Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Zemřeli před očima.“ Jozef (40) popsal hrůzu z jednotky intenzivní péče

Autor: Darina Jíchová - 
26. března 2020
10:31

Otec dvou dětí z Londýna Jozef Wallis (40) skončil na jednotce intenzivní péče s koronavirem, s nákazou nejdřív bojoval 8 dní doma, když už se horečka a kašel nedaly vydržet, manželka mu zavolala záchranku. V nemocnici byl svědkem hororů, které smrtící virus způsobuje. Přímo před jeho očima zemřeli dva senioři. „Byl starý a podle sester měl chronické potíže, ale pořád to byl něčí dědeček, něčí manžel, otec, bratr, kamarád. Někomu bude velmi chybět,“ řekl Wallis o jednom z pacientů. Jeho příběh přinesl list Daily Mail.

Wallis je jinak zdravý člověk, šéfuje vlastní technické firmě, žije v Londýně s manželkou Emmou a dvěma dcerami, Tatianou (8) a Anastasiou (6). Poprvé se mu udělalo špatně před dvěma týdny v metru, když se vracel ze schůzky s přáteli.

V následujících dnech se u něj projevily tradiční příznaky koronaviru – dostal horečku a začal kašlat. Doma se izoloval od zbytku rodiny a 8 dní s nemocí zápolil, nakonec skončil v nemocnici.

Jozef Wallis (40) s rodinou: manželkou Emmou a dcerami Tatianou a Anastasiou. Jozef Wallis (40) s rodinou: manželkou Emmou a dcerami Tatianou a Anastasiou. | Facebook Emmy Elisabeth Wallisové

Převoz do nemocnice odkládal do poslední chvíle

„Bezmocně jsem přihlížel, jak dva moji spolupacienti zemřeli. Všichni s Covidem-19 jsme byli umístěni na speciálním oddělení. Dokud to šlo, byl jsem doma, nechtěl jsem zatěžovat náš zdravotnický systém, vím, že na tom jsou špatně,“ manželka mu volala záchranku, až když Wallis nemohl skoro vůbec dýchat a bolestivě lapal po dechu.

Wallis byl hospitalizován v nemocnici St Thomas’s Hospital, kam sváží většinu Londýňanů s koronavirem. „Můj stav se rapidně zhoršoval, to, co jsem tam ale viděl, bylo ještě horší. Dva pacienti mi zemřeli přímo před očima, šlo o dva starší muže. Jeden z nich už byl na ventilátoru, sestra ho jednoho dne odvezla a už jsem ho potom neviděl. Řekli mi, že zemřel,“ vypověděl pro Daily Mail.

„Druhého pak narychlo převáželi na jipku, ale nezvládl to a nemoci podlehl. K oběma mi sestřičky řekly, že byli staří a že měli další zdravotní problémy, ale… Měli bychom to opravdu začít brát vážně, nemůžeme pořádat večírky a scházet se s přáteli, jinak lidé budou dál umírat,“ vyzval Wallis prostřednictvím tisku.

Wallis strávil v nemocnici 5 dní, v pondělí 23. března byl propuštěn na doléčení domů. Podle lékařů by měl být zdravý, muž je dál v izolaci a snaží se nepřijít do kontaktu se svou rodinou. Novinářům se svěřil, že krize okolo koronaviru se podepsala na jeho podnikání a jeho firma je na pokraji krachu.

Video  Prymula: Pomůže nám armáda i hasičský sbor. Bezdomovce ubytujeme  - abl
Video se připravuje ...

Jozef: Chtěl jsem vidět mámu, ale ohrozilo by ji to

„Všechno to začalo před 2 týdny, začaly mě bolet klouby a bylo mi mdlo. Myslel jsem, že je to běžná únava. Měl jsem dost náročný den a ještě jsem večer šel s kamarády do hospody. Když jsem dorazil domů, měl jsem zimnici, nekontrolovatelně jsem se třásl. Změřil jsem se a zjistil jsem, že mám horečku,“ popsal Wallis začátek své nemoci.

„Pak se přidal kašel. Takhle jsem strávil 8 dní, došlo to tak daleko, že jsem nemohl dýchat a lapal jsem po dechu. Starala se o mě Emma, moje manželka. Já se snažil co nejvíc izolovat od rodiny. Na linku 111 jsem nevolal, věděl jsem, že systém je vytížený. Moje máma a tchýně s tchánem se o mě hrozně báli,“ pokračoval Wallis.

„Musel jsem říct mámě, jak hrozně moc ji miluju a že bych ji hrozně rád viděl, ale že bych ji tak jen zbytečně ohrozil. Koronavirus jsem si diagnostikoval sám podle internetu, měl jsem všechny příznaky. Říkal jsem si: Vzchop se, musíš se pochlapit a vydržet to. Po 8 dnech jsem volal svému doktorovi, po videohovoru mi řekl, ať si zavolám záchranku,“ ambulanci přivolala Wallisova manželka.

Jozefa převezli rovnou na jipku

„Záchranáři neváhali a rovně mě vzali do nemocnice St. Thomas’s Hospital, hned po příjmu mě vezli na jednotku intenzivní péče. Dostal jsem tekutiny a antibiotika. Udělali mi rentgen plic a testy na koronavirus. Nákaza se potvrdila, na výsledky se ale čekalo dlouho, v mém případě to bylo 30 hodin,“ sdělil Wallis novinářům Daily Mailu.

 „Pak mě převezli na koronavirové oddělení, na pokoji se mnou bylo dalších 5 pacientů. Věděl jsem, že je to se mnou špatné, ale nemyslel jsem si, že na to umřu. Viděl jsem ale umřít ty dva muže, v pondělí večer mě pak pustili,“ doplnil muž, vyzdvihl péči, které se mu v nemocnici dostalo.

„Jsou to hrdinové.“ 

„Kvalita péče byla excelentní. Sestřičky, doktoři, specialisté, konzultanti, záchranáři, asistenti, všichni byli naprosto skvělí. Patří jim mé obrovské díky, jsou to skuteční hrdinové. Na naše zdravotníky můžeme být opravdu hrdí,“ pochvaloval si Wallis. Jediné, co resortu zdravotnictví vytknul, je doléčení.

„Pokyny jsou trochu zmatené a nejasné. Nevím, jak dlouho mám být ještě v karanténě, jestli jsem imunní, jestli je to ještě ve mně a jestli někoho případně můžu nakazit. Stoprocentně se cítím dobře, říkali, že je to za mnou. Víc nevím. Moje firma je teď na pokraji bankrotu a chci se zabývat tím,“ zakončil Wallis.

Koronavirus v Británii

Situace v Británii se každým dnem zhoršuje, v zemi je ke čtvrtku 26. března přes 9 tisíc nakažených. Koronavirus způsobující nemoc Covid-19 si zde vyžádal 465 obětí, lékařům se podařilo vyléčit 135 pacientů.

Marcela Bartoov ( 27. března 2020 01:16 )

Myslím ty blbce co komentují.

Marcela Bartoov ( 27. března 2020 01:04 )

Je mi na🤮, co tady potíte za s.... Y. Zrovna v této době.

juuuhele ( 26. března 2020 19:43 )

Ale prdlajs, nepiš něco o čem víš prd. Nic takového se nestalo. Babiš má Merkelovu u pe.rdele. Ten se určo neorietuje podle ní, ale je dané, že zdravotníci musí dál makat, je jedno kde. Kolik jich vůbec ještě pendluje? Pokud tam makaj, pak ani domů nejezděj, protože jsou stále v práci. Nedělej paniku.

y1xcvbnm ( 26. března 2020 18:55 )

Horší je že Merkelová zavolá Babišovi a ten hned změni rozhodnutí co vymyslel asi Prymula , vědec, a pendleří jezdí dál sem atam utírat do německa ***e a roznášet coronovir tady u nás, nádherné!!! Udělala na něj bububu!!!

marmat ( 26. března 2020 13:56 )

AUTOR TITULKU Darina Jíchová je zvrhlá,
nebo je to speciální "autor" hororových titulků ???
napínající čtenáře až do konce.
........že hrůzná situace je z LONDÝNA ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa