitu, kdy děti nebudou moct navštěvovat školu,“ doplnil ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). 

Vláda chce zároveň upravit zákony o spotřebitelském úvěru a Schillerová podle svých slov vede jednání s řediteli bank.“Víceméně na ně apeluji, aby vydali nějaký balíček, kde by odložili splátky na dobu minimálně tří měsíců ale i delší, a aby snížili, nebo odpustili úroky živnostníkům,“ doplnila.

V pondělí se začnou také podávat žádosti pro bezúročné úvěry. „Platí i pro mikrofirmy. Bude to nejen bezúročný úvěr, ale také roční odklad splácení,“ doplnil Havlíček.

Dávky bez doložení dokladů

Ministerstvo práce a sociálních věcí zase prosadilo zjednodušení pro příjemce sociálních dávek a zároveň úlevu pro úředníky úřadů práce. Ty nebudou pro druhé čtvrtletí plošně přehodnocovat výši vyplácených příspěvků na bydlení a přídavků na dítě či zvýšení příspěvků na péči. Lidé by dávky měli dál dostávat bez toho, aby museli úředníkům dokládat své příjmy či vynaložené náklady za poslední čtvrtletí.

Lidé, kteří pobírají některé dávky, musí úřadům práce podle nynějších pravidel dokládat své příjmy a další skutečnosti každé tři měsíce. Potřebné dokumenty musí dodat za skončené čtvrtletí do konce prvního měsíce dalšího kvartálu. Pokud by to neudělali, vyplácení pomoci od státu se zastaví.

Ministerstvo práce navrhuje, aby tentokrát příjemci příspěvku na bydlení, přídavku na dítě a zvýšení příspěvku na péči do konce dubna požadované dokumenty dokládat nemuseli. „Jedná se o mimořádnou právní úpravu, která bude platná pouze pro omezené časové období z důvodu vyhlášeného nouzového stavu,“ uvedlo ministerstvo v podkladech k zákonu.

Vláda byla na pranýři kvůli tomu, že v pondělí „potichu“, aniž by o tom informovala ihned, změnila celé postavení z zákona o krozovém řízení na ministerské nařízení podle zákona o veřejném zdraví. To podle některých právníků může vést k tomu, že firmy nebudou moci žádat odškodné.  

„Zdravotní zákon přesahuje nouzový stav. Opatření mohou být vydávána i mimo nouzový stav. Ten dopad je úplně stejný,“ odmítla Schillerová s tím, že se opírá o stanovisko ministerstva vnitra. 

„Otevřeně říkám, že tu máme z minulosti také jiné případy, jako napříkald Diag human. Chceme jasně stanovit a jasně pomáhat. Ale chceme také zároveň zamezit spekulacím, že by stát měl hradit škody i za dobu, kdy se firmám dařilo dobře. Chceme zabránit spekulantům v tom, aby tento systém zneužívali,“ doplnila vicepremiérka. 

„To, že to děláme teď podle zdravotního zákona, je tak, jak se to dělat má. To opatření, které tam je, dopadá na situace, že bychom mu odebírali majetek. Ale nedá se vykládat tak, že bychom někomu nahrazovali zisk z jeho ekonomického vrcholu,“ řekla ministryně.

Larry61 ( 27. března 2020 15:42 )

krapotkin ( 27. března 2020 03:56 )

Toho se bát nemusíš. I kdyby měli všichni pojít hlady, tihle paraziti si budou na platech jen přidávat.

lunatic ( 26. března 2020 21:54 )

Já jsem se zase svobodně rozhodl lidem říkat jn to,co chtějí slyšet a tedy o rizicích obvykle mlčím - beztak u těch,kteří je nesou,jednou vyjdou najevo - obvykle však až poté,co mi uhradí faktury za tu zdvořilou mlčenlivost ...

lunatic ( 26. března 2020 21:49 )

15 tisíc jsou přece velmi nadstandartní peníze - na tento problém je totiž nutné nahlížet optimističtěji a sice předrevolučními cenami,pesimista by zas konstaoval,že si 5 tisíc dodá a zakoupí si značkové polobotky

janikmirek ( 26. března 2020 20:49 )

elibed

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa